Minulý týden vstoupily do kin dva další velké a očekávané snímky, komedie Renfield a horor Papežův vymítač. Ale ani jeden z nich zdaleka neměl sílu na to, aby překonal momentálního krále všech kinosálů, kterým je snímek Super Mario Bros. ve filmu.

Filmová adaptace slavné videoherní série, v níž se role kníratého instalatéra ujal Chris Pratt, vydělala po svém druhém víkendu pro domácí box office parádních 87 milionů dolarů. O tom si mohou dvě výše zmíněné kino novinky zatím nechat jen zdát, ale k tomu se ještě dostaneme.

Celosvětově má Mario na kontě už neuvěřitelných 677,9 milionů dolarů, což je rekordní výsledek z nejednoho důvodu. V první řadě se tak snímek stává králem box officu pro rok 2023, svými tržbami překonal marvelovku Ant-Man a the Wasp: Quantumania, která se se svými 474 miliony propadla na druhé místo.

Další významný rekord byl pak prolomen na poli filmových adaptací videoher. Se svými celosvětovými tržbami totiž Mario zcela smetl ze stolu filmy jako Rampage Ničitelé (428 milionů), Pokémon: Detektiv Pikachu (433 milionů) a hlavně Warcraft (439 milionů), což z něho dělá zcela bezkonkurenčně nejúspěšnější filmovou adaptaci videohry historie. A ano, se vší pravděpodobností se filmu podaří dotáhnout to na tu miliardu, dojde k tomu patrně až někdy příští měsíc. 

Pokud bychom se vrátili k domácímu box officu, tak během svého prvního víkendu vydělal Papežův vymítač 9,1 milionů. Celosvětově má na kontě 36,5 milionů, což se na první pohled nemusí zdát moc, ale vzhledem k tomu, že původní rozpočet činil jen 18 milionů, tak to není nejhorší start.

Radovat se opět mohou tvůrci čtvrtého Johna Wicka, jehož celosvětové tržby už činí 349,7 milionů dolarů. To z něho už dělá komerčně nejúspěšnější díl celé akční série, přičemž na žebříčku tržeb pro rok 2023 sedí na hezkém čtvrtém místě.

O poznání hůře si ale vedla hororová komedie Renfield, ve které Nicolas Cage ztvárnil krvelačného hraběte Drákulu. Ta má po svém prvním víkendu celosvětově na kontě jen 10 milionů. A vzhledem k tomu, že snímek stál asi 65 milionů, tak to pro něho nevěstí nic dobrého.

Když už jsme u těch smutných zpráv, tak se podíváme i na tu nejpochmurnější ze všech. Zdá se, že sen je skutečně mrtvý. Fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů v kinech i nadále propadá. V domácím box officu vydělala po víkendu už jen 7,3 milionů, celosvětově pak 157 milionů. A to je prostě málo. Strašně málo. Obzvlášť s ohledem na fakt, že rozpočet činil 150 milionů. Říkáme to opravdu s velice těžkým srdcem, ale k žádnému startu nové filmové ságy tak se vší pravděpodobností nedojde. 

A na co do kina tento týden? Máme pro vás dva tipy. Prvním je nový film talentovaného hororového režiséra Ariho Astera jménem On se bojí, v němž si hlavní roli zahraje Joaquin Phoenix. Horor zde však nebude primárním žánrem, podle traileru, který si můžete pustit níže, nás čeká řádně surrealistická podívaná.

Čistokrevným hororem ale bude snímek Smrtelné zlo: Probuzení, který bude další krvavou řežbou vycházející ze slavné série od Sama Raimiho. A podle prvních reakcí se zdá, že nás čeká opravdu kvalitní pokoukáníčko.

Oba filmy vyjdou v kinech tento čtvrtek, tedy 20. 4. 2023.