Pomalu se nám blíží červenec/júl. Což je měsíc, během něhož proběhne další ročník Comic-Conu v San Diegu, na kterém má řada významných společností a firem své vlastní panely, kde mluví o svých nadcházejících projektech. Je to také akce, během které studia například odhalí fanouškům nějaké významné novinky a pochlubí se novými trailery. Minulý ročník byl například pro Marvel obzvlášť velkolepý, protože na něm došlo k představení páté a šesté fáze MCU, do kterých spadají i třeba nové Avengers filmy.

Jak už ale nějakou dobu víme, letos Marvel žádnou velkou prezentaci mít nebude. Nicméně server Variety nedávno informoval o tom, že letošní Comic-Con nebude ochuzen pouze o komiksového giganta. Na akci totiž nebudou mít žádný panel další velká významná studia.

A když už jsme nakousli ten Marvel, tak je nutné dodat, že to platí i pro Disneyho, tudíž na akci nebude přítomen ani Lucasfilm. Takže bychom neměli počítat ani s žádnými informacemi ze světa Star Wars. Je poměrně dost pravděpodobné, že Disney si nějakou bohatou nadílkou novinek šetří až na svou vlastní akci D23 Expo, která by měla proběhnout letos na začátku podzimu. To ovšem ze seznamu společností, které se na letošním Comic-Conu neobjeví, není všechno. 

Primárním důvodem nadcházejícího chudého ročníku je stále trvající stávka scenáristů, která srazila celou řadu filmových a seriálových produkcí na kolena. Nyní také hrozí, že se ke scenáristům přidají i herci, tudíž celý Hollywood nyní žije v jedné velké nejistotě.

Letošní ročník podle všeho vynechá například HBO. To znamená, že na nějaké velké novinky o druhé řadě Rodu Draka (2022), která se momentálně natáčí, můžeme zapomenout.

Bude chybět i Sony Pictures, který letos vydá komiksovku Lovec Kraven a filmovou adaptaci herní série Gran Turismo.

Dále se na Comic-Conu neobjeví ani Universal Pictures, jehož největším filmem roku je bezpochyby Oppenheimer od Christophera Nolana.

Nedorazí ani Netflix. Ovšem ten nedávno měl svou vlastní prezentaci novinek skrze letošní ročník akce TUDUM. I tak jsme ale doufali, že by nám na Comic-Conu mohl konečně ukázat nějaký pořádný trailer na jeho epickou sci-fi Rebel Moon od Zacka Snydera. 

Stále nerozhodnuté je studio Warner Bros. Discovery, které momentálně ještě vyčkává, jak se věci vyvinou. Ovšem Comic-Con je skvělou příležitostí na oznámení novinek ohledně nadcházejícího DCU, tudíž by možná bylo opravdu v zájmu společnosti, aby letošní ročník nevynechala.

Studio Paramount Pictures by na akci mělo mít panel ohledně svého nadcházejícího animáku Želvy Ninja: Mutantí chaos, nicméně stále se neví, zda něco nabídne také jeho streamovací služba Paramount+.

Stanice NBC bude mít na akci panel pouze v případě, že se ke stávce nepřipojí herci.

A nakonec tu máme Amazon, který by podle všeho na Comic-Conu měl něco ukázat (možná něco z druhé řady fantasy seriálů Kolo času a Pán prstenů: Prsteny moci), ale podrobnosti zatím neznáme. 

Zásadním dnem bude 30. červen/jún. Pokud se do této doby herecká společnost SAG-AFTRA nedohodne s představiteli AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), s nimiž zápolí i Sdružení amerických scenáristů, herci by se ke stávce měli skutečně připojit také.

Pokud k tomu dojde, na Comic-Con by se mohli vykašlat i Warneři a NBC. Necháme se proto překvapit, co s sebou přinese příští týden. 

Comic-Con v San Diegu má odstartovat 20. 7. 2023.