Loňský Comic-Con v San Diegu byl pro Marvel vyloženě epický. Představila se nám celá řada nových projektů z páté a šesté fáze, včetně i dalších dvou Avengers filmů, což u mnohých fanoušků vyvolalo jaksepatří velké nadšení. Celkově se zdálo, že Marvel je připravený přejít z jedné zlaté éry do druhé. Ale od té doby se toho ledacos změnilo.

A s tím bezpochyby souvisí také zpráva, která se týká Comic-Conu letošního. Marvel totiž bude chybět na jeho tradičním propagačním panelu. Takže určitě bychom neměli počítat s žádnou velkolepou prezentací, která nám byla představena minulý rok. Ona absence sice nebude úplná, Marvel bude mít na akci stánek na kongresovém patře, ale prezentace z předchozích let se opakovat nebude. Důvod?

Inu, může jich být hned několik. Jedním z těch nejpravděpodobnějších se zdá být stále trvající stávka scenáristů, kvůli které musel Marvel pozastavovat produkce a upravovat kalendář premiér. A jelikož je konec stávky stále v nedohlednu, nad nadcházejícími projekty tak visí až příliš velká nejistota. Momentálně také hrozí, že k protestujícím filmařům se připojí i herci. V rámci toho by tak jednotlivé filmy a seriály na akcích museli propagovat jen režiséři a producenti, což ale lidi asi moc lákat nebude.

Samozřejmě ale existují projekty, které by Marvel na Comic-Conu představit mohl. Například čtvrtý Kapitán Amerika a Deadpool 3 se natáčejí podle plánu, tudíž by mohli představitelé Marvelu ukázat něco z nich. Taktéž se netrpělivě čeká na oznámení o obsazení k MCU rebootu Fantastické čtyřky, což by zkrátka bylo pro Comic-Con jako dělané. A nezapomeňme, že se ještě dočkáme seriálů jako Echo a druhá řada Lokiho. Na druhou stanu ale Marvel ví, že jeho hlavními tahouny jsou především celovečerní filmy, tudíž těmto projektům už asi nechce věnovat tolik prostoru k propagaci.

A také nesmíme zapomenout na nějaké ty kauzičky. V první řadě tu máme samozřejmě Jonathana Majorse, představitele arci-záporáka Kanga Dobyvatele, jenž byl na začátku jara zatčen policií za údajné napadení své partnerky, která následně skončila v nemocnici. Na Majorse se následně začaly lepit nelichotivé historky od jeho hereckých kolegů, kteří o něm většinou neměli úplně nejlepší mínění. Majorse stále ještě čeká série soudních řízení, tudíž Marvelu příliš dobré jméno věru nedělá.

A pak tu máme také Tenocha Huertu, představitele Namora z druhého dílu Black Panthera (2022). Ten totiž čelí obvinění ze sexuálního napadení, které proti němu vznesla mexická hudebnice a aktivistka Maria Elena Ríos.

V rámci toho je také možné, že kdyby měl Marvel na Comic-Conu skutečně panel, možná by musel čelit nepříjemným otázkám, které by se týkaly obou herců. 

Ještě co se Majorse týče, tak Kevin Feige a jeho tým už podle všeho sestavují plán B, který spustí v případě, že s Majorsem to u soudů nepůjde dobře. V rámci toho už tak údajně vytvořili krátký seznam herců, kteří by ho mohli v roli Kanga nahradit. Mezi ně má například patřit Damson Idris, který je jednou z hlavních hvězd v seriálu Sněží! (2017).

Ale ještě uvidíme, jak to vlastně s Majorsem dopadne. S přítomností Marvelu na letošním Comic-Conu bychom každopádně počítat neměli. Alespoň tedy ne v takové míře, jako v předešlém roce.