Hollywood čelí dalšímu a pěkně nepříjemnému problému. Bohužel zároveň i takovému, jehož následky se vší pravděpodobností pocítí i filmoví a seriáloví fanoušci. Sdružení amerických scenáristů (WGA) už delší dobu není vůbec spokojené se způsobem, kterým s nimi různé filmové společnosti a streamovací služby jednají. V rámci toho je velkým zádrhelem také otázka finančních odměn, které v mnoha případech podle sdružení nejsou dostatečné.

Po týdnech jednání proto sdružení, v němž je asi 20 tisíc scenáristů, oficiálně oznámilo stávku. To znamená, že tisícovky hollywoodských scenáristů, kteří pracovali ve filmovém a seriálovém odvětví, odloží svá pera a do konce stávky nebudou na žádných projektech pracovat.

K rozhodnutí došlo poté, co představitelé televizních a filmových producentů z Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) odmítli mnohé z požadavků, které jim WGA předložilo, aby se jejich pracovní podmínky zlepšily. 

Nutno zmínit, že se jedná o první velkou stávku po patnácti letech. Ta předešlá trvala asi tři měsíce, přičemž měla silný dopad na mnohé filmové a seriálové produkce. Možná nejlepší příklad je bondovka Quantum of Solace (2008), která je mnohými dodnes považována za nejhorší film, kde agenta 007 ztvárnil Daniel Craig. Kvůli tehdejší stávce se totiž snímek nějakou dobu natáčel bez scénáře, přičemž režisér Marc Forster byl údajně velice blízko tomu, aby od projektu odkráčel. Do problémů se ale dostaly i seriály jako Ztraceni (2004), Teorie velkého třesku (2007) a Kancl (2005).

Celkově tak kvůli stávce přišel Hollywood až o 2 miliardy dolarů. Podobné stávky bychom tudíž neměli brát na lehkou váhu, protože mohou opravdu vážně ohrozit výsledný produkt. 

O to děsivější jsou slova producenta Davida Minkowskiho od Stillking Films, který varuje, že letošní stávka by od té minulé mohla trvat i déle. A údajně to bude mít drtivý dopad na celý filmový průmysl. Což je logické, protože dokud stávka neskoční, část kol výroby v Hollywoodu bude zamrzlá. Data od WGA tak poukazují na to, že až polovina televizních scenáristů, kterým se v posledních letech snížila výplata o 4 %, pracuje za minimální mzdu, přičemž někdy před 10 lety to byla asi jen třetina.

Dále se WGA obává vzestupu různých programů s umělou inteligencí, které jsou již schopné psát vlastní scénáře a náměty. Jedním z požadavků je tak například výrazně omezit jejich zapojení do kreativního procesu.

V obsáhlém dokumentu, v němž WGA uvádí své požadavky a vysvětluje, co k samotné stávce vedlo, dále například stojí, že seriáloví scenáristé by měli dostávat adekvátní výplatu podle toho, nakolik budou seriály na streamovacích platformách úspěšné. 

Co to celé tedy momentálně znamená? Inu, v první řadě to odnesou především různé americké talk show, například Jimmy Kimmel Live a The Tonight Show with Jimmy Fallon. Bohužel to ale ovlivní i seriálovou tvorbu, což diváci pocítí patrně až někdy v roce 2024. Ale například fanoušci Rodu Draka, jenž by měl příští rok dostat druhou řadu, si mohou oddechnout, protože scénáře jsou již nějakou dobu odevzdány.

Necháme se každopádně překvapit, jak velký bude dopad na filmový průmysl skrze letošní stávku. Vše bude samozřejmě velice záležet na tom, jak dlouho stávka potrvá, přičemž je vcelku logické, že čím déle to bude, tím hůře. Bohužel se zdá, že obě dvě strany si pevně stojí za svými pozicemi, tudíž je skutečně možné, že letošní stávka potrvá déle než tři měsíce.