Část článku je sponzorována SSD disky SAMSUNG 980 Pro.

Hollywood zažívá opravdu těžké časy. Sdružení amerických scenáristů (WGA) zahájilo stávku a hollywoodští tvůrci tak přestali pracovat na téměř všech svých filmových i seriálových projektech. Stalo se tak poté, co se sdružení nedohodlo s představiteli televizních a filmových producentů z Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Scenáristé odložili pera a požadují zvýšení finančních odměn, ale taky výrazné omezení užívání umělé inteligence v kreativním procesu. Situace se však ještě zhoršila, když se k stávce připojili herci, které zastupuje organizace SAG-AFTRA. Tohle téma podrobněji vysvětlujeme v našem videu „Jak stávka herců a scenáristů ničí Hollywood“, ale pokud vám pořád není jasné, proč by vás to mělo zajímat, teď se to dozvíte. 

Jak stávka herců a scenáristů ničí Hollywood a proč nás to má zajímat?

Nic nebude. A tím máme na mysli, nejen to, že u mnohých filmových a seriálových titulů nelze pracovat na scénářích. Pozastavila se i hlavní části produkce a dochází k odkladům již natočených titulů, protože herci se nemohou podílet na propagaci. Pro fanoušky to znamená, že v příštím roce se možná nebude na co podívat, protože kupa očekávaných projektu zůstala viset ve vzduchoprázdnu. Dali jsme tedy dohromady seznam očekávaných filmů a seriálů, které se kvůli stávce odložili nebo posunuli.

ODKLAD TŘECH ANTIHRDINŮ

Je třeba říct, že Deadpool 3 byl zpočátku jednou dobrou zprávou za druhou. Bodejť by ne, když se se do něj má vrátit celá řada starých známých. Těšit se můžeme na Hugha Jackmana jako Wolverina, ale patrně i Bena Afflecka coby Daredevila a Jennifer Garner v roli Elektry. Možná se dokonce objeví taky členové filmové Fantastické čtyřky z nultých let. To se ovšem tak skoro nedozvíme, protože Deadpool 3 se natáčel necelé dva měsíce. Produkce to musela zabalit a vyšlo najevo, že film příští jaro do kin nepůjde. Společnost Disney pro své akcionáře vydala tradiční čtvrtletní zprávu a Deadpool 3 zmizel z jeho kalendáře premiér. Z toho tudíž jasně plyne, že se odkládá na neurčito.

Produkce Venoma 3 se pro změnu na place neohřála ani dva týdny. O filmu zatím víme jen to, že vedle Toma Hardyho se má objevit Juno Temple, která si zahraje primární ženskou roli. Šušká se taky, že Chiwetel Ejiofor se objeví jako generál armády USA, který se chce Venomovi pomstít za smrt syna. To je vše co zatím víme, ale Venom dorazí do kin již 12. 7. 2024. Nutno ovšem připomenout, že pokud by stávka trvala ještě několik dalších měsíců, s datem se možná ještě bude trochu hýbat.

A do třetice pozastavených antihrdinů se pŕřidává i druhý Batman režiséra Matta Reevese. Ten se i se scenáristou Mattsonem Tomlinem, který na druhém díle pracuje také, připojil k stávce. Natáčet se mělo začít letos v listopadu, nicméně nyní se zdá, že hlavní část produkce se posune na březen 2024. Reeves se nechal slyšet, že s druhým filmem nijak nespěchá a jeho prioritou je především nadělit fanouškům snímek, který bude úctyhodným nástupcem prvního dílu. Zde se hodí připomenout, že to není jediný projekt z Reevesova DC univerza, který stávka ovlivnila. Dočasnou stopku bohužel dostala produkce seriálového spin-offu o padouchovi Penguinovi, kterého si opět zahraje Colin Farrell.

The Batman: Temný rytíř se vrací na výsluní

MARVEL BUDE TAKÉ MEŠKAT

Marvelovská týmovka Thunderbolts, které jsme se měli dočkat v půlce léta příštího roku, byla také prozatím sestřelena. Filmař Lee Sung Jin, který na konci března nahradil Erica Pearsona v pozici hlavního scenáristy, pravděpodobně neměl dokončenou finální verzi scénáře. A samozřejmě, kvůli stávce chybí celý herecký tým, ke kterému patří třeba Florence Pugh, Sebastian Stan, Davida Harbour, Olga Kurylenko nebo Harrison Ford. Momentálně má snímek premiérovat až 19. 12. 2024.

Podobný osud potkal reboot Bladea, který po všech odkladech, přepisování scénářů a změnách scenáristů i režisérů, pořád nemá štěstí. Když se zdálo, že film je už konečně na správné trati, uhodila stávka a hlavní scénárista Nic Pizzolatto ještě neměl hotový scénář. I zde je odklad na neurčito a pokud by stávka měla trvat ještě déle, Bladea se možná nakonec nedočkáme ani v roce 2024. Premiéra je ovšem zatím ponechána na 5. 9. 2024.

POKRAČOVÁNÍ A REMAKY

Aktuálnímu maléru neunikl ani bioexorcista Beetlejuice. Pokračování slavné hororové komedie zprvu také provázeli samé skvělé zprávy. Ke kormidlu se vrátil Tim Burton a samozřejmě nebudou chybět ani herečtí veteráni Michael Keaton a Winona Ryder. Titulní role připadla Jenna Ortega a hudbu složí, jak jinak, Danny Elfman. Hlavní část produkce úspěšně odstartovala, ale dočasná stopka je zde obzvlášť frustrující. Tim Burton totiž nedávno poskytl rozhovor serveru Variety, v němž odhalil, že do konce natáčení zbýval jen pouhý den a půl. 

U remaku slavného animovaného filmu Jak vycvičit draka měla první klapka padnout teprve v srpnu. Na postavu Škyťáka se chystal Mason Thames a Astrid měla ztvárnit Nico Parker. Natáčení v Belfastu bylo však zrušeno a odkládá se, hádáte správně, na neurčito. Premiéra je stanovená na 14. 3. 2025, ale to teď není stoprocentně jisté.

Jedna jediná překážka stojí v cestě i šestému dílu hororu Nezvratný osud, který už byl připraven na hlavní čaśt produkce. Další várka řádně kreativních způsobů smrti je tak prozatím v nedohlednu. Netflix kvůli stávce též odložil několik svých filmů, mezi nimi i fantasy Damsel s Millie Bobby Brown v hlavní roli.

Hlavu v smutku mají i fanoušci Duny, protože druhá část od režiséra Denise Villeneuvea, která byla už kompletně připravena uzřít světlo světa, půjde do kin až 15. 3. 2024. Nejhůř ovšem skončil remake snímku Metropolis, který si měl vzít na starost americký scenárista Sam Esmail. Film se potýkal s narůstajícími finančními náklady a scénář nebyl dokončený, proto se společnost Universal Content Productions rozhodla celý projekt nakonec hodit do koše.

SERIÁLY

Obě stávky se samozřejmě dotkly i seriálové výroby. HBO mega hit The Last of Us zaznamenal obrovitánský úspěch, nebylo proto divu, že tvůrci se už pustili do druhé řady. Ta se podle všeho mohla začít natáčet ještě letos, ale zdá se, že k tomu možná nakonec nedojde. Tvůrci Craig Mazin a Neil Druckmann zanechali veškeré práce a přidali se ke stávkujícím scenáristům. Francesca Orsi, která na HBO dohlíží na výrobu dramatických seriálů, každopádně odhalila, že původní plán byl druhou sezónu vydat až někdy v roce 2025. Mazin nedávno odhalil, že již mají druhou řadu kompletně zmapovanou, přičemž jakmile zmíněné stávky skončí, budou se moct hned vrhnout zpátky do práce.

Letos k nám měla dorazit i nová řada působivého krimi seriálu Temný případ, která nese podtitul Night Country. V něm v jedné z hlavních rolí uvidíme Jodie Foster, která se vrhne na vyšetřování obzvlášť mrazivého případu. Ten ovšem uvidíme až během ledna příštího roku. Dále tu máme seriálového Vetřelce, jehož showrunnerem se stal talentovaný Noah Hawley, tvůrce parádní série Fargo. Seriálu se nedávno také stopla produkce, ale oproti jiným projektům měl velkou výhodu. Drtivá většina herců totiž nepatří do organizace SAG-AFTRA, ale k britskému protějšku jménem Equity. A na její členy se stávka nevztahuje, což znamená seriál se od července natáčel pouze s herci, kteří pod Equity spadají. Všechny scény, ve kterých účinkují pouze tito herci už jsou patrně dokončené, tudíž produkce musí čekat jenom na hvězdy ze SAG-AFTRA.

Déle si počkáme i na čtvrtou řadu Zaklínače, ve kterém se nám již v roli Geralta z Rivie představí Liam Hemsworth, jenž nahradí Henryho Cavilla. Vyšlo najevo, že start se odkládá až na rok 2024. Pokud má ovšem začít až příští rok, je téměř jisté, že čtvrtá řada se na Netflixu objeví nejdříve někdy v roce 2025. Zaklínač měl také výhodu, že spoustu herců zastupuje britský protějšek Equity, ale evidentně se v něm nachází i herci, kteří spadají právě pod stávkující SAG-AFTRA.

Později patrně dorazí i čtvrtá řada seriálu The Boys, které už sice padla poslední klapka v půlce dubna, ale ukázalo se, že scénář se začal v postprodukci ještě upravovat. Tudíž Eric Kripke, jeden z tvůrců seriálu, neváhal stávkující scenáristy podpořit a své pero evidentně také odložil. Mnozí fanoušci předpokládali, že čtvrtá řada by se na službě Amazon Prime Video mohla objevit někdy během letošního podzimu. Nicméně kvůli stávce je stále více pravděpodobnější, že se jí dočkáme až někdy v roce 2024. Kripke už v minulosti potvrdil, že plánuje fanouškům nadělit i řadu pátou. Teď už se jen musíme modlit, aby se čekání na další sezónu příliš neprotáhlo. 

Pak je zde ještě seriálový Blade Runner. Natáčení série jménem Blade Runner 2099, na jehož výrobu má dohlížet i režisér Ridley Scott, mělo započít už před pár měsíci. Bylo ale oznámeno, že natáčet se začne až na jaře roku 2024. Na finální pátou řadu veleúspěšného seriálu Stranger Things, která dobrodružství hrdinů konečně uzavře, si taky počkáme. Hlavní část produkce odložila na neurčito.

CO VŠECHNO SE NEODKLÁDÁ?

Ne všechny velké seriály ale zastihl neblahý osud odkladu, některým se z toho podařilo hladce vyklouznout. Tím se dostáváme ke dvěma fantasy sériím, které se minulý rok popraly o přízeň diváků. Řeč je o Rodu Draka od HBO a Prstenech moci od Amazonu. Druhé sezóny obou dvou seriálů se začaly natáčet a v tomto ohledu máme pro fanoušky obou dvou sérií dobré zprávy.

Co se Rodu Draka týče, tak se zdá, že natáčení bude pokračovat i přes oznámenou stávku herců. Obsazení seriálu se totiž primárně skládá z hvězd, které patří k výše zmíné britské organizaci Equity, což znamená, že tvůrci mají technicky vzato povoleno pokračovat v natáčení. Neradi bychom to zakřikli, ale skutečně se zatím zdá, že s výrobou druhé řady Rodu draka to jde podle plánu, tudíž bychom se jí skutečně mohli dočkat příští rok v létě.

Seriál Pán prstenů: Prsteny moci už samozřejmě ale byl projektem, který by stávka herců jednoznačně zastavila, nicméně i ten měl nakonec štěstí. Podle serveru Variety totiž tvůrci po dlouhých měsících stihli druhou řadu úspěšně dotočit už někdy během června, tedy jen několik týdnů před začátkem herecké stávky. Nyní tak může zamířit do vod postprodukce, kde už je před stávkou logicky v bezpečí. I Prsteny moci patří mezi šťastlivce, které neovlivnila dřívější stávka scenáristů, protože natáčení započalo již minulý rok. Tudíž i zde to vypadá, že se druhé sezóny dočkáme někdy v roce 2024

Podobnou kliku mají i nemrtví od AMC, respektive univerzum Živých mrtvých a seriálová adaptace knihy Interview s upírem. AMC totiž uzavřelo jistou dohodu s představiteli SAG-AFTRA, díky čemuž bude moci pokračovat produkce tří specifických seriálů. Jmenovitě druhá řada spin-offu The Walking Dead: Daryl Dixon, volné pokračování původního seriálu, které se zaměřuje na fanoušky milovaného bručouna Daryla, The Walking Dead: The Ones Who Live, další spin-off v němž se vrátí na scénu Rick a Michonne, a druhá řada Interview s upírem, která by se měla natáčet v Praze. Opět ale připomínáme, že ona dohoda se vztahuje pouze na tyto tři seriály, nikoliv na kompletní katalog AMC. Dohody bylo podle všeho možné dosáhnout především proto, že AMC sice je součástí AMPTP, ale nepatří mezi studia, která se stávkujícími organizacemi momentálně jedná o lepších pracovních podmínkách.

Pak je zde Království planety opic, které by mohlo být začátkem zbrusu nové trojce filmů. Film byl dotočen už letos v únoru, tudíž v postprodukci se nachází hezkých několik měsíců. Zatím nezmizel z kalendáře premiér a tudíž se pořád počítá z premiérou 24. 5. 2024.

Před zhruba pětimi měsíci skončilo i natáčaní prequelu Tichého místa s názvem Tiché místo: První den. Podle ředitele studia Paramout Global věci vypadají nadějně. Uznal, že stávka s sebou přinesla určité nepříjemnosti ohledně marketingu. Zároveň si je ale jistý, že s tím dokážou něco udělat, aniž by se museli uchýlit k nějakému výraznému odkladu

V každém případě musíme mít na paměti, že stávka stále pokračuje a může se protáhnout ještě na několik měsíců. Ať už bude výsledek jakýkoli, odklady nás bohužel neminou.