Stávka scenáristů nám konečně oficiálně skončila. To znamená, že se mnozí filmaři mohou zase vrátit k psaní různých filmových a seriálových projektů. Mezi ně budou samozřejmě patřit i tituly, které spadají do komiksového rebootovaného univerza Jamese Gunna a Petera Safrana jménem DCU. O něm už toho ale víme poměrně dost, letos nám oba zmínění pánové představili deset chystaných projektů, které připravovanou novou éru pro DC Films zahájí.

James Gunn tak nedávno upřesnil, co vlastně můžeme od začátku DCU očekávat. Celé univerzum odstartují dva tituly – nejdříve přijde animovaný seriál Creature Commandos, o němž se Gunn vyjádřil jako o takovém „předkrmu“, a posléze přijde na řadu snímek Superman: Legacy, který si Gunn sám napsal, přičemž ho plánuje i natočit. Nový Superman má premiérovat 10. 7. 2025, což znamená, že Creature Commandos můžeme očekávat o nějaký čas dříve.

Gunn také potvrdil návrat určitých herců, kteří si své postavy z DCEU zopakují v chystaném DCU. V první řadě se vrátí Xolo Maridueña, který bude pokračovat v roli Jaimeho Reyese, alias superhrdiny Blue Beetla.

Dále můžeme počítat s návratem Violy Davis, která si opět zahraje Amandu Waller, chladnou a pragmatickou zakladatelku Sebevražedného oddílu.

A když už je o známém týmu antihrdinů řeč, Gunn potvrdil, že se vrátí také John Cena jakožto Peacemaker, pro něhož Gunn ve stejnojmenném seriálu zpracovává druhou řadu. Je tudíž už stoprocentní, že zmínění tři herci se v DCU skutečně objeví. 

Gunn však nikde nezmínil jméno, nad kterým od premiéry Flashe visel jeden velký otazník. Ezra Miller. Náš starý dobrý uličník, jehož dny řádění už jsou však evidentně u konce. V minulosti totiž kolovaly zvěsti o tom, že producenti z Warner Bros. Discovery by rádi herce nechali v roli Flashe i nadále, tedy i pro DCU. O případné pokračování filmu projevil zájem také Flashův režisér Andy Muschietti, který si spolupráci s Millerem nemohl vynachválit. Jelikož ale Gunn naši již zklidněnou Zhoubu Havaje ve svém vyjádření nikde nezmiňuje, je tak možné, že do DCU se již nevrátí.

A vlastně bychom se tomu mohli jen těžko divit, tržby Flashe byly naprosto katastrofální, byly dokonce tak strašné, že Warneři by podle všeho výrazně ušetřili, kdyby snímek minulý rok skutečně zrušili. A jelikož se Miller nemohl kvůli svému bláznivému chování z minulých let pořádně podílet na propagaci, filmu to evidentně uškodilo. A vlastně i on sám mu dělal poměrně dost špatnou reklamu. 

Je ale nutné zmínit, že Millerův konec ve filmovém DC ještě není stoprocentní. Mezi jmény totiž chybí i Margot Robbie jakožto Harley Quinn, o které se nejednou šuškalo, že ji Gunn plánuje dosadit i do DCU. V květnu to například uvedl známý insider Daniel Richtman.

Necháme se proto překvapit, zda Gunn v následujících měsících neodhalí jména dalších navrátilců. Stejně se ale spíše přikláníme k možnosti, že Ezra Miller ve filmovém DC již řekl své poslední slovo. Alespoň prozatím. Níže se můžete podívat na naše video, které pojednává o připravovaných DCU titulech.