Po všech těch špatných zprávách ohledně výroby filmů a seriálů z hollywoodských končin, které momentálně žádné zlaté časy rozhodně nezažívají, zde máme také něco pozitivního. Zdá se totiž, že stávka scenáristů konečně skončí. Sdružení amerických scenáristů (WGA) uzavřelo v neděli s představiteli aliance hollywoodských studií (AMPTP) předběžnou dohodu, které obě strany dosáhly po pěti dnech intenzivního jednání. Nyní se jen čeká na to, až bude vypracována oficiální podoba nové tříleté smlouvy, do té doby ještě scenáristé nemohou na ničem pracovat.

Sdružení scenáristů například požadovalo zvýšení finančních odměn a výrazné omezení užívání umělé inteligence v kreativním procesu. A zdá se, že přesně toho bylo nakonec dosaženo, protože představitelé WGA jsou s novou smlouvou velice spokojení a považují ji za výjimečnou.

Celkově se protestovalo 146 dní. Tím se i potvrdila slova producenta Davida Minkowskiho od Stillking Films, který na začátku května/mája předpověděl, že se bude stávkovat více než tři měsíce. Už brzy se tak budou moct filmoví a seriáloví tvůrci pustit zpátky do práce na mnohých očekávaných projektech, které dostaly kvůli stávkování dočasnou stopku.

Z filmů se například konečně dopíšou marvelovky jako Thunderbolts a Blade, ze seriálů se zas začne usilovně pracovat třeba na druhé řadě The Last of Us a páté řadě Stranger Things. Eric Kripke bude také moci dokončit čtvrtou řadu The Boys, které jsme se původně měli dočkat ještě letos. Zkrátka a dobře se Hollywood začíná opět zvedat na nohy. Nebo tedy zatím jen na jednu nohu. 

Stále zde totiž máme stávku herců, která i nadále pokračuje. A mnohé americké hvězdy, které patří k organizaci SAG-AFTRA, tak nemohou nic natáčet a propagovat. Tak doufejme, že i na toto odborové sdružení čeká podobný happyend. A že k němu dojde co nejdříve.

Níže se každopádně můžete podívat na video, jež se zabývá filmovými a seriálovými tituly, které byly kvůli oběma stávkám odloženy.