Vzpomínáte si na ty časy, kdy neexistovalo MCU a filmové adaptace komiksů červenožlutého týmu vznikaly prostě jen tak bez nějaké návaznosti? Bylo to období pokusů a omylů. Období, kdy většina hraných adaptací stálo za starou bačkoru. Ve vší té průměrnosti se však našly i poklady. Třeba takový Raimiho Spider-Man s Tobeym Maguirem nebo X-Men, kterým dominoval Hugh Jackman jako Wolverine.

V roce 1998 tu ale byla ještě jedna marvelovská postava, která se dočkala důstojné adaptace. Postava s chladným výrazem, tmavými brýlemi, černým koženým kabátem, špičatými tesáky a s mečem ostrým jako břitva. Byl jí Blade, morálně komplikovaný bojovník zahalený v temnotě, ale se světlem v podobě odhodlání, které se stalo jeho mentorem v nekonečném boji proti krvelačným upírům.

Blade je mezi širokou veřejností známý právě díky kvalitativně sestupné filmové trilogii, ve které si hlavní roli střihl devadesátkový akční hrdina Wesley Snipes. A není se čemu divit. Minimálně první film byl na tehdejší poměry dobrý a díky svému eRkovému ratingu přilákal i diváky, kteří komiksy, popřípadě i komiksové filmy, neoprávněně považují za zábavu pro děti.

Jak už to ale tak bývá, filmová adaptace nabízí jen zlomek životního příběhu jedné z největších ikon komiksových antihrdinů. A právě proto se na Bladea dnes podíváme trochu ze širší perspektivy. Takže vytáhněte meče, jdeme sekat upíry!

SIROTEK Z NEVĚSTINCE

Wesley Snipes stejně jako Hugh Jackman v případě Wolverinea dodal postavě Bladea nový rozměr. O tom asi není pochyb. Za jeho zrodem ale stojí duo komiksových tvůrců Marv Wolfman a Gene Colan, kteří ho poprvé představili komiksovým čtenářům v červenci roku 1973 prostřednictvím desátého sešitu hororové série The Tomb of Dracula.

Život neobyčejného chlapce s civilním jménem Eric Brooks neodstartoval ničím jiným než láskou dvou lidí, jmenovitě láskou Lucase Crosse a Tary Cross. Na první pohled nic neobvyklého. Lucas byl ale členem tajného a prastarého Řádu Tyranu a v období, kdy byla Tara těhotná, byl její manžel zajat a držen ve fiktivní západoevropské zemi Latveria

Aby Lucas svou těhotnou ženu ochránil před stejným osudem, dal jí instrukce, aby zmizela do Anglie a našla nové útočiště u Madame Vanity, spřátelené členky Řádu a také majitelky vykřičeného domu v londýnské čtvrti Soho. V rámci ochrany přijala Tara příjmení Brooks a čekala na blížící se porod. Život ji ale komplikovalo problémové těhotenství, se kterým ji měl pomoct doktor Deacon Frost. Nicméně z lékaře se vyklubal upír, který se do Tary během porodu zakousl a do krevního oběhu jejího dítěte přenesl neobyčejné enzymy.

Upířím polibkem otrávený Eric tedy vyrůstá v nevěstinci Madam Vanity jako sirotek. Jednoho dne mu ale do cesty vstoupí tajemný starý muž Jamal Afari, jazzový trumpetista, ze kterého se vyklube profesionální zabiják nemrtvých. Jamal v Ericovi spatří potenciál, ujme se ho a vycvičí z něj dokonalý stroj na zabíjení, jenž si díky skvělým dovednostem s chladnými zbraněmi vyslouží přezdívku Blade.

Jeho úspěch v branži pramení převážně z onoho porodního incidentu. Díky neobyčejným enzymům přeneseným skrze krevní oběh Eric získal všechny silné stránky upířího druhu a zároveň nezdědil jejich slabiny. Jedná se tedy o extrémně dobře vycvičeného zabijáka obdařeného nadlidskou silou, vytrvalostí, smysly a zrychlenou regenerací. A co víc, je také odolný vůči upířímu kousnutí a narozdíl od jeho nepřátel může bez problému vycházet i na denní světlo. K tomu si navíc přidejte znalost většiny bojových umění, velkou zdatnost v boji s chladnými zbraněmi a máte skvělý recept na vyhubení všech nemrtvých.

Avšak k úspěchu je potřeba i životní zkušenost. A ta měla teprve přijít. V první řadě Blade přichází o svou první lásku Glory, která je během souboje s prastarou upírkou Lamiou pokousána a přeměněna. A aby toho nebylo málo, vzápětí musí hrdina zabít svého mistra Jamala, o jehož přeměnu se zase postaral samotný Drákula.

Všechny negativní zkušenosti Bladea utvrdily v jednom jediném životním úkolu – vyhubit všechny upíry na planetě Zemi. Během své životní cesty se tak utkal s téměř všemi velkými jmény krvežíznivého druhu. Nechyběl mezi nimi Drákula, Morbius (ano, ten Morbius – pozn. red.) nebo třeba samotný Deacon Frost, který zabil jeho vlastní matku během porodu.

V nekonečném boji proti upírům ale nebyl Blade osamocen. Spolupracoval s vybranými jedinci, kteří sdíleli jeho odhodlání a vášeň pro spravedlnost. Společně s detektivem Hannibalem Kingem a lovcem Frankem Drakem založili skupinu Nightstalkers, jež často spolupracovala s Doctorem Strangem. Stal se součástí uskupení Midnight Sons, kam patří například Wolverine nebo Ghost Rider. A zapomínat nesmíme ani na jeho členství v Avengers nebo zapojení do Občanské války na straně vlády USA.

TRIUMF NA FILMOVÉM PLÁTNĚ

Velký úspěch v komiksovém světě vedl k přenesení Bladea na televizní obrazovky. Úplně poprvé se tajemný zabiják upírů objevil v animovaném seriálu Spider-Man, který odstartoval v roce 1994. Nejdůležitější moment ale nastal v roce 1998, kdy antihrdina dostal vlastní celovečerní snímek. Blade britského režiséra Stephena Norringtona byl po filmech jako Kačer Howard či Punisher s Dolphem Lundgrenem vůbec první úspěšnou filmovou adaptací komiksů od Marvelu.

A ano, film je relevantní i dnes po pětadvaceti letech. Stále je to suprově napsaný akčňák s hutnou atmosférou, dobře vybudovaným světem, adrenalinovými bojovými sekvencemi a fajn hudebním doprovodem, který navíc diváky neunavuje pro superhrdinské filmy typickým, přes půl stopáže dlouhým origin story úvodem a jde rovnou na věc. Jen teda budete muset přehlížet opravdu velké díry ve scénáři, nelogické momenty, zbraně popírající fyzikální zákony a hlavně otřesné, ale jakože fakt otřesné CGI

Trailer k Bladeovi z roku 1998

Každopádně scenárista David S. Goyer přišel v adaptaci s vcelku velkými zásahy do života Bladea. Jeho origin tentokrát nesahal do Londýna roku 1929, ale do Detroitu roku 1967. Totožnost otce ve filmech neznáme, Deaconem Frostem pokousaná matka při porodu neumírá, ale ve skutečnosti se sama mění v upírku a Blade se s ní střetne ke konci filmu. A ze snímku je také vyškrtnut mistr Jamal Afari, kterého nahrazuje postarší dlouhovlasý běloch s přezdívkou Whistler.

A změn se dočkal i samotný titulní hrdina. Filmový Blade kromě svých schopností získal i jednu upíří slabinu. A tou je potřeba konzumovat lidskou krev, kterou hrdina překonává za pomocí speciálního séra. Největší věcí je ale zásah do charakteru postavy, na níž pravděpodobně nese největší podíl Wesley Snipes a jeho skvělý herecký výkon. Upíří zabiják je v adaptaci mnohem více tajemný, chladný a i když je z něj cítit smutek a hněv, dokáže se extrémně dobře kontrolovat. A co víc, vypadá prostě mnohem víc cool. Absurdní sedmdesátkový komiksový vzhled totiž nahradil krátce střižený účes, knírek, tmavé sluneční brýle, dlouhý kožený kabát, černá neprůstřelná vesta a hlavně ikonická katana. Jeho nový vzhled byl dokonce tak moc cool, že ovlivnil jeho budoucí vizáž v komiksovém světě, kde je v podobném stylu zobrazován dodnes.

První Blade zaznamenal fakt velký komerční úspěch a pravděpodobně se velkou měrou zasloužil o pozdější boom superhrdinských filmů. Zároveň také dostal hned dvě pokračování. Druhý díl od slavného mexického režiséra Guillerma del Tora byl stále nadprůměrnou podívanou, který se navíc odehrával v Praze, kde se i částečně natáčel. Problém nastal až u třetího filmu, kterého se ujal scenárista předchozích dvou filmů David S. Goyer. Trojka s podtitulem Trinity, v níž se objevil z komiksu známý detektiv Hannibal King v podání Ryana Reynoldse a Whistlerova dcera Abigail hraná Jessicou Biel, byla už dost průměrná. Stále to ale bylo o několik úrovní lepší než hraný seriál Blade s raperem Sticky Fingaz v hlavní roli, který v rámci osobního zdraví raději nehledejte.

Každopádně od uvedení prvního filmu z konce devadesátek se Blade postupně objevoval jak ve videohrách, tak i v animovaných televizních počinech. Velký milník nastal v roce 2012, kdy práva na další filmové zpracování padla do rukou Marvel Studios. Podle dostupných informací byl již v roce 2013 hotový scénář a o dva roky později zastupitelé studia jednali s Wesleyem Snipesem o návratu do role. Dokonce se spekulovalo i o crossoveru s oblíbenou upírskou sérií Underworld. Ke znovuobsazení Snipese ale nakonec nedošlo a crossover byl taktéž zrušen, protože Marvel cílil na zapojení Bladea do MCU.

Trailer ke druhému filmovému Bladeovi

BLADE V MCU

A tím se dostáváme do současnosti. Marvel Studios už několik let pracuje na nové filmové adaptaci, která má díky eRkovému ratingu divákům nabídnout opravdu dospělou podívanou. Jen je trochu problém, že připravovaný MCU Blade je fakt velký smolař. Nejen, že ztratil svého prvního režiséra, ale zároveň se na projektu střídali scenáristé jak na běžícím páse. A když už to vypadalo nadějně, přišla velká stávka v Hollywoodu a produkce se opět pozastavila. Nicméně stávka už skončila a vše snad už dopadne dobře.

Hlavního hrdinu si tentokrát zahraje americký herec Mahershala Ali, který si už stihl jako Blade střihnout hlasové cameo v potitulkové scéně Eternals. Snad již poslední verzi scénáře dopsal na Oscara nominovaný Michael Green a na režisérské křeslo usedl francouzský filmař Yann Demange.

Jak to celé dopadne, prozradí až premiéra, které byla po ukončení stávky odsunuta na začátek listopadu roku 2025. I kdyby to ale dopadlo katastrofou, ve finále se vlastně vůbec nic neděje. Od počátečních kroků ve světě komiksu po triumf na filmovém plátně, Blade pravděpodobně navždy zůstane ikonou temného hrdinství, která se zasloužila o boom superhrdinských filmů. A za to mu náležitě děkujeme.

A jaký máte názor na Bladea vy? Patříte mezi fanoušky původní filmové adaptace, nebo jste ani nevěděli, že existuje? Nebojte se nám napsat váš názor do komentářů.