Hollywood se brzy začne pomalu opět zvedat na nohy, protože po dlouhých 118 dnech konečně skočí stávka herců, kterou vyhlásil americký odborový svaz SAG-AFTRA. Zdá se, že jeho představitelé se předběžně dohodli se členy producentské aliance významných filmových studií (AMPTP) na nové smlouvě, jež by měla hercům zajistit lepší pracovní podmínky.

Stávka má oficiálně skončit krátce po půlnoci místního času, to znamená po deváté hodině SEČ. Během pátku by ještě rada odborů měla o dohodě jednat, následně by pak měly být zveřejněny další podrobnosti o tom, co všechno vlastně zahrnovala. Připomeneme, že stávkující SAG-AFTRA požadovala především zvýšení minimální mzdy, omezení užívání umělé inteligence k tvorbě digitálních replik a podíl na příjmech ze streamovacích platforem. Co všechno si herci nakonec vyjednali, se dozvíme už brzy. 

Konec stávky herců především také znamená, že mnohé hollywoodské produkce mohou pokračovat. V následujících týdnech se tudíž patrně znovu rozjede natáčení filmů jako Deadpool 3, Venom 3, Gladiátor 2, Beetlejuice 2, Mission: Impossible Odplata - Druhá část, Mortal Kombat 2 a mnohé další.

Herci také budou moct nadcházející filmy propagovat, to znamená chodit na premiéry, poskytovat rozhovory a účastnit se různých akcí. Právě díky nemožnosti herecké propagace byly některé tituly odloženy na pozdější datum, příkladem může být druhá část Duny, které jsme se měli dočkat už letos, nakonec si ale budeme muset počkat do jara příštího roku.

Stávka začala v polovině července/júla, přičemž od té doby s Hollywoodem opravdu silně zatřásla, obzvlášť s ohledem na fakt, že v té době v něm řádila i stávka scenáristů, jež skončila na konci září/septembra. 

I přestože ale stávka končí, ještě pořád to neznamená úplně konec všem problémům. Stále tu třeba máme tvůrce VFX, kteří se ve snaze o vytvoření důstojnějších pracovních podmínek rozhodli založit odbory. Dostali se tak pod záštitu IATSE (Mezinárodní aliance zaměstnanců divadelních scén), která zastupuje téměř 170 tisíc umělců a techniků v Severní Americe. Pro ně onen boj ještě nekončí.

Stejně tak je otázkou, jak to vlastně bude s herci ve videoherním průmyslu, kteří jsou připraveni stávkovat také. Jsme proto zvědaví, co dalšího přinesou nadcházející týdny.