Jeden z největších MCU smolařů, na nějž se lepí jeden problém za druhým, je bezesporu chystaný reboot Bladea, ve kterém si má Mahershala Ali zahrát slavného komiksového lovce upírů. Když už to ale letos vypadalo, že je vše zase na dobré cestě, udeřila asi jen šest týdnů před první klapkou stávka scenáristů, kvůli níž musela být hlavní část produkce pozastavena.

Server Variety nedávno ve svém obsáhlém článku o Marvelu poskytl několik zajímavých informací, které se týkají samotné výroby. Jak už dlouho víme, v pozici scenáristy se vystřídalo hned několik filmařů. Původní a údajně nefungující scénář musel přepisovat Michael Starrbury (Když nás vidí), jenže jeho verzi pak zase musel jen několik týdnů před natáčením přepisovat Nic Pizzolatto (Temný případ), který však kvůli zmíněné stávce nemohl psaní dokončit, tudíž projekt musel být zase pozastaven.

Ale tím to neskončilo, Kevin Feige údajně najal na Oscara nominovaného Michaela Greena (Logan: Wolverine), aby patrně přepsal i Pizzolattovu verzi a začal nanovo. 

Server Variety taktéž odhalil, co se například nacházelo v jedné verzi scénáře, která se musela přepisovat. V ní příběh údajně natolik zmutoval, že se hlavní postavou stala jakási ženská protagonistka, přičemž z Bladea se stala jen vedlejší postava, dále byla také verze vyloženě přeplněná životními lekcemi. Sám Mahershala Ali už dříve označil výrobu filmu za ,,frustrující“, přičemž server doplnil, že herec byl kvůli trablům se scénářem připraven od projektu odkráčet.

Další poměrně zajímavou věcí je, že Blade bude mít na marvelovku poměrně dost malý rozpočet. Podle serveru by snímek měl stát méně než 100 milionů dolarů, pokud by to byla pravda, tak Blade by byl jedním z nejlevnějších filmů v historii MCU. Což nemusí být nutně špatné, nízký rozpočet s sebou může přinést i určitý příslib uzemněné podívané, která si místo speciálních efektů dá záležet na kvalitním vyprávění, film by pak možná také nemusel tolik zápolit s tržbami. 

Marvel to ale evidentně s Bladem vzdát nechce. Stávku scenáristů máme už u konce, tudíž Green se může zase vrátit zpátky do práce. K režii filmu by měl být i nadále upsaný Yann Demange, který má za sebou například historické drama 71 (2014). Kromě něho se také podílel na režii britských seriálů jako Dead Set (2008), Criminal Justice (2009) a Top Boy (2011).

Vedle Aliho by se ve filmu měli také objevit herci Saul Williams (Svět podle Prota) a Mia Goth (Pearl).

Marvel letos v létě přesunul premiéru až na 13. 2. 2025.