Souboj filmových titánů konečně započal. A dosavadní výsledky asi nebudou příliš překvapivé. Minulý týden vstoupila do kin jak komedie Barbie od Grety Gerwig, tak i historické drama Oppenheimer od Christophera Nolana. Oba dva snímky si v pokladnách zatím vedou skvěle, ovšem jeden z nich na tom samozřejmě musí být lépe. Asi jsme to všichni čekali, ale kinosály nakonec zcela ovládla Barbie.

Pouze v domácím box officu utržila během zahajovacího víkendu parádních 155 milionů dolarů. Tím pádem má snímek vůbec nejlepší víkendový otvírák ze všech dosavadních filmů roku 2023, překonal tím dokonce i animák Super Mario Bros. ve filmu, jenž po zahajovacím víkendu utržil 146 milionů. To ale není všechno. Barbie zároveň zaznamenala nejlepší premiéru filmu od jakékoliv ženské režisérky, nejlepší premiéru filmu na motivy hraček, nejlepší premiéru filmu studia Warner Bros. Discovery, který není sequelem nebo adaptací komiksu, a nakonec nejlepší premiéru pro Margot Robbie a Ryana Goslinga. Celosvětově má Barbie po pouhých několika dnech na kontě 337 milionů dolarů. A jelikož rozpočet činil jen 100 mega, už teď je jasné, že z růžovoučké feministické komedie bude obrovský úspěch. 

Skvěle si ovšem vedl i Nolanův Oppenheimer. Ten zas v domácím box officu utržil 80 milionů dolarů, celosvětově zas má na kontě 174 mega, čímž snímek naprosto hladce překonal svou taktéž stomilionový rozpočet. I zde padaly rekordy. Jedná se tak o nejlepší otvírák eRkového filmu od dob éry koronaviru a pokud nepočítáme batmanovskou trilogii Temného rytíře, tak i nejlepší otvírák ze všech režisérových filmů. Oppenheimer měl mít také vůbec nejlepší IMAX premiéru hned v jedenácti zemích světa, mezi kterými je i Česká republika. Filmu bezpochyby hodně pomohl i fakt, že se z něho spolu s Barbie stal takový „menší“ fenomén, v rámci něhož si spousta lidí zakoupila lístky na oba filmy, aby si vychutnali dvojitou nálož.

Pokud jste ještě neviděli naši recenzi na Barbie, můžete tak učinit níže. Nastříkal jsem si kvůli ní vlasy (a krk) na blond… ehm, tedy na žluto, takže za to budu jedině rád. Ve velice brzké době se můžete těšit i na recenzi k Oppenheimerovi! 

Co se dalších filmů týče, tak na třetí místo v žebříčku domácího box officu se dostal snímek Sound of Freedom, který si překvapivě i nadále udržuje slušnou návštěvnost. Po minulém víkendu utržil 20,1 milionů, celosvětově už má 124 mega. Snímek pochází od společnosti Angel Studios, které míří především na křesťanské publikum. Necháme se překvapit, zda si snímek udrží takto slušnou sledovanost i nadcházející týden.

Na čtvrté místo se propadla první část sedmého dílu Mission: Impossible s názvem Odplata. Ta po svém druhém víkendu utržila jen 19,5 milionů, celosvětově má na kontě 370 mega, ovšem i tak se jedná o propad tržeb o více než 64%. Co si budeme povídat, snímek měl tu smůlu v tom, že v USA premiéroval pouhý týden před příchodem Barbie a Oppenheimera. Žádný velký propadák z něho nebude, ale jelikož rozpočet činil 291 milionů, dosavadních 370 mega je zatím i tak zatraceně málo. Film samozřejmě v následujících týdnech může ještě zabrat, ale už teď je jasné, že o žádný hit roku nepůjde.

Na páté místo spadl Indiana Jones a nástroj osudu, který po víkendu utržil 6,7 milionů dolarů, celosvětově pak 335 mega. Zde už ovšem o propadáku mluvit můžeme, protože snímek měl oproti Mission: Impossible o něco větší rozpočet a je i déle v kinech. Slabé tržby a rozporuplné recenze tak dávají za posledním dobrodružstvím neohroženého archeologa smutnou tečku. 

A na co do kina tento týden? Pokud už vás unavují všechny ty mainstreamové filmy a toužíte po nějaké intelektuálnější podívané, můžete zkusit dát šanci dobře hodnocenému romantickému dramatu Minulé životy od studia A24. Příběh se zaměří na spisovatelku Noru, která se jednoho dne nečekaně střetne s Hae-Sungem, svou dávnou láskou z dětství.

Snímek u nás bude premiérovat ve čtvrtek, tedy 27. 7. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.