Akolytka, nový hraný seriál ze světa Star Wars, nakonec sklidil velmi vlažné a rozporuplné reakce diváků i kritiků (naše recenze vyjde brzy). Ale vypadá to, že společnost Lucasfilm se jí nechce jen tak vzdát. Dokázal to letošní Comic-Con v San Diegu, na němž jako už tradičně došlo k odhalení novinek z literární části předaleké galaxie. A ať se nám to líbí, nebo ne, tentokrát jim dominují tituly spojené právě s Akolytkou.

Příznivci nového seriálu a obecně éry vrcholné Republiky, kterou Akolytka využívá, se mohou těšit třeba na román Star Wars: The Acolyte: Wayseeker, který je určený pro dospělé čtenáře a který se zaměřuje na mistryni Jedi Vernestru Rwoh zhruba 20 let před událostmi Akolytky. Jelikož Vernestra hraje roli i v první a třetí fázi knih a komiksů z období vrcholné Republiky, jejichž příběh příští rok formálně končí, lze od románu, jenž se objeví na pultech zahraničních obchodů někdy během roku 2025, očekávat nějaké ty přímé spojitosti.

Bohužel, novou knihu má na svědomí Justina Ireland. Přestože provizorní obálka hlásá, že jde o nejprodávanější autorku podle New York Times, nezřídka je řazena mezi slabší a méně oblíbené autory románů z éry vrcholné Republiky a obecně literatury ze světa Star Wars. Je to ale vůbec poprvé, co ji lidé z Lucasfilmu a z nakladatelství Random House Worlds (dříve Del Rey) přizvali k nějakému titulu určenému pro dospělé, takže kdo ví, třeba díky tomu i styl Justiny Ireland trochu dospěje.

Na své si každopádně během příštího července/júla přijdou i fanoušci Jediů Jecki Lon a Yorda Fandara. Právě na ně se zaměří nový, zatím nepojmenovaný young-adult román od Tessy Gratton. Během února/februára 2025 navíc dojde na další čísla ústředního komiksu Star Wars: The High Republic z pera Cavana Scotta, v nichž se objeví mimo jiné wookieeský Jedi Kelnacca. Ten hraje významnou roli především ve dvou retrospektivních epizodách Akolytky.

Nově zveřejněná obálka přitom naznačuje, že se vrátí také Keeve Trennis, Sskeer a další primárně komiksoví hrdinové z období vrcholné Republiky. A aby toho Kelnaccy nebylo málo, na Comic-Conu byly zveřejněny také ukázky Scottova smostatného, dříve oznámeného komiksu Star Wars: The Acolyte – Kelnacca. Na pulty zahraničních obchodů se pak pro změnu vrátí artbook zaměřený na éru vrcholné Republiky, a to díky druhému svazku knihy The Art of Star Wars: The High Republic. Kristin Baver se tentokrát zaměřila na druhou a třetí fázi knih a komiksů, přičemž o předmluvu se postarala herečka Rebecca Henderson, která v Akolytce ztvárnila Vernestru Rwoh.

Během roku 2025, konkrétně v průběhu července/júla, vyjde v zahraničí rovněž artbook věnovaný samotné Akolytce. Pod knihou The Art of The Acolyte je i v tomto případě podepsaná Kristin Baver a předmluvu zajistila režisérka Leslye Headland, která je považovaná za hlavního tvůrce seriálu.

S Akolytkou souvisí ještě nově odhalená kniha The Acolyte Visual Guide od Pabla Hidalga a nakladatelství DK, která má být plná barevných fotografií a informací o postavách, lodích, technologiích nebo lokacích ze seriálu. Zde se sluší připomenout, že Hidalgovy starší a podobně laděné obrazové slovníky, jež se zaměřovaly na hrané filmy, v minulosti vyšly i u nás. Takže kdybychom si měli vsadit na to, jaký z nově oznámených titulů se může dočkat českého vydání, vsadili bychom právě na The Acolyte Visual Guide.

Jako vždy ale nezbývá než počkat na to, co nakonec nakladatelství Alicanto (dříve Egmont) vezme pod svá křídla. Na samotnou Akolytku ve velkém nadávají i čeští fanoušci, ale knihy a komiksy z období vrcholné Republiky se u nás podle dostupných informací neprodávají úplně špatně. Takže v tuto chvíli je vážně těžké odhadovat, co časem může nebo nemůže vyjít v českém překladu.