Není žádným tajemstvím, že knihy a komiksy spadající do série Star Wars: Vrcholná Republika jsou rozdělené do tří fází. V zahraničí nedávno skončila kratší druhá fáze, která slouží jako jakýsi prequel celé série, přičemž vše, co dosud vyšlo u nás díky nakladatelství Egmont, stále spadá do fáze první. A nyní byla na akci Star Wars Celebration Europe 2023 v Londýně konečně formálně přiblížena třetí fáze s názvem Trials of the Jedi, jakési velké finále všech příběhů, jež se odehrávají několik stovek let před událostmi filmové ságy.

Třetí fázi série Star Wars: Vrcholná Republika odstartuje 14. listopadu/novembra román The Eye of Darkness od George Manna, který je určen pro dospělé čtenáře a který se vrátí k tematice nepřátelských nájezdníků Nihilů. A to v době zhruba rok po událostech knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Padlá hvězda, jež v češtině vyšla zhruba před dvěma měsíci.

The Eye of Darkness pak budou následovat ještě dva tzv. adult romány, a to Temptation of the Force od Tessy Gratton, který dorazí na zahraniční trh v létě 2024, a Trials of the Jedi. Tuto knihu připravuje Charles Soule a vyjde až na jaře roku 2025. Právě v tomto období tedy celá série knih a komiksů z období vrcholné Republiky zažije jakési velké finále a konečné vyvrcholení všech tří fází.

K tomuto finále pak směrují i další kategorie titulů z předaleké galaxie. V oblasti young adult románů bude první knihou z třetí fáze Defy the Storm od Tessy Gratton a Justiny Ireland, která vyjde v zahraničí 12. března/marca 2024. Následovat ji bude projekt Tears of the Nameless od George Manna na podzim 2024 a Into the Light od Claudie Gray. I tento román dorazí na jaře 2025.

Budoucnost celé série samozřejmě nevynechá ani příběhy pro mladší čtenáře, jak dokazuje oznámení titulů Escape from Valo od Daniela Josého Oldera a Alyssy Wong, dále Beware the Nameless, který píše Zoraida Córdova, a A Valiant Vow od Justiny Ireland. Ty postupně vyjdou 30. ledna/januára 2024, v létě 2024 a na jaře 2025. Končit nehodlají ani komiksy od Marvelu, které se zaměřují na období vrcholné Republiky. V rámci komiksů totiž třetí fáze odstartuje během prosince/decembra letošního roku a vše bude mít po scenáristické stránce opět na starosti Cavan Scott.

Asi nejzajímavější oznámení se ale týká chystané hrané série The Acolyte, kterou uvidíme na Disney+ někdy během roku 2024. I ta koneckonců spadá do éry vrcholné Republiky, byť do jejího závěru, tedy až do doby po skončení třetí fáze knih a komiksů. V sérii každopádně uvidíme mladou rytířku Jedi jménem Vernestra Rwoh, kterou mohou čeští čtenáři znát z young adult knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Ze stínů od Justiny Ireland nebo z komiksového svazku Star Wars: Vrcholná Republika: Není strachu.

Rwoh se objevuje také v několika dětských knížkách, jež na české vydání stále čekají, přičemž se jedná o mirialanskou dívku, která dokázala splnit rytířské zkoušky už ve věku 15 let. Fakt, že se stala na dlouhou dobu nejmladší rytířkou řádu Jedi, jí ale v jednotlivých knihách způsobuje i určité problémy nebo pochybnosti. V The Acolyte ji každopádně ztvární Rebecca Henderson a zatím jde o jednu z mála postav, u nichž je tak nějak jisté, že přežijí i třetí fázi knih a komiksů z období vrcholné Republiky.

A pokud vám tohle všechno nestačilo, níže se můžete podívat ještě na plakát, který láká na třetí fázi série Star Wars: Vrcholná Republika. Lucasfilm vydal také plakát využívající motivy aktuálně finišující druhé fáze, který podle všeho nesouvisí s nějakým konkrétním dílem. Spíše ilustruje jistou událost na planetě Dalna, k níž většina titulů z druhé fáze série více či méně směruje.