Říká se, že změna je život, ale máme pocit, že v případě zavedených značek je těch změn poslední dobou nějak moc. Jméno mění (nebo dokonce ztrácí) obchody s elekronikou, benzínové pumpy nebo internetová tržiště a nově došlo na knižní nakladatelství. Český Egmont, který na našem trhu pod tímto jménem působil více než 30 let, byl v relativní tichosti přejmenován na Alicanto.

Ke změně názvu nakladatelství, jež na českém trhu vydává tituly se značkami Disney, Marvel, Star Wars, Minecraft nebo Asterix, formálně došlo na začátku letošního července/júla. Dle starších zpráv na sociálních sítích se ale má jednat jen o kosmetickou změnu, jelikož skladba redakce i portfolia nakladatelství by měla být zachována.

Dokazuje to poměrně rozsáhlý přehled připravovaných titulů, který je už nyní k dispozici na oficiálním webu. Nejen, že se na webu kromě jména, loga a kontaktního e-mailu snad nic nezměnilo, ale mezi chystanými knihami a komiksy najdeme to samé, čím nás v posledních letech zásoboval Egmont. V dohledné době tak dojde třeba na vydání dětské románové adaptace první řady seriálu Loki od Marvel Studios či limitované edice klasického komiksu Asterix a Olympijské hry. Olympiáda v Paříži je koneckonců za rohem. Zatímco románový Loki se na našem trhu objeví 5. 8. 2024, klasický příběh s Asterixem a Obelixem v hlavních rolí si budou moci fanoušci koupit už 26. 7.

Příznivci předaleké galaxie se zase mohou těšit na dvojici komiksových svazků Star Wars: Věk Povstání: Hrdinové a Star Wars: Věk Povstání: Padouchové. Ty 29. 7. volně navážou na starší, podobně laděné svazky zaměřené na hrdiny a padouchy z éry filmové prequelové trilogie, jež u nás vyšly pod názvy Star Wars: Věk Republiky: Hrdinové a Star Wars: Věk Republiky: Padouchové.

Egmo... pardon, Alicanto očividně počítá také s dotiskem úspěšnějších titulů, protože v přehledu připravovaných děl lze spatřit i dříve vydané knihy Star Wars: Darth Plagueis, Star Wars: Dědic Impéria, Star Wars: Thrawn: Spojenectví a Asterix: Latinské citáty a jejich výklad, stejně jako různé příručky k videohernímu Minecraftu. Chybí snad jen nějaký Star Wars román, který v češtině dosud nevyšel, ale věříme, že se i v tomto směru dříve či později dočkáme.