Tento týden probíhala v Las Vegas od pondělka do čtvrtka významná a velkolepá akce jménem CinemaCon 2022, oficiální kongres Národní asociace vlastníků kin. Na sjezdu se tak shromáždila celá řada profesionálů z filmového průmyslu, aby zde mohli propagovat své připravované snímky. V rámci toho jsme se tudíž dočkali mnoha novinek, přičemž o určitých z nich jsme také připravili články. Ale pokud chcete ještě menší rekapitulaci, tak právě v tomto článku máte na jednom místě veškeré důležité novinky, které byly na akci oznámeny.

Čeho všeho jsme se tedy na CinemaConu dočkali?

MARVEL

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Novinek se dočkala animovaná série Spider-Man: Paralelní světy, která se má v budoucnu dočkat hned dvou pokračování. Tvůrci série, Phil Lord a Christopher Miller, se na pódiu podělili o název třetího filmu. Ten byl do nedávna označován jako jako Across The Spider-Verse Part 2. Ve skutečnosti ale ponese podtitul Beyond The Spider-Verse.

Na Cinema Conu byly taktéž odhaleny bližší podrobnosti k druhému dílu s názvem Spider-Man: Across The Spider-Verse. V originálním znění se opět objeví Shameik Moore jako Miles Morales, Hailee Steinfeld jako Gwen Stacy či Jake Johnson jako Peter B. Parker. Chybět ale nebude ani Spider-Man 2099 v podání Oscara Isaaca. To je však jen malý zlomek postav, které se ve druhém snímku objeví. Podle slov tvůrců se totiž fanoušci mohou těšit na více než 240 postav ze šesti různorodých vesmírů.

Na obě pokračování si ale ještě nějaký čas počkáme. Druhý díl animované série Paralelní světy by se měl v kinech objevit 2. 6. 2023. Datum vydání třetího filmu je následně naplánováno na 29. 3. 2024.

El Muerto 

U novinek o dobrém sousedu Spider-Manovi však Sony neskončilo. Sanford Panitch, prezident společnosti Sony Motion Picture, představil již chystaný spin-off Spider-Mana s názvem El Muerto, ve kterém se v hlavní roli objeví rapper Bad Bunny. Film má dokonce datum svého uvedení do kin, které se datuje na 12. 1. 2024.

Bad Bunny je umělec, producent, herec a wrestler původem z Portorika a bude tak prvním latinskoamerickým hercem společnosti Marvel. Bad Bunny byl nejstreamovanějším umělcem Spotify za rok 2020 a 2021 a již se objevil ve snímcích Rychle a zběsile 9 či Narcos: Mexiko.

V komiksu je El Muerto zápasník, jehož maska a superschopnosti se dědí z generace na generaci. Aby se takovým zápasníkem mohli stát, museli noví zápasníci prokázat, že jsou hodni porazit El Dorada. Juan-Carlos Estrada Sanchez byl jedním z těchto vyvolených potomků, ale když ho jeho otec Marcus Estrada představil, nemohl s El Doradem bojovat. V důsledku toho se Marcus obětoval, aby svého syna zachránil. Po jeho tragické smrti dal El Dorado Juanu-Carlosovi deset let, aby zesílil a mohl se mu znovu postavit a získat tak právo stát se El Muertem. A právě v tomto okamžiku by se měly postavy El Muerta a Spider-Mana setkat.

Venom 3

Druhý Venom patřil mezi nejvýdělečnější filmy roku 2021 a tak není divu, že se dočká dalšího pokračování. O třetím filmu se již na konci minulého roku zmiňovala producentka MCU Spider-Manů Amy Pascal. Na CinemaConu však společnost Sony Pictures oznámila, že je třetí díl opravdu ve vývoji.

Třetího Venoma se se vší pravděpodobností opět ujme režisér Andy Serkis a scénáristka Kelly Marcel. Oba dva totiž už v minulosti prohlásili, že celé univerzum toho stále ještě může nabídnout mnohé.

CinemaCon však fanouškům kromě oficiálního loga nepřinesl žádné bližší podrobnosti. V současné době tedy není jisté, kdy se nového Venoma dočkáme a jaký příběh bude vyprávět.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Fanoušci Doctora Strangee se na CinemaConu dočkali velmi štědré ukázky z blížícího se pokračování Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Společnost Disney na akci představila celých 20 minut z první poloviny filmu. Diváci tak mohli být svědky Strangeova seznámení s Americou Chavez, dozvěděli se něco multiverzu a zjistili, co se stalo s Wandou Maximoff po událostech ze seriálu WandaVision. 

Bližší podrobnosti z ukázky ale raději vynecháme, abychom vám nezkazili filmový zážitek, kterého se dočkáte již brzy. Snímek Doctor Strange in the Multiverse of Madness se totiž v kinech objeví již během následujících dní. Přesněji řečeno 5. 5. tohoto roku.

MCU dalších 10 let

Druhý Doctor Strange však nebyl jediným projektem, o kterém se na CinemaConu mluvilo. Prezident Marvel Studios Kevin Feige se během akce zmínil o budoucnosti celého filmového a seriálového univerza. Podle jeho slov by se mělo MCU dočkat pauzy, během které bude vedení vymýšlet plán na následujících deset let.

Kam bude MCU směřovat v následujících deseti letech sice nevíme, ale je nám jasné, že nás toho čeká opravdu hodně. Přeci jen, v poslední době se v tomto univerzu objevilo tolik nových postav, že má Marvel rozhodně co vyprávět. 

Na bližší podrobnosti si budeme muset počkat. Směřování MCU ale bezpochyby nastíní blížící se snímky Doctor Strange in the Multiverse of Madness a Thor: Love and Thunder.

DC

Batman dostane druhý díl

CinemaCon nebyl nabitý pouze novinkami ze světa Marvel Univerza, naopak DC se také vytáhlo s několika radostnými novinkami. Právě jednou z nich je oficiální potvrzení druhého dílu Batmana s Robertem Pattinsonem v hlavní roli. Režisér také zůstane stejný, proto se rozhodně můžeme těšit na to, co pro nás Matt Reeves ve druhém dobrodružství netopýřího hrdiny přichystá. Batman je i nadále komerčně nejúspěšnějším filmem roku 2022. Není proto divu, že ohlášení druhého dílu bylo na spadnutí. A je logické, že přišlo právě na CinemaConu.

Ve výrobě jsou také dva seriálové spin-off projekty. Jeden se zaměří na padoucha Penguina, kterého opět ztvární Colin Farrell, a druhý, jenž by měl nést název Gotham P.D., na trestance z věznice a psychiatrické léčebny Arkham Asylum. Pokud jste si tudíž ono nově vzniklé DC univerzum zamilovali, pak máte další důvod k tomu začít skákat na gauči radostí. Bude se totiž i nadále rozšiřovat. 

Generál Zod

Jedním z prvních velkých padouchů DCEU se stal hrozivý Generál Zod, kterého v Muži z oceli ztvárnil Michael Shannon. A pokud jste si mocného záporáka z filmu obílili, tak pro vás máme skvělou zprávu. Shannon si skutečně roli zopakuje v nadcházejícím snímku o Flashovi. Představitelé studia Warner Bros. tuto skutečnost odhalili pomocí klipu z filmu, v němž slavný DC padouch vystupoval.

Nadcházející sólovka o Flashovi bude každopádně spoléhat na jeden z největších aspektů hrdinova komiksového příběhu, tedy cestování multivesmírem. V připravovaném filmu by měl totiž Flash cestovat zpět do minulosti, aby mohl před smrtí zachránit svou matku Noru Allen. V rámci toho potká Batmana v podání Michaela Keatona, jenž se do své ikonické role vrátí po dlouhých třiceti letech, nebo Supergirl, kterou má ztvárnit Sasha Calle. 

Zatím však není známo, nakolik velkou roli má Zod ve filmu hrát, ale se vší pravděpodobností se bude jednat o pouhopouhé cameo. To se každopádně necháme překvapit při premiéře 22. 6. 2023.

Nové záběry z Flashe

Společnost Warner Bros. ukázala na CinemaConu 2022 nové záběry z filmu The Flash, včetně Batmana v podání Michaela Keatona, který žije jako poustevník na samotě ve Wayne Manor s dlouhými vlasy a vousy. Na záběrech vidíme Keatona v obleku bez kápě a říká: ,,Chceš se zbláznit? Pojďme se zbláznit." V další scéně ho můžeme vidět, jak stojí před sedmi ikonickými batmanovskými obleky.

Objeví se také Zod, který je vidět, jak létá velmi vysokou rychlostí. Kvůli rozdílu v atmosféře má průhledný obličejový štít. Nakonec je ukázán záblesk Keatonovy motorky, která se zdá být podobná té velké, kterou měl Christian Bale v Nolanových filmech. Vypadá také, že má dvě kola vpředu oproti jednomu velkému, které měl Bale. Premiéra Flashe byla odložena na 22. 6. 2023, navzdory svým nedávným problémům však Ezra Miller stále zůstává v hlavní roli.

Aquaman and the Lost Kingdom

Na festivalu byly představeny nové záběry z filmu Aquaman and the Lost Kingdom, které lákají na týmovou spolupráci Arthura Curryho (Jason Moma) a Orma Mariuse (Patrick Wilson). Na konci Aquamana z roku 2018 se Orm po bitvě s Aquamanem ocitl ve vězení, ale v pokračování se zdá, že budou spolupracovat, aby zastavili Black Mantu (Yahya Abdul-Mateen II), který má na své lodi doktora Stephena Shina v podání Randalla Parka.

Bylo také ukázáno několik dalších scén, jedna z nich zachycuje Arthura a Orma v civilním oblečení, jak jdou lesem. K nim se v novém snímku připojí Jani Zhao jako Stingray, Indya Moore jako Karshon, Vincent Regan jako Atlan a další. Aquaman a ztracené království byl nedávno odložen na 16. 3. 2023. A podle režiséra Jamese Wana se bude jednat o "dospělejšího" nástupce prvního filmu.

OSTATNÍ

Avatar: The Way of Water

Účastníci CinemaConu 2022 se dočkali prvního pořádného klipu na nadcházející pokračování Avatara. Šlo však jen o sekvence, které představily nový svět a spoustu podvodních záběrů. Následně pak bylo možné zaslechnout Jakea, který říká Neytiri, že„bez ohledu na to, kam půjdou nebo co se jim stane, jejich rodina je jejich pevností."

Disney pro nás má ohledně druhého dílu hned tři významné zprávy. První se týká samotného jména. Druhý díl tak skutečně ponese název Avatar: The Way of Water. Druhá zpráva se týká remasteru prvního dílu, který se na začátku podzimu vrátí do kin. Přesněji se tak stane 23. 9. 2022.

Třetí zpráva je ale bezpochyby tou nejlepší. Konečně už totiž víme, kdy se dočkáme vůbec prvního traileru na druhý díl. Exkluzivně se objeví v kinech spolu s Doctorem Strangem v mnohovesmíru šílenství. To znamená 5. 5. 2022. Tím se tak potvrdily drby, které se k nám dostaly minulý měsíc od Jeffa Sneidera z webu The Ankler. O týden později by pak měl být trailer zveřejněn i online. Dají-li všichni bohové vesmíru, tak se druhého dílu v kinech dočkáme 15. 12. 2022.

Barbie

Na akci se návštěvníci dočkali také nových informací o nadcházejícím snímku Barbie. Slavnou blonďatou panenku si zahraje krasavice Margot Robbie, přičemž musíme říct, že lepší volba snad ani nebyla. Její lásku Kena pak ztvární miláček žen Ryan Gosling. Taktéž už konečně známe oficiální datum premiéry filmu. Barbie vyjde v amerických kinech 21. 7. 2023, tudíž ve stejný den, kdy má premiéru i nadcházející film Christophera Nolana jménem Oppenheimer. 

Stále se však neví, o čem přesně nadcházející snímek bude. Údajně by ale měla být Barbie „vyhnána“ ze svého růžovoučkého světa, přičemž se vydává do světa pravého. Podle režisérky Grety Gerwing se jedná o “chytrou komedii, která má divákům nadělit věc, o které ani nevěděli, že ji chtěli”. Tak doufejme, že při tak skvělém hereckém obsazení tomu tak skutečně bude. 

Noví Krotitelé duchů

Sony se při ohlašování novinek letos opravdu činilo. A kromě spin-offu Spidermana a nového Venoma ohlásilo také pokračování Krotitelů duchů, které je již ve výrobě. A není se čemu divit, předchozí snímek, Krotitelé duchů: Odkaz, si vydělal 204 milionů dolarů, několikanásobně tak překročil 75 milionový rozpočet. Přestože datum premiéry dosud není známo, fanoušky může těšit návrat většiny dětských herců. 

John Wick 4 a Expendables 4

O obou snímcích již víme, že jsou ve výrobě, ačkoli fanoušky Johna Wicka rozesmutnilo náhlé odložení filmu na rok 2023. Spolu se čtvrtým pokračováním Expendables však bylo na CinemaConu možné najít veliké propagační panely, které představují právě tyto dva filmy. Fanoušci tak mohou být alespoň rádi, že se na jejich oblíbené filmy nezapomnělo a stále se na nich pilně pracuje.

Tiché místo - spin-off

Už nějakou dobu víme, že je ve výrobě filmový spin-off k úspěšné hororové sérii Tiché místo, jejíž první díl v roce 2018 natočil John Krasinski. Nadcházející spin-off se zaměří na zcela jiné hrdiny, než které známe z předchozích snímků. Na akci CinemaCon byl konečně zveřejněn oficiální název filmu - A Quiet Place: Day One.

Podrobné informace o ději stále neznáme, ale už podle názvu je patrné, co od něho můžeme očekávat. Příběh se patrně bude odehrávat v prvních dnech mimozemské invaze na planetu Zemi. Něčeho podobného jsme se dočkali i ve flashbaccích z druhého dílu, ovšem tam se jednalo o poměrně krátké sekvence. Nicméně spin-off by nám tím pádem měl poskytnout lepší pohled na to, jak probíhal pád celé lidské civilizace, která proti mimozemským netvorům neměla sebemenší šanci. Dočkáme se příběhu další rodinky? Nebo snad bude film akčnějšího ražení, přičemž bude sledovat osudy lidských vojáků, kteří se vrhají do marného a předem prohraného boje? Odpověď se dozvíme 22. 9. 2023 při premiéře.

Mission Impossible 7

Od dob čtvrtého filmu slavné filmové série Mission: Impossible existuje zvyk, že každý díl nese ještě nějaký podtitul. To se bude týkat i nadcházejícího sedmého dílu, jehož oficiální název na akci CinemaCon 2022 konečně odhalilo studio Paramount. Snímek ponese název Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One. A jelikož má po filmu následovat i díl osmý, tak lze logicky předpokládat, že ten se zas bude jmenovat Mission: Impossible — Dead Reckoning Part Two.

Oba dva filmy by tak měly být závěrečnými částmi celé legendární akční série, které by měly velkolepé dobrodružství Ethana Hunta jednou provždy uzavřít. Otázka je tudíž jasná. Vyvázne z toho nakonec se zdravou kůží, přičemž ho čeká šťastný happy end? Nebo se dočkáme nějaké hrdinské smrti jednoho z nejslavnějších filmových hrdinů akčního žánru? 

Elvis

Studio Warner Bros. na CinemaConu skutečně představilo celou řadu filmových oznámení, od Elvise přes DC až po příběh Willyho Wonky. Značnou část prezentace získal Elvis, když Luhrmann předvedl rozsáhlou ukázku záběrů ze svého filmu, který podle jeho slov není ani tak životopisem zesnulého rockera, ale spíše zkoumáním Ameriky od 50. do 70. let 20. století očima Elvisova prohnaného manažera, "plukovníka" Toma Parkera, v podání Toma Hankse. Ačkoli Hanks je možná největším hereckým jménem, byl to právě hlavní herec Austin Butler, kdo uchvátil diváky svým strhujícím ztvárněním Elvise Presleyho. Jako mladý Elvis dokonce sám zpívá, přičemž údajně je v tom mimořádně dobrý. 

Wonka

Hudba byla také klíčovou součástí prvních promítaných záběrů filmu Wonka s Timothée Chalametem v roli ztřeštěného Willyho. Příběh o původu postavy z pera Roalda Dahla se na první pohled zdá být velmi vážným a staromódním dobovým muzikálem, který je zaměřen na Wonkovu čokoládovnu a její přiblížení široké skupině diváků.

Don´t Worry Darling

Olivia Wilde vystoupila na pódium, aby představila první trailer ke svému dalšímu režijnímu počinu Don't Worry Darling, psychologickému thrilleru s Florence Pugh, Harrym Stylesem, Gemmou Chan, KiKi Layne a Chrisem Pinem. Ve svém proslovu k účastníkům CinemaConu řekla: ,,Co by bylo třeba udělat, kdybyste se vzdali svého života, abyste vykonali to, co je správné? To je otázka filmu Don't Worry Darling."

Trailer vypráví příběh mladého zoufale zamilovaného páru (Pugh a Styles), který se přestěhuje na předměstí, kde si postava Pugh pomalu uvědomuje, že její manžel má něco za lubem. 

Chip a Dale Rescue Rangers

Chip 'n Dale: Rescue Rangers se stává bizarní parodií na klasické disneyovky, přičemž nejnovější trailer, jenž byl představen na CinemaConu, je plný nostalgických odkazů. V novém filmu, který se chystá na Disney Plus, hrají Andy Samberg a John Mulaney jako Chip a Dale. A to tři desetiletí poté, co byl původní seriál Rescue Rangers zrušen. V novém traileru můžeme vidět interakci chipmunků se spoustou Disneyho postaviček z dob minulých.

Objevuje se Lumiér z Krásky a zvířete i Flounder z Malé mořské víly. Uvidíte také hranou verzi Pumby ze Lvího krále, Snížka ze Sněhurky a sedmi trpaslíků, auto ze série Auta od Pixaru, ovci z filmu Ovečka Shaun a velmi děsivého dospělého Petra Pana. Odkazy přesahují i rámec samotných postav, protože pozorní diváci mohou spatřit klíčový nůž ze série Kingdom Hearts, ikonické vlasy Jimmyho Neutrona a další.

Vedle Samberga a Mulaneyho se ve filmu Chip 'n' Dale: Rescue Rangers objeví KiKi Layne, Will Arnett, Eric Bana, Flula Borg, Dennis Haysbert, Keegan-Michael Key, Tress MacNeille, Tim Robinson, Seth Rogen, J. K. Simmons a Chris Parnell. Film bude mít premiéru na Disney Plus 20. 5. 2022.

Na jaké připravované projekty se nejvíce těšíte vy?