Megalopolis, velkolepá a hvězdně obsazená sci-fi od legendárního Francise Forda Coppoly (Kmotr), je snímkem, na který se lepil jeden problém za druhým. Filmař musel výrobu zaplatit z vlastních kapes, v rámci čehož prodal část svých vinic, produkce se podle všeho zmítala v chaosu, první recenze byly rozporuplné, film měl dlouhou dobu problém najít amerického distributora, přičemž když ho pak konečně našel, následně vydal lživý trailer, který vyvolal menší kauzičku.

A právě minulý týden Megalopolis vstoupilo do amerických kin. Jeho zahajovací víkend je však ve všech ohledech naprosto katastrofální. V rámci domácího box officu film utržil pouhé 4 miliony dolarů. Dokonce i komerční maléry jako Borderlands a Vrána (mimochodem taktéž filmy od studia Lionsgate) utržily po prvním víkendu víc. Film se s výsledkem dokonce ani nedostal do první pětice v žebříčku domácího box officu.

Samozřejmě je nutné připomenout, že snímek ještě nebyl uveden na všechny trhy, například u nás se ho dočkáme až 17. října, už teď je ale jasné, že Coppola má na krku propadák jak hrom. Rozpočet totiž činil asi 120 milionů dolarů, něco navíc ještě stala i samotná propagační kampaň. Tohle už nic nezachrání. Z Megalopolis se tak bezpochyby stane jeden z největších komerčních průšvihů letoška. 

Nyní se podívejme na to, který film vlastně minulý víkend ovládl. Vítězem se stal velice chválený animák Rozzum v divočině, který je spolu s Megalopolis taktéž novinkou. Film během svého zahajovacího víkendu utržil 35 milionů dolarů, když k tomu připočteme tržby mezinárodní, tak dohromady to dělá více než 53 mega. Fajn je, že snímek nebyl příliš drahý, jeho rozpočet činí ,,pouze“ 78 milionů. Jedná se proto o velice slušný start, z něhož plyne, že film bude pro studia DreamWorks a Universal eventuálně výdělečný.

Na druhém místě máme Beetlejuice Beetlejuice, pokračování slavné klasiky Tima Burtona, která po svém čtvrtém víkendu utržila 16 milionů dolarů. Celosvětově to dělá přes 373 mega, přičemž zájem v kinech klesá jen pomalým tempem. Na rozpočet kolem 100 milionů určitě solidní výsledek, zda se filmu podaří vyškrabat se až k miliardové hranici, je však otázkou.

Na třetím místě máme animák Transformers Jedna, který do našich kin vstoupí až příští měsíc. Ten po svém druhém víkendu utržil 9,3 milionu, oproti minulému týdnu tak zájem klesl o více než 62 %. Celkově to zatím dělá 72 milionů, což je na rozpočet 75 mega po druhém víkendu docela slabota, obzvlášť s ohledem na značně klesající zájem v kinech. Zde by Paramount Pictures s žádným hitem rozhodně počítat neměl. Holt Transformeři už tolik netáhnou.

Na čtvrtém místě máme novinku, kterou je indický akčňák Devara: Part 1. Ve Spojených státech snímek po zahajovacím víkendu utržil 5,6 milionu dolarů, ovšem zde jsou podstatné především indické tržby. Díky nim má film na kontě více než 33 milionů, už teď to vypadá, že v Indii bude ze snímku hit.

A na pátém místě máme remake hororového thrilleru Nepřivolávej nic zlého, který po svém třetím víkendu utržil pro domácí box office 4,3 milionu dolarů, zájem tak klesá jen pozvolna. Celosvětově to dělá necelých 58 milionů, sice žádný zázrak, ale rozpočet byl jen 15 mega, tudíž Universal se žádného komerčního maléru bát nemusí. 

A na co do kina tento týden? Samozřejmě na jeden z nejočekávanějších filmů roku. Pokračování Jokera s podtitulem Folie à Deux nás zavede do gothamské věznice Arkham, kde se Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) seznámí se svou spřízněnou duší Harley Quinn (Lady Gaga). A budou zřejmě společně zpívat. První díl byl komerčním mega hitem, tak uvidíme, jak si povede pokračování. A samozřejmě se můžete těšit na recenzi!

Film do našich kin dorazí ve čtvrtek, tedy 3. 10. 2024. Níže se podívejte na oficiální trailer.