Možná je to celé jen jeden velký a perfektně promyšlený tah, který je součástí celkové propagační kampaně filmu, ale spíše se zdá, studio Lionsgate to tak opravdu nemyslelo. Nedávno vyšel další trailer na velkolepou sci-fi Megalopolis, kterou nám na podzim nadělí legendární filmař Francis Ford Coppola.

Ten se však uchýlil k poměrně netradičnímu kroku. V první polovině totiž záměrně zmiňoval negativní reakce z režisérových předešlých filmů jako Kmotr (1972), Apokalypsa (1979) a Dracula (1992), čímž měl dát trailer jasně najevo, že navzdory špatným recenzím, které se na zmíněné filmové tituly v době vydání lepily, se z nich posléze staly milované klasiky. Tudíž by měli diváci dát Megalopolis v kinech šanci, protože by se mohlo něco podobného opakovat. Trailer si každopádně můžete pustit níže.

Na první pohled sice netradiční, ale poměrně zajímavý marketingový krok, za kterým stojí právě distribuční společnost Lionsgate. Nyní ale vyšly na světlo světa nové informace, po kterých si studio utržilo pěknou ostudu. 

Server Variety během prověřování výroků z traileru zjistil, že mnohé citace od kritiků a novinářů byly úplně nebo jen částečně smyšlené. Některé z nich nelze vůbec dohledat, přičemž se nabízí otázka, kde k nim tvůrci traileru vlastně přišli. Výrok Rogera Eberta, který podle traileru mířil ke Coppolově Drákulovi, ve skutečnosti pochází z recenze k Batmanovi (1989) od Tima Burtona.

Někteří ze zmíněných recenzentů, jejichž výroky jsou v traileru použity, se již vůči upoutávce ohradili. Jedním z nich je například Owen Gleiberman, jehož trailer označil jako autora citace „krásný nepořádek“ ke zmíněnému Drákulovi. Taktéž v rámci toho dodal, že i přestože třeba Apokalypsa byla vnímána rozporuplně, Kmotr se dočkal především pozitivních reakcí.

Lionsgate také čelí kritice za to, že do traileru použilo výroky od kritiků, kteří už jsou nějaký čas po smrti, tudíž se nemohou proti tomuto kroku nijak bránit. 

Na tento malér samozřejmě muselo studio Lionsgate zareagovat. Mluvčí společnosti tak nedávno uvedl následující:

,,Přicházíme s naši upřímnou omluvou zúčastněným kritikům, Francisi Fordu Coppolovi a American Zoetrope za tuto neomluvitelnou chybu v našem procesu prověřování. Zpackali jsme to, omlouváme se.“

Lionsgate následně trailer stáhlo ze svého oficiálního youtubového webu. Zda tato událost nějak zásadně ovlivní samotnou návštěvnost v kinech, se každopádně necháme překvapit.

Francis Ford Coppola se postaral o scénář i režii. Jedná se o jeho vysněný projekt, na němž začal pracovat už v roce 1983. Rozpočet 120 milionů dolarů si zaplatil ze svého tím, že prodal části svých vinic. Produkce však byla podle všeho velice problematická, přičemž kvůli svému stylu a obsahu, jenž nebude pro každého diváka, nemohl snímek dlouho najít amerického distributora.

Ve snímku se objeví herci jako Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jon Voight, Dustin Hoffman, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Talia Shire, Jason Schwartzman, James Remar, Grace VanderWaal a další.

V našich kinech od 17. 10. 2024.