Rudá pokožka, opilované rohy, obrovská kamenná ruka, nadlidská síla a extrémní intelekt. To je Hellboy! Sympatický pekelník s touhou konat dobro, který se díky filmové adaptaci Guillerma del Tora dostal i mimo komiksový svět a stal se jednou z oblíbených postav popkultury. Nicméně Hellboy rozhodně není jen o tomto demonickém vyšetřovateli paranormálních jevů. 

Hellboy je obrovské univerzum plné skvělých příběhů, zajímavých postav a paranormálních monster. A my jsme se vzhledem k nadcházejícímu filmovému rebootu režiséra Briana Taylora rozhodli tento svět prozkoumat. Jen vás předem upozorňuju, že tento článek obsahuje fakt velké spoilery. Hlavně tedy z první komiksové minisérie. Pokud si tedy někdy chcete hellboyovské příběhy užít bez absolutní špetky znalostí, raději nepokračujte ve čtení. 

ŽIJÍCÍ OXYMÓRON

Všechno to začalo u komiksového tvůrce Mikea Mignoly, kterého po letech různorodé práce pro slavná vydavatelství Marvel a DC napadlo, že by mohl přijít s něčím stoprocentně vlastním. V roce 1993 představil čtenářům prostřednictvím sešitů Dime Press #4, San Diego Comic-Con Comics #2 a Next Men #21 postavu, jež se nakonec stala jeho celoživotním dílem. A tou postavou byl samozřejmě Hellboy.

I když by se to mohlo na první pohled zdát, Hellboy ve skutečnosti není čistokrevným démonem, ale míšencem. Jeho početí se datuje na 5. listopad roku 1574, kdy šestnáctiletá Sarah Hughes uzavřela smlouvu s arcidémonem Azzaelem, aby získala mocné schopnosti. Zároveň se ale stala jeho chotí.

O více než čtyři desítky let později Sarah umírá v eastbromwitchském kostele. Na smrtelné posteli se však snaží vyzpovídat ze svých hříchů. Je si totiž moc dobře vědoma, čeho se ve svých šestnácti letech dopustila. To si ale Azzael nenechá líbit. Pro svou právoplatnou nevěstu se vrací. Stáhne ji do pekla, kde je pohlcena věčným ohněm.

A právě z tohoto plamene se rodí jejich syn, napůl člověk, napůl démon pojmenovaný jako Anung Un Rama, v překladu Zvěstovatel apokalypsy. Hned po narození mu jeho otec Azzael usekne pravou ruku a nahradí ji Pravou rukou zkázy. Mocnou relikvií, jež stvořila a zároveň uvěznila Ogdru Džahad, sedm prastarých bohů, kteří jsou katalyzátorem konce světa.

Azzaelovy skutky ale nezůstávají bez povšimnutí ostatních princů pekla. Arcidémon tedy posílá svého syna pryč, je zbaven své moci a uvězněn v ledu. To je mimochodem narážka na Danteho Božskou komedii, kde se to samé stalo Luciferovi. Nicméně zpět k Hellboyovi.

Anung Un Rama se na planetu Zemi dostane až o stovky let později. Přesněji na konci roku 1944. Válka se blíží ke svému konci a zoufalí nacisté se v poslední chvíli snaží zvrátit celosvětový konflikt ve svůj prospěch. Šílený mnich Grigori Rasputin dostává od nacistů úkol, aby okultistickou formou vyhrál válku ve prospěch Třetí říše. Ten však ve skutečnosti pouze využívá německé finance, aby rozpoutal apokalypsu.

Na ostrově Tarmagant na pobřeží Skotska se uskuteční rituál, jehož cílem je přivést Ogdru Džahad na svět. Místo prastarého boha se však na Zemi objeví Anung Un Rama, Zvěstovatel apokalypsy. A navíc se neobjeví na místě rituálu, ale v troskách eastbromwitchského kostela, teda přesně na místě, kde to celé začalo. Zde je zachráněn americkou armádou.

Ďábelské dítě s rudou pokožkou je převezeno na základnu v Novém Mexiku, přejmenováno na Hellboye a vychováno profesorem Trevorem Broomem Bruttenholmem, jeho adoptivním otcem, co možná nejběžnější formou. Hellboyův život ale ve finále není tak úplně běžný. Ve svých osmi letech se totiž stane členem Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, soukromé organizace napojené na ozbrojené síly USA, Velké Británie, Kanady a dalších států, jejíž úkolem byla a je likvidace okultních hrozeb. Zprvu hlavně ze strany nacistů.

A právě Hellboy je jejím nejlepším agentem. Díky své nadlidské síle, zraku, extrémním reflexům a obrovské výdrži zvládne každou potičku. Jistě, jedná se o živou bytost, takže může být zraněn. Je ale odolný proti vysoké teplotě a dokáže bez problému přežít rány, které by normálního člověka na místě zabily. A zároveň se z nich dokáže velmi rychle zregenerovat. Oblíbený pekelník se navíc dokáže transformovat v démona. Jeho síla se tak znásobí a navíc získá přístup k nebezpečné magii.

Jeho prvenství v hierarchii agentů ale není jen o fyzické síle, ale i o té psychické. Hellboy oplývá obrovskými znalostmi v oblasti okultismu a nadlidskou inteligencí. Díky svému démonickému původu umí řadu starověkých jazyků a je nejspíše nejlepším stratégem na Zemi. To je způsobeno hlavně jeho posláním. Přece jenom, velet armádě pekel, která se skládá z více než dvou set miliard démonů, není asi úplně sranda.

Nicméně s jeho posláním se pojí ještě jedna zajímavá věc. Hellboy je vlastně žijící oxymóron. Jeho osudem je zvěstovat apokalypsu. Svému okolí dává najevo, že je drsný salámista, kterého absolutně nezajímá jeho nepříjemný osud. Ve skutečnosti se ale jedná o sympatického a vtipného chlapíka s dobrým srdcem a železnou vůlí, který bojuje za dobrou věc. A vtipné je zároveň i to, že i když je zplozencem pekla, byl profesorem vychováván jako katolík. Ironie, co?

LOVECRAFTOVY ŽÁBY

Hellboy za svou kariéru zažil nespočet dobrodružství a bojoval s velkým množstvím paranormálních oponentů. Jak jsem již zmiňoval v úvodu, z postavy Mikea Mignoly se postupem času stalo obrovské a vcelku zamotané univerzum. A abyste se v něm vyznali, chce to tedy notnou dávku rešerše. Anebo prostě stačí navštívit článek „Jak číst Hellboy univerzum“ od nakladatelství Comics Centrum, které u nás všechno z toho světa vydává.

Co se týče základního dělení, Hellboyovy příběhy se dělí na Pre-Cavendish a Post-Cavendish. Rozdělení odkazuje na incident v domu rodiny Cavendishů, který se uskutečnil v úplně první hellboyovské sérii Sémě zkázy. V něm se čtenáři zprvu dozví, jak se Hellboy dostal na planetu Zemi, což jsme si před chvílí už řekli. Následně komiks skáče do roku 1994, kdy se Hellboy po delší době setkává se svým adoptivním otcem, jenž se na více než rok ztratil na polární expedici. Profesor Bruttenholm během vyprávění zmíní, že společně se svými kolegy, třemi chlapci z rodu Cavendishů a arktickým průzkumníkem Svenem Olaffsenem, nalezli jeskyni se sochou Sadu-Hem, jedním z 369 dětí Ogdru Džahad, u níž seděl meditující člověk. Když se profesor sochy dotknul, přišlo mu, jako kdyby ožila. Další události si již pamatoval velmi matně.

V moment, kdy se profesor snaží dovyprávět svou historku, do domu se přiřítí obrovské žabí monstrum, které Hellboyova adoptivního otce zabije. Hon za vyšetřením záhady zavede pekelníka a jeho kolegy z Ú.P.V.O. do domu Cavendishů. To je ale ve skutečnosti past. A navíc nastražená osobou, jež Hellboye vyvolala, Grigoriem Rasputinem. Hellboy souboj prohraje a zůstane paralyzovaný. Příchod konce světa ale naštěstí zarazí jeho kolega Abe posedlý duchem Elihu Cavendishe, který padouchovi protne hrudník harpunou. Druhý pekelníkův pomocník, pyrokinetička Liz, využije situace, a svou speciální schopností odstartuje totální chaos. Sadu-Hem a Rasputin skončí v plamenech a jeskyně pod sídlem rodu Cavendishů se začne hroutit. Hellboy nakonec oslabeného padoucha poráží a všichni zaměstnanci Ú.P.V.O. včetně něj unikají z bortícího se domu.

 

Na Sémě zkázy navazují Post-Cavendish komiksy, tedy příběhy, které se odehrávají po Cavendishském incidentu v první komiksu. Jedná se o obsáhlejší minisérie, které jdou chronologicky za sebou, a aby si je čtenář náležitě užil, potřebuje o univerzu něco vědět. Naopak Pre-Cavendish jsou menší, uzavřené příběhy mimo chronologické pořadí. Povětšinou se jedná o one-shoty, kraťasy a zřídkakdy o několikadílné minisérie. Zmínit mohu například svazek Hellboy v Mexiku odehrávající se v roce 1952, kde na pekelníka čekají nástrahy v podobě tequily, aztéckých mumií, čarodějů, duchů či Frankensteinova monstra. Některé povídky zas čtenáře zavedou do jeho dětských dobrodružství, třeba takový Půlnoční cirkus

Mike Mignola později přišel i s dalším dělením, kterým bych však už moc spoileroval důležité události z Hellboyova života, takže se spíše přesuneme k dalším postavám, které jsem doposud zmínil jen matně.

OHEŇ JE DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN

Přátele si drž u těla. A v případě mise v usedlosti rodu Cavendishů tohle pořekadlo pro Hellboye platilo dvojnásob. Jedním z nejdůležitějších osob v Hellboyově životě je Elizabeth Sherman. Liz, jak je postava přezdívána, rovněž není obyčejným člověkem. Jedná se totiž o ženu s pyrokinetickými schopnostmi. A také s velmi nepříjemným dětstvím.

Ve svých jedenácti letech způsobila obrovskou tragédii. Na dětské oslavě ztratila kontrolu nad svým „darem“, podpálila celý blok města a zabila dvaatričet lidí včetně rodičů a vlastního bratra. Po tomto incidentu se Liz chtěl ujmout Úřad paranormálního výzkumu a obrany. Jejich žádost ale byla ze začátku zamítnuta dalšími členy její rodiny, kteří odmítali uvěřit, že ohnivé neštěstí způsobila.

Po několika dalších malých incidentech a stěhování od jednoho příbuzného k druhému nakonec rodina procitla. Liz byla předána organizaci Ú.P.V.O., kde byla uzamčena v ohnivzdorné místnosti a začala propadat čím dál tím větší depresi. Ledy prolomil až Hellboy, který porušil nařízení o její izolaci a přesvědčil ostatní, že Liz není nebezpečná. Díky jeho psychické pomoci se Liz postupem času dostala z depresí, naučila se ovládat své schopnosti a stala se jednou z nejlepších agentek Úřadu.

RYBA NA SUCHU

I přesto, že je Elizabeth nejbližším Hellboyovým přítelem a má vlastní poctivý origin, nadále zůstává vedlejší postavou, jež se doposud nedočkala vlastní komiksové série. To však neplatí pro pekelníkova druhého ikonického kolegu, ze kterého se rázem stala jedna z nejoblíbenějších postav v celém univerzu Mikea Mignoly.

V roce 1978 nalezla skupinka instalatérů pod nemocnicí sv. Triniana starou místnost a v ní něco nevídaného – vodou naplněnou kapsli, ve které se v komatu vznášel zvláštní obojživelný muž. Úřad paranormálního výzkumu a obrany ihned zakročil, tvora zajistil a pojmenoval jako Abraham Sapien. Jednalo se o odkaz na lísteček nalezený u kapsle, na kterém bylo napsáno Ichthyo Sapien a datum atentátu na prezidenta Abrahama Lincolna.

První okamžiky života v Úřadu měl Abe stejně jako Liz velmi těžké. Vzhledem k tomu, že vědci nevěděli, co vlastně objevili, prováděli na obojživelníkovi hromadu nepříjemných pokusů. Vše opět zarazil až Hellboy, který ke tvorovi cítil jisté sympatie. Abe byl tedy vypuštěn z testovací nádrže, začal velmi rychle pozitivně reagovat na lidský kontakt a po velmi krátkém časovém období mluvil plynně anglicky.

Takhle rychle to ale rozhodně nešlo s jeho kariérou agenta. Abe sice s Hellboyem a Liz chodil na mise, což vyústilo v jejich obrovské přátelství, ale obojživelník stále nebyl plnohodnotným agentem Ú.P.V.O. Své schopnosti prokázal až během první velké solo mise, kterou mapuje komiks Abe Sapien: Dýka z Lipu.

Vzhledem k tomu, že je Abe obojživelník, nikoho jistě nepřekvapí, že je excelentní plavec a dokáže žít jak ve vodě, tak mimo ní. V obou případech ale přichází vcelku velký háček. Na souši vydrží jen přibližně týden a je dost háklivý na čistotu vody. Mimo to je Abe precizní střelec, který se však díky velké síle a nadlidské regeneraci dokáže i velmi dobře poprat tělo na tělo.

ROZJETÝ VLAK

Abe se stal vůbec první vedlejší postavou, která se dočkala vlastní komiksové série. A pak už se vlak jménem Hellboy univerzum rozjel naplno. Nejobsáhlejším spin-offem je Ú.P.V.O., který nabízí nová dobrodružství oblíbených agentů jako třeba Liz, Abea, homunkula Rogera či oblíbené doktorky Kate Corrigan. Mimo to ale série představila i postavy nové. Například paranormální entitu Johana Krauze.

Velkou část série Ú.P.V.O. tvoří tři příběhové cykly. Prvním z nich je Žabí mor, jenž se zaměřoval na boj Úřadu s žabími monstry. Přesně řečeno s tou rasou, jejíž člen zabil profesora Brooma v první hellboyovské minisérii Sémě zkázy. Poté přišel na řadu cyklus Peklo na zemi, který přímo navazuje na Žabí mor a zabývá se dopadem jednoho Lizina činu z komiksu Král strachu. Nejnovějším příběhovým obloukem je poté The Devil You Know. Mimo to se série Ú.P.V.O. rovněž zaměřila na první roky fungování této soukromé organizace. A to prostřednictvím sérií 1946, 1947, 1948 a Upír.

Svých vlastních spin-offů se za ta léta dočkaly i vybrané vedlejší postavy. Za zmínku jistě stojí Humr Johnson, maskovaný strážce z třicátých let dvacátého století a Hellboyův velký vzor, který v univerzu zpočátku figuroval jen jako duch. Zajímavé je, že pro veřejnost je Humr pouze vymyšleným superhrdinou, jenž se objevoval v pulpových magazínech a filmech. Ve skutečnosti se ale nejspíše jednalo jen o propagandu vlády USA, která se jeho existenci snažila prostřednictvím fiktivních příběhů zamaskovat. 

Série Sir Edward Grey fanouškům představila kariéru stejnojmenného paranormálního vyšetřovatele z druhé poloviny devatenáctého století, který se v démonické formě poprvé objevil ve druhé hellboyovské minisérii Probuzení ďábla. Strasti profesora Bruttenholma a padoucha Rasputina během druhé světové války zase mapuje pětidílná minisérie Rasputin: The Voice of the Dragon. A třeba takový Sledgehammer 44 ukazuje druhoválečnou vřavu z pohledu spojeneckého bojovníka v železném obleku.

A takto bych mohla pokračovat donekonečna. Z původně jedné série o sympatickém polodémonovy se vyklubalo obrovské, kouzelné a slavné univerzum, na kterém se kromě duchovního otce Mikea Mignoly podílela řada hvězdných scenáristů a kreslířů. Dokonce tak slavné, že se dostalo i do ostatních médií. Ne vždy to ale dopadlo úplně dobře.

RODENSPUTIN

Od začátku nového milénia se Hellboy dočkal dvou celovečerních animovaných filmů a i nějakého toho kraťasu. Nejvíce úspěchu u fanoušků sklidil druhý celovečerák Hellboy Animated: Blood and Iron z roku 2007, který adaptoval minisérii Probuzení ďábla.

Ve videoherním světě se zase pekelník objevil jako DLC hratelná postava v bojovce Injustice 2. A dokonce se dočkal i kompletně vlastních herních adaptací, jmenovitě například Hellboy: Dogs of the Night a Hellboy: The Science of Evil. V tomto případě je ale nutné si říct, že první jmenovaná dopadla doslova katastrofálně a druhá ne o moc líp. Špatnou reputaci by ale v budoucnu mohla změnit připravovaná roguelite akční adventura Hellboy: Web of Wyrd od nezávislého studia Upstream Arcade, která se nám poprvé ukázala na posledních The Game Awards.

A svět Hellboye si mohou užít i fanoušci deskovek. Vše odstartovala společnost Steve Jackson Games, která v roce 2002 přišla s hrou Hellboy Sourcebook and Roleplaying Game, která funguje na systému GURPS. Před čtyřmi lety zase společnost Mantic Games přišla s dungeon crawlerem Hellboy: The Board Game. A v neposlední řadě tato společnost uspěla na Kickstarteru i s počinem Hellboy: The Roleplaying Game, jenž funguje na systému D&D 5E.

Trailer k nadcházející videohře Hellboy: Web of Wyrd

Jak už to ale tak bývá, Mignolovo univerzum široké veřejnosti nejvíce přiblížily až hrané celovečerní filmy. V roce 2004 přišel s úplně prvním pokusem oblíbený mexický hororový režisér Guillermo del Toro, pro kterého byla tato látka jak dělaná. A i když se mu na plátna kin nepovedlo přenést veškeré kvality komiksové předlohy, rozhodně se jednalo o zábavnou, atmosférickou a nádherně stylizovanou akční podívanou, která navíc potěšila i stvořitele tohoto univerza.

První filmový Hellboy se příběhově inspiroval prvním komiksem Sémě zkázy. Fanoušci se tak dočkali nejen lehce pozměněného Hellboyova vyvolání na planetu Zemi, ale i Rasputina jako hlavního padoucha, který chce pekelníka využít, aby vypustil Ogdru Džahad. Jak jsem ale již zmiňoval, nejedná se o přesnou adaptaci komiksu, ale jen o inspiraci. Snímek si jde tedy většinu času vlastní cestou.

Guillermo del Toro navíc přišel i s velkými zásahy do charakterů postav, jejich vztahů a i do zákonitostí světa. Například Abe nedokáže vydržet dlouhou dobu bez vody. A není zde zobrazován jako šikovný střelec, ale jako velice inteligentní bytost, jež dokáže pouhým dotykem s předměty vyčíst minulost a další podstatné informace. Vztah Hellboye s Liz není v adaptaci sourozenecký, ale spíše romantický. A existence pekelníka je před veřejností velmi silně zatajovaná.

Jednou z nejoceňovanějších věcí prvního filmového Hellboye je skvělý casting. Když se řekne Hellboy, hodně lidí si bezpochyby představí Rona Perlmana, který roli sympatického pekelníka zvládl opravdu dobře. Ovace si ale jistě zaslouží i John Hurt jako profesor Broom, Selma Blair jako Liz a Doug Jones v roli Abea Sapiena.

Věřím ale, že české fanoušky nejvíce potěšil Karel Roden, který v první filmové adaptaci ztvárnil hlavního padoucha Rasputina. Nicméně tento herec není jedinou českou stopou v tomto snímku. Torův Hellboy se totiž natáčel v Praze. Například úvodní scéna, kdy je hlavní hrdina vyvolán, je z Dalejského údolí, kam mě rodiče v dětství brali dost často na výlet. Dodnes si pamatuju, jak jsme se tam jednou nechtěně vydali v době natáčení a štáb nás dokonce pustil ke kulisám. Filmová centrála Úřadu paranormálního výzkumu a obrany je zase ve skutečnosti Národní památník na Vítkově.

První filmová adaptace sice nevydělala moc peněz, ale byla oblíbená jak u kritiků ,tak i diváků. A tak není divu, že Guillermo del Toro přišel o čtyři roky s pokračováním. Druhý Hellboy s podtitulem Zlatá armáda se tentokrát neinspiroval žádnou komiksovou předlohou.

Příběh o konfliktu s říší prince Nuady a o vzkříšení Zlaté armády byl vytvořen čistě pro potřeby filmu. Vzhledem k zapojení Mikea Mignoly, který u projektu figuroval jako spoluscenárista, však snímek respektoval atmosféru komiksového univerza. Ron Perlman v hlavní roli zase zazářil a to samé platí i pro další herce, kteří si zopakovali své role z jedničky. 

Zlatá armáda byla kritiky i diváky opět přijata velmi kladně, navíc vydělala mnohem víc peněz než první film. Jak del Toro, tak i Ron Perlman počítali s třetím dílem. O něm se spekulovalo již od roku 2010, kdy mexický režisér řekl, že na pokračování vlítne hned, jak dodělá jeho další projekt. Po letech různých informací a spekulací nakonec v roce 2017 napsal Guillermo na Twitter, že trojka nikdy nevznikne. To se ale moc nelíbilo Perlmanovi, který si dodnes myslí, že si fanoušci druhé pokračování zaslouží.

Trailer ke duhému dílu s podtitulem Zlatá armáda

V roce 2019 přišel s filmovým rebootem Neil Marshall. A tentokrát to moc dobře nedopadlo. Hellboy s Davidem Harbourem v hlavní roli, který byl inspirovaný komiksy Temnota vábí, Divoký hon, Bouře a běsy či Hellboy v Mexiku, sice měl Rkový raiting. Krev a sprostá slova ale automaticky neznamenají úspěch.

Problém je vidět už v té inspiraci. Snímek si dal za úkol adaptovat čtyři minisérie do jednoho dvouhodinového celovečeráku. A výsledkem je extrémně uspěchané, chaotické a neuspořádané béčko, které se snažilo být tak moc věrné předloze, až mu to uškodilo. K tomu si přijdete nekvalitní masky, slabé CGI, ploché dialogy, hromadu podivného humoru a ne moc povedený casting.

Marshallův reboot tedy dopadl hrozně. A to nejen z pohledu diváků a kritiků, ale rovněž i komerčně. Člověk by si tedy řekl, že filmaři od Hellboye na chvíli upustí. Akorát, že vůbec. V přípravě je totiž další snímek z univerza Mikea Mignoly. A opět se bude týkat titulní postavy.

Trailer k Marshallově adaptaci, která pohořela

PASKŘIVEC

V půlce letošního února přišel server DiscussingFilm s informací, že studio Millennium Media chystá nový filmový reboot. Spekulace se velmi rychle potvrdily a s každým dalším dnem vycházely na povrch další a další informace.

Nový filmový Hellboy s podtitulem The Crooked Man vzniká pod taktovkou režiséra Briana Taylora, což popravdě není úplně skvělá zpráva. Když totiž vynecháme první film akční série Zastav a nepřežiješ, který si vysloužil vcelku pozitivní odezvu, Taylor doposud točil převážně průměrné akčňáky. Jmenovitě například scifárnu Gamer nebo druhý díl Ghost Ridera s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

I přesto ale vypadá filmový reboot zajímavě. Snímek bude adaptovat povídku The Crooked Man od Mikea Mignoly a Richarda Corbena, která u nás v Česku vyšla v desátém svazku pod názvem Paskřivec. A vzhledem k tomu, že se jedná o Pre-Cavendish příběh z padesátých let minulého století, fanoušci se mohou těšit na mladší a méně zkušenou verzi Hellboye. V porovnání s předešlými filmy od Guillerma del Tora a Neila Marshalla bychom se navíc tentokrát měli dočkat mnohem vážnější a znepokojivější podívané, která zabrouzdá do žánru folk hororu. A samozřejmě nebude chybět ani Rkový raiting.

Dobrou zprávou také je, že se na snímku podílí sám Mike Mignola jako hlavní scenárista. Se psaním mu navíc pomáhá jeho kolega a rovněž skvělý komiksový tvůrce Christopher Golden, který s ním spolupracoval nejen na několika povídkách z Hellboy univerza, ale také na hororové sérii Baltimore.

A teď se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu: kdo si střihne hlavní roli? Krátce po oznámení bylo potvrzeno, že Hellboye ztvární šestatřicetiletý americký herec Jack Kessy, který ve filmovém a seriálovém světě zatím příliš známý není. Čistě po vzhledové stránce ale rozhodně nejde o trefu vedle. Po jeho boku se navíc postaví Jefferson White v roli poutníka Toma Ferrella, který patří mezi hlavní postavy originální povídky. A v neposlední řadě se ve filmu objeví i herečka Adeline Rudolph, která se vžije do role Bobbie Jo Song. Ta se však v původním komiksu neobjevila, takže není známo, jak velkou roli bude v příběhu mít.

Dočkají se fanoušci po dlouhých letech dobrého filmu s Hellboyem? Nebo to Taylor pokazí stejně jako Neil Marshall v roce 2019? To ukáže až premiéra, která zatím nebyla specifikovaná. Ve finále je to ale vcelku jedno. Hellboy totiž není o filmech. Především je to obrovské a kouzelné komiksové univerzum, které má rozhodně co nabídnout. A to jsme vám snad tímto textem dokázal.

Patříte mezi fanoušky komiksů, nebo jste se s Hellboyem setkali pouze ve filmové podobě? Nezapomeňte se nám pochlubit do komentářů!