Léto konečně přichází. A spolu s ním i další várka zajímavých filmových a seriálových titulů. Ptáte se, které z nich byste si neměli nechat ujít? Inu, přesně od toho je tu náš Kalendář nerda! V červnu se vrátíme do slavné předaleké galaxie, zapojíme se do války o Železný trůn a také se staneme svědky invaze nebezpečných emzáků s extrémně vyvinutým sluchem. 

A co dalšího nás ještě v červnu čeká? Na to se hned teď půjdeme podívat. 

4. ČERVNA

Star Wars: Akolytka - Disney+

A začneme seriálovým návratem do předaleké galaxie. Na Disney+ budou brzy premirérovat první dva díly seriálu Star Wars: Akolytka, ve kterém se podíváme do dob Vrcholné republiky, tedy do období, kdy Jediové ještě zažívali svou zlatou éru. Příběh by se měl točit kolem vyšetřování šokující série vražd. To postaví respektovaného mistra Jedi jménem Sol proti Mae, nebezpečné válečnici z jeho minulosti. Oba musí následně při sledování stop kráčet po temné cestě, na níž zlé síly odhalí, že všechno není tak, jak to vypadá. Seriál se má zaměřit na osobnější konflikty a skromnější šarvátky menšího množství postav. Cílem tak bude nabídnout divákům o něco temnější styl a příběh zaměřený na dualitu, která existuje za hranicemi zjednodušeného, černobílého pohledu na dobro a zlo. Na Disney+ od 4. června 2024. 

6. ČERVNA

Strážci - kino

Ishana Shyamalan, dcera slavného režiséra M. Night Shyamalana, evidentně kráčí v otcových stopách. Nadělí nám totiž mysteriózní thriller s kapkou hororu jménem Strážci. Hlavní hrdinkou se stává osmadvacetiletá umělkyně jménem Mina, která se zatoulá hluboko do lesů v západním Irsku. Do lesů, ve kterých se evidentně už mnoho lidí ztratilo, stejně tak se jedná o místo, jež není zakreslené na žádné mapě. A když se jí posléze porouchá auto, což jí přinutí vyhledat pomoc, střetne se s hrůzou, která zde číhá. Následně nalezne podivný úkryt, v němž se nachází ještě několik dalších cizinců. Ty noc co noc pozorují tajemní tvorové, kteří celému místu vládnou. V kinech od 6. června 2024.

Mizerové: Na život a na smrt - kino

Staří dobří Mizerové se vrací pro další jízdu, ve které se v hlavních rolích opět představí Will Smith jako Mike Lowrey a Martin Lawrence jako Marcus Burnett. Ve čtvrtém dílu s podtitulem Na život a na smrt je již zesnulý kapitán Conrad Howard je veřejně obviněn z korupce. Mike a Marcus, kteří se jeho jméno snaží očistit, zjistí, že kapitán po sobě zanechal video. V něm odhalí, že člověk, který je zodpovědný za jeho smrt, půjde po krku i oběma hrdinům. Na Mikea a Marcuse tak čeká další dobrodružství, během kterého jim budou v patách jak policejní síly, tak i zločinecké mocnosti a nájemní zabijáci. Podaří se jim z této lapálie dostat i tentokrát? V kinech od 6. června 2024.

7. ČERVNA

Vrah naoko - Netflix

Fešák Glen Powell se nám brzy ukáže v akční komedii Vrah naoko, kterou natočil Richard Linklater. Protagonistou filmu se stává profesor Gary Johnson, který se vydává za profesionálního a schopného zabijáka, jenž nabízí své služby nejrůznějším klientům. Ve skutečnosti se ale jedná o spolupracovníka houstonské policie, jenž pomáhá dopadnout ty, kteří by o objednání vraždy měli zájem. Vše se ale zkomplikuje ve chvíli, kdy se Gary seznámí s mladou ženou a potenciální pachatelkou jménem Madison, do které se zakouká. Madison se zas zamiluje do „Rona“, jednoho ze zabijáků, za které se Gary vydává. Celý film vychází ze článku časopisu Texas Monthly z roku 2001, který sepsal Skip Hollandsworth. Na Netflixu od 7. června 2024.

12. ČERVNA

Nedostatek důkazů - Apple TV+

Scenárista, producent a bývalý advokát David E. Kelley, tvůrce seriálů z právnického prostředí jako Ally McBealová a Kauzy z Bostonu, nám už brzy nadělí minisérii jménem Nedostatek důkazů. Celý děj se bude točit kolem hrozivé a brutální vraždy, která vyloženě otřese základy chicagské prokuratury. Hlavním podezřelým se totiž stává zástupce státního nadvládního Rusty Sabich, který nyní bude muset bojovat o to, aby udržel svou rodinu a manželství pohromadě. Zavražděná žena totiž byla jeho milenkou. A důkazů proti němu přibývá. Série bude vycházet ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 1986, kterou napsal Scott Turow. Na službě Apple TV+ od 12. června 2024.

13. ČERVNA

The Boys: čtvrtá řada - Prime video

Čtvrtá řada dospěláckého seriálu The Boys se nám konečně blíží. Na scénu se opět vrací drsňák Billy Butcher a jeho banda, kterou tvoří Hughie, Mother’s Milk, Frenchie, Kimiko a nově také Starlight, která se k hrdinům připojila po událostech třetí řady. Ti všichni vytáhnou do boje proti společnosti Vought a starému dobrému Homelanderovi, který si k Butcherově nelibosti omotal kolem prstu svého syna Ryana. Nová řada částečně naváže na události spin-offu Gen V, ve které jisté postavě padla do rukou mocná zbraň. Vir, který dokáže zabíjet superlidi. A pokud by se Butcherovi dostal do rukou, možná by konečně mohl Homelanderovi jednou pro vždy zatnout tipec. Na službě Prime Video od 13. června 2024.

14. ČERVNA

Ultraman: Výš a výš - Netflix

A nyní něco z animované tvorby. Těšit se totiž můžeme na snímek Ultraman: Výš a výš, který bude vycházet ze superhrdinské japonské franšízy z roku 1966. Hlavním hrdinou se stává slavný a také i egoistický baseballový hráč Ken San, který je zároveň i mocným ochráncem Země známým jako Ultraman. Během jednoho zápasu se ale z nebes snese hrozivý Kaiju, proti kterému Ken vytáhne do boje. Nakonec se mu dostane do rukou podivné ,,vejce“, ze kterého se vylíhne roztomilé mládě. Stále se ale samozřejmě jedná o malého potomka hrozivého monstra, tudíž Ken to jakožto nový táta nebude mít s jeho výchovou vůbec jednoduché. Možná ale díky tomu konečně zkrotí své ego a zjistí, co to skutečně znamená být superhrdinou. Na Netflixu od 14. června 2024.

16. ČERVNA

Rod Draka: druhá řada - Max

Šachovnice je rozestavěná, nyní je čas začít posouvat figurky. Fantasy seriál Rod Draka se nám vrací se svou druhou řadou, ve které krutá občanská válka mezi dvěma stranami Targaryanů skutečně začne. Komu nakonec připadne Železný trůn? Uhájí ho Zelení pod vedením krále Aegona II.? Nebo ho převezmou Černí a usedne na něj královna Rhaenyra? Obě strany ale samozřejmě budou potřebovat spojence, které lze najít u dalších významných rodů Západozemí. Z konce první řady víme, že Zelení na svou stranu získali Baratheony. Ke komu se ale třeba připojí ušlechtilí Starkové? Ať už to bude jakkoliv, těšit se můžeme na mnohem velkolepější a akčnější sezónu, kde se slavný konflikt jménem Tanec draků rozjede se vším všudy. Na službě Max od 16. června 2024.

20. ČERVNA

Motorkáři - kino

Austin Butler a Tom Hardy si společně zahrají v novém filmu od Jeffa Nicholse jménem Motorkáři, který nás zavede zpět do roku 1965. Jednou z hlavních postav se stává Johnny, který založil motorkářskou skupinu jménem Vandals. Příběh skupiny bude divákům vyprávět jeho tvrdohlavá členka Kathy, která se provdala za divokého a nezodpovědného motorkáře Bennyho. Jak ale léta plynou, gang se začne měnit na stále násilnější a nebezpečnější kriminální organizaci, což začne ohrožovat to, jak původní členové skupiny plánovali žít. Snímek bude vycházet ze slavné fotografické knihy o motorkářích, za kterou stojí Danny Lyon. V kinech od 20. června 2024.

21. ČERVNA

Tvrdá odplata - Netflix

Jessica Alba, která evidentně Sauronovi uzmula Jeden prsten, protože ve svých 43 letech stále vypadá jako brzká dvacátnice, se nám ukáže v novém akčním thrilleru jménem Tvrdá odplata. Hlavní hrdinkou se stává členka speciálních jednotek Parkerová, která působí v aktivní službě v zámoří. Když ale zjistí, že její otec náhle zemřel, míří zpět do svého rodného města. Následně se stává majitelkou rodinného baru, kde se znovu setká se starými známými. Když se ale snaží zjistit, co se vlastně jejímu otci stalo, postaví se jí do cesty nebezpečný gang, který v jejím rodném městě způsobuje chaos. Naše hrdinka si tak nebude vůbec jistá, komu může vlastně věřit. Spolu s hackerem Spiderem a místním dealerem Mikem se tak snaží dát věci do pořádku. Na Netflixu od 21. června 2024.

27. ČERVNA

Tiché místo: První den - kino

Povedená hororová sci-fi Tiché místo se vrací s dalším filmovým dílem s podtitulem První den. A jak už název naznačuje, tentokrát půjde o prequel. S návratem rodinky Johna Krasinskiho a Emily Blunt tentokrát nepočítejte, hlavní hrdinkou se totiž stane nová postava jménem Sam, na kterou čeká nemilosrdný boj o život. Planeta Země začne čelit invazi slepých mimozemských monster s extrémně vyvinutým sluchem, o kterých víme, že zapříčiní pád civilizace. Sam tak bude muset v zamořeném New Yorku spojit síly dalším protagonistou jménem Eric, s nímž se pokusí dostat se do bezpečí. A pokud to bude možné, tak co nejtišeji, což evidentně nebude vůbec jednoduché. A snad to ta kočička přežije! V kinech od 27. června 2024.

Horizont: Americká sága - kino

A na závěr zde máme první část velkolepého westernu jménem Horizont: Americká sága, který si vzal pod palec Kevin Costner. Příběh nás zavede do Spojených států během 60. let 19. století, přesněji do doby americké občanské války, podívat bychom se však také měli do předválečného i poválečného období. Děj se zaměří nejenom na osidlování divokého západu z pohledu různých postav, ale také na emocionální cestu napříč zemí, která válčí sama se sebou. Costner si zde zahraje postavu Hayese Ellisona, projekt chtěl natočit už od konce 80. let, přičemž do jeho výroby vrazil i část ze svých vlastních peněz. První část vyjde 27. června 2024, část druhá vyjde letos v srpnu. 

A to je všechno! Na které ze zmíněných titulů se nejvíce těšíte? Nebo je zde nějaké jiné dílo, které nebylo zmíněno? Dejte nám vědět do komentářů!

DatumTitulDistribuce
5. 6.How to Rob a BankNetflix
5. 6.Under ParisNetflix
6. 6.Láska na zakázkuKino
Mlsoun – 3. sérieNetflix
13. 6.Bridgerton – 3. sezóna – druhá částNetflix
Máme prachy! Kino
18. 6.TwistersKino
20. 6.Ghost: Rite Here Rite NowKino
26. 6.Worst Roommate Ever season 2Netflix
27. 6. SupacellNetflix
The Bear - 3. sérieDisney +