Nadcházející série Světlo a stíny (v originále Shadow and Bone) se výrazně liší od toho, na co jsou fanoušci fantasy světa zvyklí. Zatímco legendární Hra o trůny (2011) byla inspirována převážně Anglií, a to zejména sérií bitev občanské války mezi spojenci rodů Lancasterů a Yorků z druhé poloviny 15. století, adaptace magického světa spisovatelky Leighy Bardugo čerpá inspiraci z poněkud novější historie, konkrétně z dob tzv. Ruského impéria. Alespoň to naznačují první snímky, které nedávno vypustila do světa dílna Netflixu.

Záběry fanouškům detailněji přibližují hlavní postavy, mezi něž patří fenomenální podvodník a zloděj Kaz Brekker (Freddy Carter), nebezpečná špionka Inej Ghafa (Amita Suman) nebo ostrostřelec Jesper Fahey (Kit Young), jenž nikdy nespustí ruku ze své zbraně. Pozornosti se dočkala také Alina Starkov (Jessie Mei Li), hlavní protagonistka celé série, která se objímá s nejlepším kamarádem z dětství, Malyenem Oretsevem (Archie Renaux), nadaným stopařem a vojákem, jehož svět se údajně rozpadl po brutálním přepadení. V roli generále Kirigana, mocného vůdce vojáků Griša, se ocitá Ben Barnes.

Přečtěte si také: Fantasy seriál Světlo a stíny adaptuje úspěšnou knižní předlohu, Netflix jej uvede v první polovině příštího roku

Netflix také zveřejnil oficiální propagační plakáty s představiteli osmidílné série, které brzy jistě doputují i k těm nejodlehlejším fanouškům románové série Griša. Jejich oblíbená Ravka, kdysi mocná a hrdá země, nyní však sužována neprostupnou temnotou, se zanedlouho stane filmovým odbytištěm epických měřítek, které zahrnují krvavé bitvy, magii, ale také dynamické vztahy mezi hlavní hrdiny. 

Pro nadšence rozličné škály mečů jsou zveřejněné snímky možná zklamáním. Nezbývá než doufat, že se brzy objeví oficiální trailer, který oproti teaseru nabídne ochutnávku velkých fantasy scén a nechá rozplynout všechna případná znepokojení pramenící z obrazu připomínajícího ruskou realitu 18. století. Ty z vás, kteří se už nemohou dočkat, však jistě potěší informace o datu premiéry, již Netflix stanovil na 23. dubna 2021.