A jéje, takže nakonec žádná hezká tečka za DCEU érou pravděpodobně nebude. Minulý týden vstoupila do kin dlouho očekávaná superhrdinská podívaná Flash, ve které se role bleskurychlého hrdiny ujal náš starý dobrý a bláznivý Ezra Miller.

A vypadá to, že DC má na krku další malér, jenž zaznamenal i s druhým dílem Shazama. Flash během svého zahajovacího víkendu utržil pro domácí box office jen 55 milionů dolarů. To znamená, že i takový Black Adam (2022), který také rozhodně nebyl žádným komerčním zázrakem, utržil během svého otvíráku víc (67 milionů). Když k tomu pak připočteme tržby ze zahraničí, tak celosvětově má zatím Flash na kontě 139 milionů dolarů.

Co tedy za tak nízkými výsledky stojí? Inu, důvodů může být hned několik. V první řadě filmu rozhodně uškodila celá šílená kauza s Ezrou Millerem, z jehož bláznivého vyvádění museli představitelé Warnerů protáčet oči v sloup. Miller se sice minulý rok za své chování omluvil, ale i tak se na propagaci filmu téměř vůbec nepodílel.

Mezi další faktory nadcházejícího neúspěchu filmu můžeme řadit také levnější a špatně načasovanou kampaň, příliš brzké testovací promítání a šuškanda o špatných filmových tricích. Snímek měl navíc více než 200 milionový rozpočet, takže levný rozhodně nebyl. Ještě tedy uvidíme, co s sebou přinese další týden, ale už teď je jasné, že Flash žádným velkým hitem roku nebude. Spíše asi naopak. 

Na druhém místě v žebříčku domácího box officu se umístila nová pixarovka Mezi živly, která utržila 29,5 milionů dolarů. Celosvětově má na kontě 48,3 milionů což je také setsakramentsky málo, obzvlášť na rozpočet 200 milionů. Celkově Pixar nezažívá úplně nejlepší éru, stačí se podívat na průšvih Rakeťák z minulého roku, jenž v pokladnách taktéž vcelku propadl. Ne snad, že by o animáky v kinech nebyl zájem, však se stačí podívat na filmového Maria, ale pixarovky, které Disney vydával během karantény na Disney+, už do sálu zkrátka moc netáhnou.

Na třetím místě je animovaný Spider-Man: Napříč paralelními světy, který pro domácí box office utržil 27,8 milionů. Celosvětově to dělá 494 mega, což je pro Sony zaručeně velký úspěch. Spidey zkrátka umí vydělávat. A není divu, že s ním studio stále ještě nechce seknout.

Z prvního na čtvrté místo se po minulém víkendu propadli poslední Transformers s podtitulem Probuzení monster. Pro domácí box office utržili 20 milionů, což je oproti minulému víkendu propad tržeb o více než 67%. Celosvětově mají obří roboti na kontě něco přes 270 milionů, což stále není úplně ideální číslo. Aby mohl být snímek řádně výdělečný, musel by údajně dosáhnout hranice 600 milionů. S takovou rychlostí ale může na něco takového zapomenout, nad celou slavnou značkou se tak začínají pomalu stahovat mračna.

Páté místo patří remaku Malé mořské víly, která v USA utržila 11,6 milionů, celosvětově pak 467,7 milionů. Na hranou Disneyho předělávku, které v minulosti byly (bohužel) spolehlivým zlatým dolem, to ovšem žádný zázrak opravdu není. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci filmografie slavného Wese Andersona, tak je pro vás volba jasná. Snímek Asteroid City už premiéroval v šesti kinech, v rámci čehož se mu podařilo utržit velice slušných 790 tisíc dolarů, což je nejlepší výsledek z limitovaného uvedení ve vybraných kinech od dob snímku La La Land (2016).

Snímek do našich kin každopádně dorazí již ve čtvrtek, tedy 22. 6. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.