S příchodem dalšího týdne se opět hodí mrknout se na světové tržby, protože minulý týden se do kin konečně dostal jeden z nejočekávanějších snímků letoška. Tím je samozřejmě Jurský svět: Nadvláda, velkolepé zakončení novodobé trilogie o dinosaurech, které zároveň vzdává hold původnímu Jurskému parku. A jak se zdá, podtitul „Nadvláda“ se příhodně hodí i k momentálnímu box officu filmu. Snímek vešel do amerických kin minulý pátek, přičemž přes víkend se mu v domácím prostředí podařilo vydělat přes 143 milionů dolarů. Tím smetl ze stolu nejnovější Top Gun, který vydělal už „jenom“ 50 milionů. Co se týče celosvětových tržeb, tak třetí Jurský svět už vydělal parádních 389 milionů, už teď je tudíž jasné, že film svým výdělkem překoná snímky jako Ježek Sonic 2, Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství a Uncharted. 

Ovšem i když je komerční úspěch filmu zatím určitě znamenitý, samotné recenze bohužel příliš kladné nejsou. Mnoho kritiků a diváků prohlašuje, že Jurský svět: Nadvláda rozhodně není žádným uspokojivým zakončením celé ságy, přičemž mnoho věrných fanoušků spíše zklame. O tom se ale každopádně budete muset přesvědčit sami. Mezitím již zmíněný Top Gun: Maverick se může chlubit výdělkem, který činí 747 milionů dolarů, je už tudíž těsně za Batmanem Matta Reevese, jenž vydělal 770 milionů. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, zatím stále komerčně nejúspěšnější film roku, se i nadále pomalým krokem škrabe k jedné miliardě, jeho momentální celosvětové tržby činí 930 milionů.

I přes nepříliš kladné recenze je však komerční úspěch třetího Jurského světa pro studio Universal jednoznačně uspokojivé. Bude tedy ještě zajímavé sledovat, kam až vysoko v komerčním žebříčku snímek nakonec vyšplhá. Budeme se holt muset nechat překvapit.

Už jste byli na třetím Jurském světě v kině? Co na něj říkáte?