I minulý týden patřila kina především růžové barvě. Z komedie Barbie je zkrátka a dobře obrovitánský hit, který má reálnou šanci stát se tím vůbec nejúspěšnějším filmem roku 2023. Nejnovější snímek Grety Gerwig utržil v po minulém víkendu v domácím box officu parádních 93 milionů dolarů, čímž se v žebříčku tržeb zcela bez problémů udržel na prvním místě.

Celosvětově má Barbie na kontě již 774 milionů, čímž je z ní už třetí nejúspěšnější film roku. Více zatím utržili jen třetí Strážci Galaxie (844 milionů) a animák Super Mario Bros. ve filmu (1,3 miliard). Třetí Strážce každopádně Barbie zcela jistě překoná, přičemž pokud se jí bude i nadále v kinech takto dařit, je možné, že z prvního místa srazí i výše zmíněnou animovanou adaptaci slavné videohry. Definitivní odpověď s sebou přinesou následující týdny, studio Warner Bros. Discovery však může po všech těch svých superhrdinských malérech konečně slavit.

Skvěle si vede i Oppenheimer, historické drama o tvůrci atomové bomby, o které se postaral Christopher Nolan. Ten po minulém víkendu pro domácí box office utržil 46,2 milionů dolarů, celosvětově zas má na kontě již 400 mega. A jelikož se jedná o eRkový film, který navíc nevychází z žádného komiksu, tak je to na rozpočet 100 milionů dolarů naprosto parádní výkon.

Finální celosvětové tržby Oppenheimera by to nakonec mohly dotáhnout až na 700 milionů, z čehož by mohlo mít studio Universal jednoznačně radost. Snímku bezpochyby pomohl také onen fenomén Barbenheimer, kdy si spousta diváků dopřála dvojitou filmovou nálož. Na oba dva hity už každopádně máme i recenze, na které se můžete podívat níže. 

Na třetím místě v žebříčku domácího box officu se umístila novinka Strašidelný dům od Disneyho, která utržila 24,2 milionů dolarů, celosvětově to zas dělá 33,3 mega. A to je malér jak hrom. Rozpočet této rodinné hororové komedie totiž činil přehnaných 150 milionů, tudíž už teď je jasné, že ze snímku bude pro Disneyho pořádný neúspěch. Nedopomáhá tomu ani fakt, že samotné recenze také nepatří k nejlepším. Co si budeme podívat, diváky zkrátka zajímá víc Barbenheimer, na nějaké tuctově vyhlížející srandy, které vycházejí z Disneyho známých atrakcí, z vysoka kašlou.

Na čtvrtém místě se nachází Sound of Freedom, nečekaně úspěšný snímek od Angel Studios, které se zaměřuje především na křesťanské publikum. Na jejich filmy proto chodí hlavně spíše konzervativní diváci. Film utržil 12,4 milionů, celosvětově zas 148,9 milionů. Snímek se tak drží v TOP 5 již čtvrtým týdnem, což pro jemu podobné tituly rozhodně není úplně běžné. Jelikož ale rozpočet snímku činil pouhých 14,5 milionů, jedná se tak o krapet nenápadný hit.

Na páté místo spadla první část sedmého dílu Misson: Impossible s názvem Odplata. Ta po svém třetím týdnu utržila 10,7 milionů, celosvětově zas má na kontě 448,5 mega. A to bohužel není moc dobré. Rozpočet snímku byl totiž skoro až 300 milionů, tudíž dosavadní výsledek filmu jednoznačně stačit nebude. Snímek měl hlavně onu smůlu v tom, že šel do kin jen týden před uvedením „Barbenheimera“, který si samozřejmě ukradl veškerou pozornost diváků pro sebe. Mission: Impossible by tak ve výsledku mohlo ještě překonat hranici 600 milionů, ale ani to nebude pro studio Paramount žádnou výhrou. 

A na co do kina tento týden? Inu, když u o tom Paramountu mluvíme, tak je třeba připomenout, že již za několik dní bude premiérovat jeho animovaná podívaná Želvy Ninja: Mutantí chaos. V té se čtveřice slavných želvích hrdinů bude muset postavit armádě zlovolných mutantů, kteří začnou ohrožovat ulice New Yorku. Dosavadní reakce jsou zatím převážně velice pozitivní, tudíž snad nás čeká řádně uspokojivá podívaná se vším všudy.

Film bude v našich kinech premiérovat ve čtvrtek, tedy 3. 8. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.