Komiksové nakladatelství Comics Centrum je výjimečné v několika věcech. Jednou z nich je vydávání dvou kolosálních komiksových knih ročně. Pokud nevíte, co to znamená, představte si komiksový svazek, ale s rozsahem přes 600 stran. To už je slušná kniha.

V červnu/júni tohoto roku se fanoušci těchto kolosálních knih dočkali trošku odlišného superhrdinského titulu s názvem A zrodí se hvězdy... od Josepha Michaela Straczynskiho (Krajina půlnočních stínů, Amazing Spiderman: Návrat), který obsahoval 1008 plnobarevných stran. Na druhý konec roku ale Comics Centrum plánuje něco trochu temnějšího.

Pokud se řekne The Darkness, většina z nás si představí hororovou střílečku z první osoby od studia Starbreeze, která se v létě roku 2007 objevila na PlayStationu 3 a Xboxu 360. Tato videohra se v roce 2012 dočkala pokračování s jednoduchým názvem The Darkness II, jež pro tentokrát vyšlo na již zmiňovaných konzolích a na PC.

V této sérii jsme se vžili do role Jackieho Estacada, zabijáka z mafiánské rodiny Franchetti. Právě jeho zaměstnavatel a také strýček Paulie Franchetti ho chce nechat zabít. V Jackiem se díky tomu probudí Temnota, která ho začne ovládat. A tak se v jeho roli vydáváte za pomstou.

Videohra však není originálním námětem tohoto světa a příběhu Jackieho Estacada. Jednalo se totiž pouze o videoherní adaptaci obrovské komiksové série s totožným názvem The Darkness, kterou začal vydávat americký vydavatel Top Cow Productions v roce 1996.

Námět byl vytvořený komiksovým umělcem Marcem Silvestriem (Witchblade) a scénáristy Garthem Ennisem (Preacher, The Boys) a Davidem Wohlem (Battle of The Planets). Samostatná série v současné době dosahuje slušných 116 sešitů. Zmiňovaná Temnota se však poprvé objevila v desátém sešitu série Witchblade, která se odehrává ve stejném světě.

U nás vyšel první svazek obsahující sešity 1 - 6 v roce 2001 pod taktovkou nakladatelství Calibre Publishing. Toto období však přeskočíme a přejdeme k již zmiňovaným kolosálním knihám nakladatelství Comics Centrum. To totiž začalo vydávat tuto sérii od začátku právě v tomto formátu.

Darkness Kompendium: Kniha 1 vyšla v omezeném výtisku 950 kusů v roce 2016. Obsahovala prvních 25 sešitů rozdělených na 640 stran. Druhého obrovského svazku se fanoušci dočkali v roce 2018. Ten obsahoval sešity číslo 26 - 41 a 640 plnobarevných stran.

A jelikož je sešitů přes stovku, dočkáme se samozřejmě dalších knih. A ta třetí s názvem Darkness Kompendium: Kniha 3 je právě tou druhou kolosální knihou pro tento rok. Skvělou zprávou je, že Comics Centrum právě spustilo předprodej. Pokud tedy knihu chcete, musíte si ji předobjednat, protože jak je u vydavatele zvykem, bude vydávat jen tolik knih, kolik se jich dopředu objedná. Později ji už v češtině nikdy a nikde neseženete. Pojďme se tedy podívat, co za cenu 2200 korun dostanete.

Pokud si tedy třetí knihu objednáte, můžete se těšit na sešity 41 - 66 rozdělených na 640 stran. Navíc ve svazku naleznete galerii bonusů, speciální stranu se jmény všech kupujících a váš výtisk bude obsahovat unikátní číslo. Co se vazby týče, ta bude vázaná s matným potahem a parciálním lakem a bude obsahovat kapitálek a stužku.

Předobjednávky běží od 14. září/septembra 2020 do 18. října/októbra 2020. Kniha by pak měla vycházet v prosinci/decembri tohoto roku. Vše je však podmíněno jednou věcí. Aby mohl svazek vyjít, musí se prodat celkem 300 kusů. Pokud se tak nestane, peníze budou zájemcům vráceny na účet a kniha nevyjde. To je ale málo pravděpodobné, protože Comics Centrum má opravdu věrnou a velkou základnu fanoušků.