Seriálová adaptace slavné videohry The Last of Us, ve které se hlavních rolí Joela a Ellie ujali Pedro Pascal a Bella Ramsey, se pro HBO stala obrovitánským hitem. Nebylo proto divu, že nedlouho po premiéře prvních epizod dostal seriál zelenou k vytvoření druhé řady, ve které bude postapokalyptické dobrodružství milovaných protagonistů pokračovat. Bohužel se ale zdá, že se budeme muset obrnit trpělivostí. A to pořádnou.

Pokud se někdo domníval, že by se druhá sezóna mohla vrátit už v někdy během druhé půlky příštího roku, tak byl šeredně na omylu. Francesca Orsi, která na HBO dohlíží na výrobu dramatických seriálů, odhalila, že původní plán byl druhou sezónu vydat až někdy v roce 2025.

Ovšem pozor, je nutné si uvědomit, že onen plán mělo HBO ještě před i nadále trvající stávkou scenáristů, která momentálně sužuje Hollywood. Představitelům sdružení WGA, kteří stávku odstartovali, se nelíbí například nedostatečné mzdy, špatné pracovní podmínky a nově i zapojování umělé inteligence do kreativního procesu. A jak jsme se před několika týdny dozvěděli, ke stávce se připojili i showrunneři Craig Mazin a Neil Druckmann.

Oba dva tvůrci, kteří se v poslední době zabývali především castingem, tak zanechali veškeré práce, znovu se k ní vrátí až po skončení stávky. 

Ale konec je zatím stále v nedohlednu. Poslední podobná stávka, ke které došlo před 15 lety, trvala přes tři měsíce, ovšem některé zdroje se nyní domnívají, že ta nynější by mohla trvat o něco déle. A to pro nejrůznější filmové a seriálové produkce nevěstí nic dobrého.

Pokud bude tudíž výroba druhé řady The Last of Us pozastavena na více než tři měsíce, odhadem bychom se jí mohli na službě Max dočkat až někdy v druhé polovině roku 2025. Vše ale bude samozřejmě záviset nejenom na tom, kdy samotná stávka skončí, ale jak rychle následné práce půjdou. Jedno je ale jisté. V roce 2024 se k nám The Last of Us stoprocentně nevrátí.

Orsi dále mluvila o informacích, které už nějakou dobu víme. Druhá řada zadaptuje události, ke kterým došlo v herním pokračování z roku 2020. Představí se nám tak zcela nové postavy, včetně i fanoušky rozdělující Abby, která ve druhé hře sehrává jednu z klíčových rolí. Natáčet by se mělo z podstatné části ve Vancouveru. 

Orsi taktéž nakousla téma případné třetí sezóny. Ta samozřejmě ještě není oficiálně potvrzena, ale podle producentky už mají Mazin a Druckmann jistou vizi o tom, co všechno by obsahovala. Zda na ni posléze ještě naváže třeba řada čtvrtá, je zatím ve hvězdách. Ať už to bude jakkoliv, fanoušci by se raději měli připravit na pěkně dlouhé čekání.

HBO však zatím úspěšně pokračuje s produkcí druhé řady Rodu Draka, která se začala natáčet ještě před začátkem stávky. Pokud vše půjde dobře, tak seriálový spin-off ze světa Hry o trůny by se mohl k fanouškům vrátit někdy v létě příštího roku.