Tento týden, nebo-li 24. týden roku 2020 vychází spousta zajímavých knih a komiksů. O všech jsme vás již informovali v samostatných článcích, ale buďto byly odsunuty, anebo jsme o nich psali před delší dobou. Nastává tedy čas si onu tvorbu připomenout a dát vám tip, na co nového se v tomto týdnu můžeme těšit.

MILADA HORÁKOVÁ

Začněme u komiksu z novodobé historie s jednoduchým názvem Milada Horáková. Na něm pracovali scénárista a autor Zdeněk Ležák (Stopa legionářů) a výtvarnice Štěpánka Jislová (Superhrdinové z východního blok). Tento komiks nám ukáže celý život nejznámější oběti politických monstrprocesů v Československu, kterou byla Milada Horáková. Tento grafický román vydává nakladatelství Argo dnes 9. června/júna.

Přečtěte si také: Argomiks připravuje k 70. výročí popravy Milady Horákové stejnojmenný komiks

FINCH

Z literatury faktu přeskočme k něčemu příjemnějšímu. Nakladatelství Argo totiž o den později, tudíž 10. června/júna vydává velice zajímavou scifi detektivku Finch. Tu napsal americký spisovatel Jeffrey Scott VanderMeer, který mimo jiné vytvořil scifi/fantasy povídkovou sbírku Veniss Undeground nebo scifi románovou trilogii Jižní Zóna. V očekávané knize Finch se čtenáři vcítí do role detektivka Johna Finche, který ve městě okupovaném tajemnými bytostmi z podzemí vyšetřuje dvojnásobnou vraždu.

Přečtěte si také: Detektiv John Finch vyšetřuje nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu v terorizovaném městě Ambra

HARLEEN

Když už jsme u toho vraždění, nesmíme zapomenout na dospělé a kruté ztvárnění příběhu doktorky Harleen Quinzelové v komiksu s jednoduchým názvem Harleen. Na něm pracoval vyhlášený chorvatský komiksový tvůrce Stjepan Šejić (Sunstone, Pod křídly smrti). Tato grafická novela nás provede nejen zrodem legendární superpadoušky Harley Quinn, ale také její tragickou a zvrácenou láskou, kterou prožívá s nejhorším gothamským padouchem Jokerem. Komiks Harleen byl už jednou odsunut na květen/máj tohoto roku. Finální datum uvedení na trh je však dnes 9. června/júna.

Přečtěte si také: Vznik superpadoušky Harley Quinn podle komiksového autora Stjepana Šejiće

ARTEMIS FOWL

Teď se trochu uklidníme a dáme prostor mladší čtenářům. Včera totiž nakladatelství Albatros vydalo nové vydání prvního dílu ze série Artemis Fowl, které u nás poprvé spatřilo světlo světa v roce 2001. Tato fantasy série je o extrémně inteligentním chlapci, který se za pomoci nejmodernější techniky a leprikonů pokusí zachránit svého otce a získat zpět nezměrný majetek zločinecké rodiny Fowlů. Nové vydání vyšlo v pondělí 8. června/júna.

Přečtěte si také: České re-vydání Artemise Fowla již brzy v obchodech

ZAKLÍNAČ

Nové vydání sem, nové vydání tam. To totiž čeká i slovenskou verzi ságy o zaklínači Geraltovi. Ten se totiž na Slovensku dočká svého druhého vydání s nádhernou novou obálkou a s tematickou mapou, která vám ukáže, kde se náš oblíbený zaklínač v dějové lince zrovna nachází. Příběh onoho veledíla vám asi nemusíme nijak přibližovat. Dne 12. června/júna vydá slovenské nakladatelství Lindeni první tři díly s podtituly Posledné želanie, Meč osudu a Krv elfov. Dalších 5 knih bude časem vydáno taky.

Přečtěte si také: Nové vydání knižního Zaklínače pro slovenské čtenáře

BEZHVIEZDNE MORE

Předposlední knihou našeho výběru bude slovenské vydání fantasy románu Bezhviezdne more od americké autorky Erin Morgenstern (Noční cirkus). Ta nás zavede do podzemní knihovny, která je domovem ztracených měst a moří, milenců a dávno zapomenutých příběhů. Do tohoto kouzelného světa nás vezme nakladatelství Lindeni již 12. června/júna. Českou verzi by mělo nakonec nakladatelství Argo vydat dřív, než bylo plánováno, přesně řečeno 30. června/júna.

Přečtěte si také: Tajemná knihovna plná dobrodružství ve fantasy románu Bezhvězdné moře

VÝHLED NA HVĚZDY

Náš výběr ukončíme románovou sci-fi sérií Vzhůru k obloze. Respektive jejím druhým dílem s podtitulem Výhled na hvězdy, na kterém pracoval americký autor Brandon Sanderson (Cesta králů, Hrdina věků). Ta nás zavede do kůže zručné pilotky Spense, která se v přestrojení za mimozemšťanku Alanik musí propašovat na nepřátelskou planetu Výhled na hvězdy. Tento druhý díl vydává nakladatelství Talpress a dočkat bychom se ho měli 11. června/júna.