V roce 1950, přesněji řečeno 27. června se udála poprava nejznámější oběti politických monstrprocesů v Československu. Tou popravenou byla Milada Horáková, která za svůj život dělala spoustu věcí. Byla právnička, sociální pracovnice, poslankyně, bojovnice za práva žen a účastnice prvního, druhého i třetího odboje. Po válce se také zapojila do protikomunistického odboje. V roce 1949 byla zatčena a v rámci vykonstruovaného procesu popravena v Praze na Pankráci.

70. výročí popravy připravuje Argomiks životopisnou grafickou novelu s názvem Milada Horáková. Scénář napsal Zdeněk Ležák, který se ve svých titulech velice zaměřuje na české dějiny. Z jeho repertoáru můžete znát například komiksy Stopa legionáře, anebo TGM. Kresbu má na starosti Štěpánka Jislová (Superhrdinové z východního bloku), která se také z většiny specializuje na ilustrace do komiksů z českých a československých dějin. Samotné vydání knihy dokonce podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Ve více než stostránkovém komiksu naleznete podrobný život Milady Horákové. Měli bychom se seznámit s jejím dětstvím, studentskými léty, její prací právničky na sociálním odboru a zapojením do odboje za druhé světové války. Dále nás komiks provede vstupem do velké politiky a jejím soukromým životem. To vše spěje až k zapojení do protikomunistického odboje, únorovému převratu, jejímu zatčení v září 1949, sérii výslechů, vytvoření a celému průběhu procesu a nakonec ohavnému rozsudku a popravě. Kromě sledování celého jejího životního příběhu můžeme očekávat i osudy většiny vedlejších postav, které autenticky dokreslují charakter celé této odporné doby.

Komiks bude obsahovat 128 stran svázaných do tvrdých desek. Nakladatelství Argo by mělo Miladu Horákovou vypustit do prodeje 9. června/júna 2020. Na eshopu knihkupectví Kosmas bude k dispozici s 20% slevou za 318 Kč. Pokud máte rádi dějiny a komiksy, rozhodně byste toto dílo neměli minout, jelikož se jedná o velice důležitou část československé historie a zdůraznění odpornosti celé poválečné doby.