Letní prázdniny oficiálně skončily a s nimi i okurková sezóna, která samozřejmě zasahuje i do literárního světa. Rozjezd po prázdninách bývá většinou pozvolný, ale tento rok si většina českých nakladatelstvích řekla, že předvánoční sezónu rozjede pěkně zostra, a proto vám teď přinášíme obsáhlý souhrn novinek pro milovníky popkulturní prózy a komiksů.

Přečtěte si také: Sbírka Pulp Stories nabídne povídky s nádechem zlatého věku sci-fi a notnou dávku české neomalenosti

– Během poloviny tohoto pracovního týdne udělalo nakladatelství Argo velkou radost fanouškům nejen kultovního spisovatele a komiksového scenáristy Neila Gaimana (Sandman), ale také severské mytologie. Po více než osmi měsících od oznámení se čeští čtenáři konečně dočkali prvního svazku komiksové adaptace knihy Severská mytologie, která v USA vyšla prostřednictvím osmnácti sešitů pod taktovkou vydavatelství Dark Horse Comics. První svazek obsahující sešity číslo 1–6 od Neila Gaimana a Philipa Craiga Russella (Koralína komiks) můžete zakoupit u všech větších knihkupců.

– A u nakladatelství Argo a jejich komiksů ještě chvíli zůstaneme. Den od oznámení prodeje Severské mytologie se totiž tento nakladatel zmínil i o kultovní sérii Muminek od již zesnulé finské spisovatelky a malířky Tove Jansson. Pětidílné muminí stripy vyšly pod záštitou Arga v letech 2009–2011 a některé svazky jsou již bohužel vyprodané. Argo však během příštího roku plánuje vydat hned dva omnibusy, které celou sérii Muminek konečně zkompletují. Zatímco první velká kniha bude obsahovat všech pět svazků, které u nás již vyšly, druhý omnibus obsáhne všechny v Česku doposud nevydané stripy.

– V nakladatelství Epocha běží poslední dny předprodeje pulpové povídkové sbírky Krásky a vetřelci, o které jsme vám nedávno přinesli samostatný článek. Podle informací z facebookového profilu Fantastická Epocha knihy již dorazily z tiskárny a editoři včetně vybraných autorů podepisují limitované edice. Pokud byste i vy měli zájem o podepsanou či zlevněnou knihu, do této neděle můžete povídky předobjednat s klasickou obálkou či se speciální obálkou číslo dva. Všechny ostatní limitované edice jsou již bohužel vyprodané. Kniha by měla vyjít na začátku příštího týdne.

– Zatímco předobjednávky Krásek a vetřelců brzy skončí, Epocha během tohoto týdne odstartovala hned dva další popkulturní předprodeje. První knihou je nový fantasy román Zákon Azylu od Lucie Lukačovičové, autorky velkého množství fantaskních povídek. Fanoušci se mohou těšit na fantasy příběh plný monster a lovců odehrávající se v kulisách současné Prahy. Datum vydání spadá na 21. září/septembra 2021.

Druhou knihou v předobjednávkovém šílenství nakladatelství Epocha je druhý díl postapokalyptické série Město oblacích s názvem Země v troskách od Kristýny Sněgoňové (Legie). Jak již název napovídá, příběh se tentokrát přesune z měst na obrovských pilířích na povrch zničené planety Země, kde budou hlavní hrdinové stát nejen proti krvelačnému kultu Cizinců, ale také proti nebezpečnějším věcem. Kniha by měla vyjít 30. září/septembra 2021.

– Dnešní Jednohubky z knižního světa uzavřeme velkou novinkou od českého komiksového nakladatelství Comics Centrum. Začátkem tohoto pracovního týdne byl spuštěn předprodej druhé letošní kolosální knihy. Po třetím Kolosálním Conanovi přišla opět řada na temnou sérii Witchblade, jež se letos dočká svého čtvrtého masivního svazku. Kniha 4 bude obsahovat dalších 25 dílů (sešity č. 76–100) série, galerii bonusů a 640 plnobarevných stran. To vše svázané v pevných deskách s matným potahem, parciálním lakem, kapitálkem, stužkou a unikátní, nikdy nepublikovanou obálkou. Nakladatel přijímá předobjednávky od 14. září/septembra do 24. října/októbra 2021. Za knihu zaplatíte 2400 korun.