I přestože J. K. Rowling, tvůrkyně kouzelného světa Harryho Pottera, i nadále spolupracuje se společností Warner Bros. Discovery, která jí před několika měsíci veřejně vyjádřilo podporu, autorka je na sociálních sítích i nadále terčem různých rozlícených uživatelů. Slavná spisovatelka v posledních letech čelí kritice za svá vyjádření o transgender lidech, která někteří považují za urážlivá a transfobní.

Známým případem celé této kauzy je například její reakce na článek, jenž se zabýval tím, jak po pandemii koronaviru pomoci ,,lidem, kteří menstruují.“ Následně také sepsala esej týkající se jejích kontroverzních názorů na transgender komunitu.

Mnozí fanoušci potterovské série se tak od autorky distancovali, stejně tak jí přišlo i mnoho výhrůžek smrtí. Taktéž ji kritizovali i někteří přední herci z potterovské filmové série, včetně Daniela Radcliffa. Ovšem jeden z herců se jí naopak vždy snažil co nejvíce zastávat. 

Oním hercem byl sám představitel Voldemorta, tedy Ralph Fiennes, který se autorky zastával už před lety. Svou podporu tak nedávno dal najevo znovu, tentokrát během rozhovoru pro The New York Times, ve kterém prohlásil následující:

,,J. K. Rowling napsala tyto skvělé knihy o povzbuzení, o dospívajících nacházejících sami sebe. Ty knihy jsou o tom, jak se člověk stane lepším, silnějším a morálněji zaměřeným člověkem. To slovní napadání namířené proti ní je nechutné a otřesné. Chci říct, dokážu pochopit naštvané názory, které míří na to, co říká o ženách. Ale přece to není žádná obscénní super-pravicová fašistka. Je to prostě žena, která říká: ,Jsem žena, cítím, že jsem žena, a chci, aby mi bylo umožněno říkat, že jsem žena.´ A já jí rozumím. I přestože sám ženou nejsem.“

Zajímavé je, že Fiennes toto řekl právě v rozhovoru pro The New York Times, který na konci zimy rozjel reklamní kampaň s elektronickými billboardy, přičemž na jednom z nich se objevila jedna z jejich odběratelek, která se ,,snaží představit si Harryho Pottera bez J. K. Rowling.“ V rámci toho se tak deník na sociálních sítích setkal s velkou mírou kritiky.

Z hereckého obsazení Pottera se Fiennes nikdy nebál autorky veřejně zastat, podobně na tom byl i Robbie Coltrane, představitel Hagrida, který bohužel před dvěma týdny zemřel. 

Spisovatelku kvůli jejím výrokům kritizovali i další herci ze série, například Emma Watson, Evanna Lynch a Chris Rankin. Miriam Margoyles, představitelka profesorky Prýtové, dokonce naznačila, že autorčiny názory zavání fašismem.

J. K. Rowling i nadále blízce spolupracuje se společností Warner Bros. Discovery, se kterou pracuje na sérii Fantastických zvířat. Ale kvůli slabým tržbám je možné, že zbylé dva filmy už nebude moct dokončit.