Svět Harryho Pottera miluju. Byly to vlastně první knížky, u kterých jsem cítil věci jako napětí, strach, radost a totální ztotožnění se s charaktery. A samozřejmě jakožto pravý a téměř až fanaticky oddaný potterhead jsem si jednoho dne udělal rozřazovací test na stránce Pottermore, který určuje, do které ze čtyř bradavických kolejí byste se dostali. A jak se zdá, onen virtuální Moudrý klobouk usoudil, že se nejvíce hodím do Zmijozelu, za což se vůbec, ale opravdu VŮBEC, nestydím. A jelikož tedy patřím do koleje, ze které pochází dokonce i taková kouzelnická hvězda jako Merlin, rozhodl jsem se, že v dnešním videu budu do roztrhání těla bránit její čest. Nebo klidně i do roztrhání duše! (mrk, mrk, get it?)

Je zcela přirozené, že i ti největší fanoušci kouzelného světa J. K. Rowlingové, ve kterém je hlavní hrdinou mladý kouzelník s jizvou na čele, budou mít vůči určitým autorčiným rozhodnutím nějaké ty námitky. Knihy a seriály můžeme milovat, ale zároveň se domnívám, že máme plné právo její práci v určitých ohledech kritizovat, přičemž nemusíme slepě souhlasit se vším, co vymyslí. Osobně jsem už dlouhodobě kritikem způsobu, kterým Rowlingová ve svých předlohách vyobrazila studenty Zmijozelu, kteří chodili do Bradavic spolu s Harrym. A přesně o nich se budeme v tomto videu bavit, v rámci čehož se pokusím vysvětlit, proč je vyobrazení zmijozelských studentů nejenom největší chybou J. K. Rowlingové, ale také její největší promarněnou příležitostí. Ale nepředbíhejme, zprvu si o všech kolejích pojďme něco málo říct.

ČTYŘI BRADAVICKÉ KOLEJE

V Bradavicích jsou studenti zařazováni do čtyř kolejí: Nebelvír, Mrzimor, Havraspár a Zmijozel. Do Nebelvíru se dostávají studenti, které nejvíce charakterizuje odvaha, jsou hrdí, rytířští a udatní. V Mrzimoru jsou zas studenti čestní, přátelští a loajální, dále v Havraspáru najdeme študáky, co jsou bystří, přemýšliví a moudří. A pak je tu Zmijozel, do kterého především chodí studenti ctižádostiví, ambiciózní a podle slov Moudrého klobouku i takoví, kteří se neštítí ničeho, aby došli svého cíle. Jelikož se do Bradavic poprvé dostávají především děti kolem jedenácti let, jejichž morální kodex možná ještě není zas až tak rozvinutý, přičemž o samotné volbě do kolejí sami nerozhodují (teda většinou, pokud nejste třeba Harry Potter), tak by se nikdo za své rozřazení neměl stydět. Dostal jsi se do Zmijozelu? Nevadí! To z tebe přece automaticky nedělá špatného člověka… … … že ne? Inu, jelikož má být Zmijozel legitimní kolejí bradavického školního systému, který by měl být prost jakékoliv stigmatizace, tak by to dávalo smysl. Ale tím se dostáváme k jádru problému.

Dovolil bych si říct, že knihy znám vcelku dobře, ale snad v žádném díle nebyl jediný moment, který by studenty Zmijozelu alespoň trochu vykreslil v lepším světle. Zatímco u studentů z jiných kolejí existuje řada různorodých postav, někteří sympatičtí, někteří ne, studenti Zmijozelu byli do jednoho vždy vyobrazováni jako zákeřní, zlí, škodolibí zmetkové, kteří měli předsudky vůči žákům z mudlovských rodin, plus mimo lidí ze své vlastní koleje neměli žádné přátele. V žádné z původních předloh není ani jediná pasáž, která by zmijozelské studenty vyobrazila alespoň v trochu dobrém světle. Vždy museli vypadat jako ti nejhorší lidé ve vesmíru. A takto negativně jsou zmijozelští žáci vyobrazováni téměř po celou dobu knižní série.

Víte třeba, jaké má Zmijozel heslo do své společenské místnosti v Tajemné komnatě? Čistá krev... ČISTÁ KREV!!! To už rovnou mohli mít za heslo: ,,Heil Voldemort“ nebo ,,Mudlovské šmejdy v kouzelnickém světě nechceme.“ Znamená to tedy, že do Zmijozelu se nemůže dostat žádné dítě z mudlovské rodiny? Co když je třeba super ctižádostivé, ambiciózní a neštítí se ničeho, aby došlo svého cíle? Kam jde potom? Pošlou ho zpátečním vlakem domů s omluvou pro rodiče od McGonagallové, ve které bude stát: ,,Omlouváme se, ale rodokmen a psychologický profil vašeho dítěte nekorespondují s naším školním systémem?”

A teď pozor! Protože s tímto argumentem se setkávám pokaždé, když s někým o tomto tématu mluvím - hovořím pouze o studentech Zmijozelu z Harryho generace, kteří s ním chodili do Bradavic! Nezapočítávám do toho postavy jako Severus Snape, Regulus Black a další. Řeč je pouze o zmijozelských studentech, kteří do Bradavic chodili v době celého dějství všech knih, protože právě oni jsou přece reprezentací dané koleje.

Pojďme se ale na to podívat do většího detailu a mrkneme se na povahovou různorodost studentů z jednotlivých kolejí.

STUDENTI Z JEDNOTLIVÝCH KOLEJÍ

Začněme Nebelvírem. Jasně, jelikož do něho chodí sám Harry Potter, tak je logické, že v Nebelvíru se dočkáme samých dobromyslných, sympatických a fajn postav. Ovšem neplatí to pro všechny. Do Nebelvíru taktéž chodil Cormac McLaggen, který se nám představil v Princi dvojí krve, a ten žádným sympaťákem věru nebyl. Byl to arogantní a namyšlený spratek, který nedokázal přiznat vlastní chybu a vše sváděl na druhé. Případně můžeme zmínit i Percyho Weasleyho, který byl taktéž pořádně nafrněný, nemluvě o tom, že později se z něho stala příšerná loutka Kornelia Popletala. Tudíž je vidno, že ani v samotném Nebelvíru nejsou samí vyložení dobráci.

V Mrzimoru zas můžeme najít pýchu koleje Cedrica Diggoryho, který byl chytrý, milý a taktéž neuvěřitelně talentovaný. A i když měl své mouchy, přesto se ve výsledku jednalo o sympatickou postavu, která si rozhodně nezasloužila osud, který ji zastihl. Na druhou stranu v Mrzimoru najdeme také Zachariáše Smithe, urážlivého a zlomyslného zmetka, který hlavním hrdinům pěkně lezl na nervy především v pátém díle.

Nejzajímavější a nejlepší postavou z Havraspáru je zcela bezpochyby Lenka Láskorádová. Ale i když je možná opravdu trošičku cáklá, je to zároveň velice vlídná, přátelská a především také odvážná dívka, která se ve Fénixově řádu dokonce i vydá s hlavními protagonisty na Ministerstvo kouzel, kde se střetli se smrtijedy. Z opačné strany bychom ale možná mohli zmínit Cho Changovou, ze které se v pětce vyklube tak trochu ufňukaná hysterka, která navíc Harryho využívala jako takového ,,převozníka“, aby se mohla lépe vyrovnat se Cedrikovou smrtí. (Jo, a jen tak mimochodem, tohle téma obsahuje spoilery. Ups!)

PROBLÉM ZMIJOZELU

A tím se dostáváme ke Zmijozelu. Za celou sérii je nám představena řada zmijozelských studentů, ale mezi ty, u kterých se nějakým způsobem projeví jejich povaha, patří Draco Malfoy, Crabbe a Goyle, Marcus Flint, Pansy Parkinsonová, Millicent Bulstrodeová a Blaise Zabini. A zde je je ten zásadní problém. Všichni do jednoho jsou to zlomyslní, nesnášenliví a posměvační zmetci, kteří mají předsudky vůči studentům z mudlovských rodin a podlost je jejich druhým jménem. Přijde mi neuvěřitelně smutné, že do tak nesmírně propracovaného a úchvatného světa, v němž je celá řada zajímavých, zapamatovatelných a trojdimenzionálních postav, se Rowlingová rozhodla nezasadit alespoň jednoho jediného studenta Zmijozelu, který by nebyl úplný sráč. Nemusel by to být vyloženě nějaký Mirek Dušín, který by každý den jel foglarovský Modrý život, klidně by mohl mít také své mouchy, ale zároveň by ani nebyl žádným zlosynem.

Jen si zkuste představit, kdyby se Harry v Bradavicích setkával se studentem Zmijozelu, který nemá předsudky vůči studentům z mudlovských rodin a nechová se zbytečně antagonisticky a zlomyslně k žákům z ostatních kolejí, plus chová k nim i určitý respekt. Zároveň by se ale nemusel vyloženě přátelit s Harrym a Zmijozelu by samozřejmě fandil. Pro mě by to stoprocentně byla zajímavá postava, která by oné různorodosti studentů Bradavic dodala tu správnou šťávu.

Tohle není žádná biografie podle skutečných událostí, tohle je fikce. A musíme prostě brát v potaz to, co je nám v předlohách odprezentováno. A bohužel, studenti Zmijozelu jsou v knihách zkrátka vykreslování pouze ve špatném světle.

Možná někteří namítnou, že Draco Malfoy by se svým způsobem dal považovat za zmijozeláka, který ke konci celé série začne pověst celé své koleje trochu zlepšovat, ale dle mého názoru to není moc dobrý argument. Malfoye sice začne ke konci trochu hryzat svědomí a člověk s ním začne soucítit, ale i tak se po většinu knižní série jednalo o neuvěřitelně arogantního a nechutného spratka, kterého například těšila baziliškova přítomnost v Bradavících a měl zlomyslnou radost z toho, když měl být popraven Klofan, jehož sám vyprovokoval. Takže Draco Malfoy skutečně celou pověst zmijozelského studentstva příliš nezachraňuje.

PROMARNĚNÁ ŠANCE

Ale třešničkou na dortu je pasáž v Relikviích smrti, ke které dojde několik hodin před Bitvou o Bradavice. Voldemort a celá jeho armáda smrtijedů, mozkomorů a dalších zlých tvorů se blíží ke škole. Je proto třeba, aby se mu postavil co největší počet obránců. Do následné bitvy se tak vydá více než polovina studentů z Nebelvíru, tucet z Mrzimoru, hrstka z Havraspáru a samozřejmě… absolutně nikdo ze Zmijozelu. Nikdo ze Zmijozelu nevystoupil, aby bránil svou školu před egocentrickým fašistou, který jim všem hrozí smrtí. Všichni z nich se rozhodli odejít do sklepení, kde na ně historie bude vzpomínat jako na kolej, která se bitvy o Bradavice nezúčastnila.

Námitka!

Ty jsi fakt fake fan, to je neuvěřitelný… Samozřejmě, že nikdo ze Zmijozelu v bitvě nebojoval, McGonagallová totiž nechtěla, aby se studenti setkali se svými rodiči z řad smrtijedů!

Aha. Takže doslova úplně každý student Zmijozelu měl v té době za rodiče smrtijeda? Wow, to je opravdu neuvěřitelná náhoda! Navíc i kdyby to byla pravda, tak to jen potvrzuje onu tezi, že zmijozelští jsou jen banda padouchů, kteří se raději někam zahrabou, než aby udělali správnou věc. Mimochodem, tato událost se odehrála jak v původní předloze, tak i ve filmu, ale v něm to bylo ještě horší. Tam se dokonce začnou studenti z ostatních kolejí strašně radovat a jásat z toho, že byl celý Zmijozel poslán do sklepení.

Uf, tu scénu jsem viděl už mnohokrát, ale vždycky se mi při ní zvedne žaludek. Jasně, to je opravdu úžasná věc. Řítí se na nás armáda, v jejímž čele je jeden z nejmocnějších černokněžníků všech dob, tudíž každý bojeschopný člověk je obrovským přínosem. A teď nám odejde celá jedna kolej, z níž mohlo vzejít alespoň pár odvážných studentů, kteří by se podíleli na obraně Bradavic. To je opravdu důvod k veselí. 

A přitom to mohla být opravdu neskutečně krásná pasáž. V úplném finále mohli zmijozelští studenti dokázat, že nejsou všichni zlomyslní šmejdi, ale že mezi nimi jsou i dobráci. Klidně mohli vystoupit alespoň dva či tři zmijozelští, kteří by řekli něco ve stylu: ,,Ano, my víme, že naše kolej by za Voldemortovy vlády prosperovala, ale zároveň se nám vůbec nelíbí představa žít v diktatuře. Proto vám v bitvě pomůžeme.“

Zároveň by to byl naprosto překrásný motiv. Všechny bradavické koleje odložily vzájemné rozepře a neshody a spojily se proti společné hrozbě. Byl by to hezký a symbolický moment, který by celé Bradavice sjednocoval jako jednu silnou školu. A nejen to. Vůbec onen fakt, že se zmijozelští studenti postavili padouchům, kteří ze Zmijozelu pocházejí také, by krásně zvýraznil onu rozmanitost koleje, která nikdy nebyla moc dobře vykreslená.

Jo… až na to, že někteří studenti ze Zmijozelu, kteří byli s Křiklanem, se té bitvy zúčastnili, ty hňupe. Řekla to sama Rowlingová v jednom rozhovoru nějakou dobu po vydání Relikvií smrti.

A to to nemohla třeba zmínit alespoň jednou jedinou větou v knížce? Fakt musela čekat až na konec celé série a pak se s takovou informací vytasit v nějakém random rozhovoru?

POZITIVUM Z FILMŮ

Každopádně filmy s sebou ale v rámci celého tohoto tématu přinesly jisté pozitivum. A to v detailech, ke kterým dochází v pozadí. V druhém díle Harryho Pottera například někteří zmijozelští tleskají Hagridovi po jeho návratu z Azkabanu, který se jinak u Zmijozelu netěší příliš velké oblibě. V tomtéž díle také můžeme zahlédnout dvě studentky z Nebelvíru a ze Zmijozelu, jak klidně a vlídně studují pospolu, na což je, s ohledem na chladný a nepřátelský vztah, který mezi sebou tyto koleje mají, docela radost pohledět.

Ale k naprosto překrásné části dojde ve filmové adaptaci Fénixova řádu hned poté, co Fred a George majestátně setřou Umbridgeovou a uletí z Bradavic. Podívejte se na tuhle nadšenou bloncku ze Zmijozelu.

V první řadě… kdybych byl tou dobou v Bradavicích, okamžitě sháním její číslo...ehm, její sovu… ehm, kouzelnický Instagram, to je jedno, každopádně je strašně fajn vidět někoho ze Zmijozelu, kdo se div neutleská veselím a radostí, jež směřuje ke dvěma študákům z Nebelvíru! Ze znepřáteleného Nebelvíru, který jinak zmijozelským pije krev. Jistě, asi se jedná jen o pouhopouhou komparzistku, přičemž tvůrci při tvorbě této scény na právě probírané téma patrně vůbec nepomysleli, ale i tak je to nesmírně uspokojivý detail, který mě osobně vždycky zahřeje na duši.

ZÁVĚR

Co říct na samotný konec? Inu, snad jen to, že pokud i vás Moudrý klobouk zařadil do Zmijozelu, tak žádný strach, tohle video taktéž má svým způsobem říct, že to z vás zaručeně nedělá žádného špatného člověka. Je ovšem znovu nutné připomenout, že i přes veškerou tuto kritiku je svět Harryho Pottera naprosto úžasnou věcí, kterou budu mít nadosmrti v srdci. Každopádně pokud se vám téma líbilo, určitě zanechte dole komentář a klidně se i podělte o to, kam Moudrý klobouk zařadil vás. Případně nám sdělte váš názor na to, jak celá knižní a filmová série zmijozelskou kolej vyobrazila.