Rusové prostě ví, jak psát postapokalyptické příběhy. Toto tvrzení nejvíce potvrdil ruský spisovatel Dmitry Glukhovsky v letech 2005-2015. Jeho postapokalyptická trilogie Metro 2033 představila celému světu jeden z nejlepších postapo námětů, kterému nechyběla hutná atmosféra, realističnost a syrové násilí. 

Přečtěte si také: Nový román ze světa Metro 2033 nás vezme na povrch

Pokud čtete pravidelně náš web, určitě si vzpomenete na článek o novém románu ze světa Metra 2033, který však nebyl napsán samotným Glukhovskym. Díky velkému úspěchu Metra vznikla ve světě literární škola Univerzum 2033, jejíž autoři se svolením Glukhovského tvoří romány ze světa Metro 2033. A mezi ně právě patří i Sergej Kuzněcov s románem Mramorový ráj.

Kniha, které se dnes budeme věnovat, sice do tohoto univerza nepatří, ale taktéž pochází z Ruska a taktéž nás vezme do zničeného světa po velké katastrofě. Řeč je o románu Město bez války od Svetlany Ponomarevy a Nikolaje Ponomarjova, jehož české vydání v tomto týdnu vydá nakladatelství Fragment.

Jak již bylo zmíněno, Město bez války nás zavede do zdevastovaného světa. Celý román vypráví drsný příběh mladých žoldáků, jejichž život není rozhodně procházkou růžovým sadem:

„Vítejte ve světě, který v lecčem připomíná ten náš, přesto je úplně jiný. Celé čtvrti jsou zpustošeny a jejich hranice lemuje ostnatý drát. Patnáctiletý Saša je jedním z žoldáků obranné služby Vzteč. Poté, co byl obviněn ze zrady a vyhozen z prestižního gardového Učiliště, ho vzali jen k nim. Stačilo, že uměl střílet. Žoldácká brigáda se stane jeho novým domovem. Pak ale uslyší legendu o městě, ve kterém je mír a všeho je dostatek...“

České vydání románu Město bez války by podle informací z webových stránek nakladatelství mělo vyjít již 15. dubna/apríla 2021. Pokud vás námět románu zaujal, nakladatelství Fragment si pro vás připravilo šestistránkovou ukázku, která by vás o koupi mohla přesvědčit.