Jednou z nejoblíbenějších a nejlepších knižních postapokalyptických sérií poslední doby byla určitě ruská trilogie Metro 2033, kterou přinesl na světlo světa ruský spisovatel Dmitry Glukhovsky v letech 2005 - 2015. Rusko a vlastně i celý svět zničený jadernou válkou, poslední přeživší z hlavního města schovaní v kolosálním moskevském metru, kde si vybudovali nové místo na život. Všudypřítomný hlad, nemoci a strach z paranormálních jevů či monster je jen základním výčtem věcí, které místní obyvatele sužují.

Dmitry Glukhovsky prostě stvořil svět, který nás bavil jak v knihách, tak i ve volných videoherních adaptacích od ukrajinského studia 4A Games. Tento spisovatel však neovlivnil pouze videoherní vývojáře, ale také množství mladých ruských autorů, ze kterých se stali jeho následovatelé. Díky Glukhovského fantazii vznikla literární škola zvaná Univerzum 2033.

Jak asi dobře chápete, v Univerzu 2033 se nachází autoři, kteří se snaží své knihy zasadit do univerza trilogie Metro 2033. Nejúspěšnějším z nich je nejspíše ruský autor Sergej Kuzněcov (Motýlí kůže). Ten v roce 2010 napsal první román ze série Metro Universe 2033 s názvem Mramorový ráj, jenž se po deseti dlouhých letech dostane díky nakladatelství Laser-books i k nám s českou lokalizací.

Kuzněcov však nechce čtenáře brát na stejná místa, která známe ze série Metro 2033 a rozhodně nechce bezhlavě kopírovat Glukhovského. V románu Mramorový ráj se podíváme spíše na prostředí radioaktivního okolí Moskvy, kde budou obyčejní lidé zažívat nebezpečné dobrodružství. Základní popis děje včetně hlavních postav naleznete v anotaci v následujícím odstavci.

„Sergej, jeho žena a syn a průvodce Max se musí dostat po postapokalyptické katastrofě po povrchu do Moskvy a metra. Jenže v metru ožívají jeho neuvěřitelné temné legendy… Na cestě čeká hrdiny mnoho nebezpečných dobrodružství, která zavedou čtenáře do prostředí, kterému se Gluchovskij vyhýbal – do radioaktivního okolí Moskvy, kde nečeká žádný spasitel metra, ale zato fascinující příběh obyčejných lidí, kteří poznávají své možnosti a hranice a přinášejí do tragického světa Metra 2033 překvapivý doušek optimismu...“

První román ze série Metro Universe 2033 s názvem Mramorový ráj by se měl v prodeji objevit 20. listopadu/novembra letošního roku. Knihu už můžete předobjednat na eshopu Knižního klubu.