Náročná produkce druhého dílu Duny, která začala v půlce letošního léta, je konečně u konce. Nedávno padla poslední klapka pokračování povedené filmové adaptace knihy od Franka Herberta, o které se opět postaral talentovaný Denis Villeneuve. S filmem ale samozřejmě bude ještě spousta práce, protože nyní ho čekají zapeklité vody postprodukce, ve kterých nějaký ten pátek zůstane. S informací o ukončení produkce se na svém Instagramu podělil sám představitel Paula Atreida, tedy Timothée Chalamet, na jeho příspěvek se můžete podívat níže.

Opět se z velké části natáčelo v Budapešti, kde také probíhala produkce prvního dílu. Denis Villeneuve také před nějakou dobou fanoušky ujistil, že druhý díl bude pokračovat v rozvoji jednotlivých postav, ale zároveň bude o něco více akčnější. 

Druhý díl Duny taktéž nabral na palubu další slavná herecká jména. Mezi nově příchozí tak budou patřit Christopher Walken, jenž si zahraje mocného císaře Shaddama IV. Corrina, následně Florence Pugh, která si zahraje jeho dceru Irrulan Corrino, dále Léa Seydoux v roli prohnané a nebezpečné Lady Margot, plus i Austin Butler, který ztvární válečníka Feyda-Rautha Harkonnena.

Samozřejmě se také můžeme těšit na známé tváře z předešlého dílu, kromě Chalameta se tak vrátí Rebecca Ferguson, Zendaya, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Dave Bautista a Josh Brolin.

Pokud by snímek slavil v kinech úspěch, Villeneuve by se možná vrhl i na třetí filmový díl, který by zadaptoval Herbertův román Spasitel Duny, jenž na události první knihy navazuje. Ale od toho je samozřejmě ještě daleko. 

Villeneuve opět pracoval na scénáři, který zpracovával spolu s Jonem Spaihtsem. Vrátil se i kameraman Greig Fraser, který za první díl letos vyhrál Oscara.

Ve výrobě je také seriálový spin-off jménem Dune: The Sisterhood, kterého bychom se měli na HBO Max dočkat někdy na konci příštího roku.

Co se týče druhé části Duny, tak oficiální premiéra je stanovená na 2. 11. 2023.