Z jednoho z nejočekávanějších filmů letošního roku se pro mnohé (včetně mě) vyklubalo snad to největší zklamání. Joker: Folie à Deux nemá ani zdaleka tak dobré přijetí, kterým se mohl chlubit předešlý díl. A rychle bylo jasné, že se to zřejmě odrazí i v návštěvnosti kin. A skutečně, dvojka odstartovala dost slabě. Podle některých analytiků mohla „dvojka“ po svém zahajovacím víkendu pro domácí box office utržit kolem 55 milionů dolarů, ale výsledek je nakonec o něco horší.

Vyloženě přesné číslo zatím neznáme, ale momentálně se zdá, že druhý Joker za víkend utržil jen 40 milionů, možná i pár mega méně. Pokud by to byla pravda, tak je to pro film ostuda jak hrom. Dokonce i MCU malér The Marvels po zahajovacím víkendu utržil víc (46 milionů), stejně tak i DC komerční průšvih v podobě Flashe (55 milionů).

O něco lepší už jsou mezinárodní tržby, díky kterým má Joker celosvětově na kontě zatím 121 milionů. Problém je však v tom, že film byl poměrně dost drahý. Rozpočet podle všeho činil kolem 200 mega, navíc pár stovek milionů stála i propagační kampaň. Aby se tudíž film mohl zaplatit, měl by utržit něco přes půl miliardy, možná i tři čtvrtě miliardy, ale s takovýto startem se to zdá být velice nepravděpodobné. Špatné recenze navíc mnoho lidí od návštěvy kina jistojistě odradí.

Co si budeme povídat, zatímco předchozí Joker byl pro Warnery kolosálním úspěchem, zde to vypadá na pravý opak. Níže se každopádně ještě můžete podívat na naši recenzi. 

Na druhém místě máme animák Rozzum v divočině, který po svém druhém víkendu utržil pro domácí box office 18,7 milionu dolarů. Celosvětově je utrženo přes 100 mega, což je na rozpočet 78 milionů po druhém víkendu takové… jakž takž. Z filmu by se ale mohla stát trvalka, to holt ukážou nadcházející týdny. I na tento titul máme recenzi. 

Na třetí místo spadl Beetlejuice Beetlejuice, pokračování slavné klasiky Tima Burtona, které po svém pátém víkendu utržilo 10,3 milionu dolarů. Zájem tak klesá pomalým tempem, celosvětově už je utrženo skoro 403 milionů, což je na stomilionový rozpočet fajn výsledek. Obzvlášť s ohledem na fakt, že snímek se ve víkendové TOP 5 zřejmě udrží i v následujících týdnech. Další film, na který máme recenzi. 

Na čtvrté místo spadl animák Transformers Jedna, který po svém třetím víkendu utržil pro domácí box office 5,3 milionu dolarů. Tady vidíme velký špatný. Celosvětově je zatím utrženo 97 milionů, ale rozpočet údajně činí něco kolem 75 mega. Po třetím víkendu docela slabota, kvůli které se dalšího animovaného titulu ze světa slavných Transformers zřejmě jen tak nedočkáme. 

A na pátém místě máme americký remake hororového thrilleru Nepřivolávej nic zlého, který po svém čtvrtém víkendu utržil 2,8 milionu dolarů. Celkově je utrženo 67,4 mega, což sice není kdovíjaký zázrak, ale na velice skromný rozpočet 15 milionů to je vlastně docela fajn číslo. Níže se můžete podívat na naši recenzi. 

A na co do kina tento týden? Máme pro vás hned tři tipy. Transformers Jedna sice příliš oslnivé tržby nemá, ale recenze jsou zatím poměrně dost slušné. Těšit se tak můžete na origin story známých postav jako Optimus Prime a Megatron, kteří tehdy vystupovali pod jinými jmény a jednalo se o dobré brachy. 

Dále se můžete těšit na chválené hororové drama jménem Substance, které bylo oceněno v Cannes za nejlepší scénář. Stárnoucí hvězda televizních obrazovek zde vyzkouší tajemnou substanci, díky které se může stát mladší a krásnější. Ale samozřejmě to bude mít jeden dost zásadní háček. 

A pokud vás baví dramata z období druhé světové války, můžete zajít na snímek Lee: Fotografka v první linii, ve kterém Kate Winslet ztvární slavnou modelku a válečnou korespondentku Lee Miller.

Všechny filmy vychází ve čtvrtek, tedy 10. 10. 2024.