Minulý týden vešel do kin již pátý díl slavné hororové série Insidious, který nesl název Červené dveře. Ano, člověk by si řekl, že když se nějaká hororová značka až příliš dojí, diváci o ni rychle ztratí zájem, nicméně pro novou démonickou podívanou od Patricka Wilsona to evidentně neplatí. Nový Insidious, jehož rozpočet činil jen 16 milionů dolarů, utržil v domácím box officu po svém zahajovacím víkendu hezkých 32,6 milionů. Hned po druhém díle z roku 2013, který po svém otvíráku utržil 40 milionů, se tak jedná o druhý nejlepší start z celé značky.

Celosvětově má snímek na kontě 64,1 milionů, přičemž v budoucnu bude ještě uveden v zemích jako Jižní Korea a Španělsko. Studio Sony tudíž může už teď být spokojené, protože s takto slibným startem je v podstatě jistotou, že v následujících týdnech se snímek se svými tržbami zcela zaplatí a začne vydělávat. Insidious: Červené dveře tak z prvního místa sesadil velkofilm, s jehož tržbami to naopak jde prudce z kopce. 

Oním filmem je samozřejmě Indiana Jones a nástroj osudu, ze kterého se tvaruje další velký komerční malér. Po svém druhém víkendu v kinech snímek v domácím box officu utržil jen 26,5 milionů dolarů, což je oproti minulému týdnu propad o více než 56%. Celosvětově má pátý Indy na kontě 247,9 milionů, což by pro filmy s normálním rozpočtem nebylo tak špatné, ale nástroj osudu stál něco kolem 300 milionů dolarů. Film tak stále ještě nedokázal překonat svůj původní rozpočet, přičemž pokud budou tržby i nadále takto rychle klesat, Disney bude moci začít protáčet oči v sloup.

Třetí místo v žebříčku domácího box officu patří u nás poměrně dost nepovšimnutému filmu Sound of Freedom, který utržil 18,2 milionů dolarů, celosvětově pak 40,2 mega. Rozpočet činil 16 milionů, přičemž propagační kampaň nebyla kdovíjak drahá, tudíž už teď lze mluvit o úspěchu. Reakce kritiků sice nepatří k nejlepším, ale tvůrci ze společnosti Angel Studios mohou být s tržbami spokojení.

Na čtvrté místo spadla pixarovka Mezi živly, která utržila 9,6 milionů, celosvětově zas 259,1 milionů. A i přestože se dozajista nebude jednat o komerčně nejúspěšnější animák v historii slavné společnosti, musí se mu nechat, že v kinech se drží zuby nehty. Jeho propad v USA a dalších světových trzích je totiž vcelku pomalý, což je pro studio rozhodně dobrou zprávou. Bohužel ale musíme znovu připomenout, že snímek stál monstrózních 200 milionů dolarů. Tudíž i tak by měl Pixar počítat s neúspěchem. Na snímek už navíc máme recenzi, na kterou se můžete podívat níže.

Na pátém místě je animák, kterému se naopak daří. A tím je úspěšný Spider-Man: Napříč paralelními světy, který po minulém víkendu pro domácí box office utržil 8 milionů. Celosvětově má kreslený Spidey na kontě 642 mega, z čehož se může Sony vyloženě rozplývat blahem. Jedná se tak skoro o dvojnásobné tržby, které ve výsledku měl předešlý díl z roku 2018.

A ještě zmíníme zoufalce Flashe, ze kterého je jedna velká katastrofa. Ten po svém čtvrtém víkendu utržil jen 2,2 milionů, čímž se z osmého místa propadl na místo dvanácté, jedná se tak skoro o 58% propad. Celosvětově má na kontě 261,6 milionů, což je vzhledem k vysokému rozpočtu a drahé propagační kampani zatraceně málo. 

A na co do kina tento týden? Inu, možná jste si už všimli, že první část sedmého dílu slavné akční série Mission: Impossible, který nese podtitul Odplata, se už objevil v českých kinech. První reakce každopádně hovořily o jednom z nejlepších filmů z celé série, tudíž pokud si chcete tento týden na něco vyrazit, další dobrodružství Ethana Hunta je ideální volbou.

A těšit se můžete i na recenzi zde na Nerdfixu! Na oficiální trailer se můžete podívat níže.