Po velmi dlouhé době jsme se konečně dozvěděli nové a zároveň velmi důležité informace o seriálové adaptaci komiksové série Sandman od Neila Gaimana (Nikdykde, Severská mytologie). Během včerejšího dne se na twitterovém účtu NXOnNetflix objevila jména prvních sedmi herců, kteří si v seriálu zahrají hlavní i vedlejší role.

 

Přečtěte si také: Už zajtra vychádza Audible verzia Sandmana nahovorená Jamesom McAvoyom

Série Sandman se dá zařadit mezi ty nejvíc kultovní komiksové série vůbec. Vznikla v roce 1989 pod rukama britského spisovatele Neila Gaimana a amerického umělce Sama Kietha (Batman, The Maxx). Za vydáváním stojí komiksový gigant DC Comics. Jelikož se však jedná o hororovou sérii, většinu času vycházel Sandman pod DC Vertigo. Od roku 2020 vychází nové počiny z tohoto univerza pod DC Black Label.

Čím je ale samotný Sandman tak jedinečný? Hlavním hrdinou je stvoření mnoha jmen, Sandman, Sen, Morfeus, pán snů, jeden z takzvaných věčných. Mezi ně patří stvoření, která tu s námi na rozdíl od bohů budou navždy, protože i když na ně lidé zapomenou, budou stále naší součástí. Tím největším rozdílem je však samotné Morfeovo postavení. Série Sandman představuje čtenářům velké množství příběhů, ve kterých je Sen jen takovým pasivním hrdinou. Jednotlivé příběhy spíše spojuje, než že by je vedl. Na rozdíl od ostatních komiksových hrdinů taktéž dělá jen svou práci. Je to prostě takový opak klasických zaběhnutých klišé.

Přečtěte si také: Komiksová séria Neila Gaimana "Sandman" čaká na seriálovú adaptáciu od Netflixu

Abychom se však vrátili k samotné seriálové adaptaci od Netfixu. První informace o tvorbě seriálu jsme se dozvěděli již v únoru/februári roku 2020. V původní zprávě stálo nejen to, že do realizačního týmu spadá showrunner Allan Heinberg (Wonder Woman, Chirurgové) a scénárista David S. Goyer (Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti), ale také informace o začátku natáčení, které mělo oficiálně začít v květnu/máji 2020.

V srpnu/augustě roku 2020 všichni netrpělivě čekali na další informace, které se teoreticky mohly objevit na akci DC FanDome 2020. Neil Gaiman tam měl celý velký panel týkající se Sandman univerza, a tak bylo celkem logické, že by se mohl objevit například trailer. To se však nestalo, celý panel se nesl spíše v duchu informací o Audible verzi komiksu nebo o nové sérii ze stejného univerza od G. Willow Wilson. O něco málo ohledně netflixovské adaptace se však Gaiman podělil. Nejdříve zmínil, že se přípravy natáčení zastavily kvůli pandemii Covid-19. Díky tomu měl však více času pomáhat se samotným scénářem, aby se seriál co nejvíce podobal komiksu. V neposlední řadě ještě Gaiman zmínil, že se opět rozjelo hledání herců a produkční design.

Přečtěte si také: Nové informace ohledně Sandman univerza

A tím se dostáváme do současnosti k hereckému obsazení. Samotného Morfea si zahraje Tom Sturridge, britský herec, kterého můžete znát ze seriálu Sweetbitter nebo z filmu Piráti na vlnách. Za ním následuje Vivienne Acheampong (The Aliens) v roli Luciena, samotného knihovníka snového světa. Jako třetí byl odhalen Charles Dance (Hra o trůny), jenž si zahraje malou roli Rodericka Burgesse, šarlatána, kterému se podařilo Morfea chytit a uvěznit. Dále tu máme Sajeeva Bhaskara (Unforgotten) a Asima Chaudhryho(Paddington) v rolích bratrů Kaina a Ábela. Oblíbeného Lucifera (Ano, toho Lucifera, o kterém je na Netflixu seriál) si zahraje Gwendoline Christie (Hra o trůny). Na závěr jsme si nechali herce, jehož role napovídá, že první série se nebude týkat pouze prvního svazku s názvem Preludia & nokturna. V první sérii by se totiž měl objevit Boyd Holbrook (Narcos) v roli Korinťana, uprchlé noční můry, jež se objevila ve druhém svazku s názvem Domeček pro panenky.

Kromě showrunnera, jednoho ze scénáristů a herců známe ještě další jména. Za režií by měli stát Jamie Childs (Jeho temné esence) a Mike Barker (Příběh služebnice). Na scénáři by měl kromě již zmiňovaného Davida S. Goyera pracovat ještě Jack Thorne (Jeho temné esence).

Musíme říct, že ze samotného obsazení zatím nejsme příliš nadšení, protože kromě dvou herců, neodpovídá žádný z nich komiksové předloze. Je však velmi brzy na to soudit. My věříme, že Neil Gaiman na natáčení opravdu přísně dohlíží a že se dočkáme opravdu skvělé adaptace. Datum uvedení stále nebylo odhaleno, ale podle dosavadních informací by se měl seriál The Sandman objevit ještě tento rok. První série bude obsahovat jedenáct epizod s celkovou délkou okolo jedenácti hodin.