Do Bradavic bychom se v budoucnu totiž mohli podívat znovu. Filmová série Harryho Pottera je možná u konce, ale to neznamená, že se k ní už nikdy nevrátíme. V posledních měsících to totiž uvnitř společnosti Warner Bros. Discovery pořádně vře. Rušení filmů a seriálů v rámci snižování nákladů, rekonstrukce celého filmového DC univerza a také návrat k filmových sériím, které Warnerům vydělávaly pořádný prachy. Mezi tyto série samozřejmě také patří i příběh o čaroději s jizvou na čele, kterému vdechla život J. K. Rowlingová. A že to byly prachy pořádný! První a poslední filmové díly, tedy Kámen mudrců a Relikvie smrti část 2, měly dokonce miliardové tržby. Nyní se ale podívejme na to, jak vlastně šel s kouzelnickým světem po konci filmových adaptací původních knižních předloh čas.

Rowlingová chtěla svůj svět rozvíjet i skrze jiná místa a jiné dějové linky, proto v roce 2016 vzniká nová série jménem Fantastická zvířata, jejíž první díl měl být začátkem chystané pětidílné ságy. Jenže po druhém díle to začalo jít se sérií z kritického a komerčního hlediska trochu z kopce. I tak se ale počítalo se třetím dílem, jenže na sérii se začala nabalovat celá řada nejrůznějších průserů. V první řadě přeobsazení Grindelwalda, v rámci čehož Johnnyho Deppa nahradil Mads Mikkelson, poté poněkud diskutované příspěvky Rowlingové na Twitteru o transgender lidech a samozřejmě i maléry a šílená dobrodružství Ezry Millera.

To vše přispělo k odhadům o tom, že třetí díl, Brumbálova tajemství, skončí ještě hůř. A skutečně. Film vydělal jenom něco přes 405 milionů dolarů, což z něho dělá nejméně výdělečný snímek, který vychází ze slavného kouzelnického univerza. A i přestože Fantastická zvířata stále nejsou oficiálně zrušená, nad jejich budoucností se i tak vznášejí mračna a krouží hejno supů. Se zvířaty je možná konec. Ale Warneři kouzelnickému světu rozhodně nechtějí dávat sbohem.

Na začátku listopadu promluvil na jisté konferenci sám , generální ředitel Warner Bros. Discovery, který mluvil o slavných filmových značkách společnosti. A řeč přišla i na Harryho Pottera, o němž Zaslav prohlásil, že by se rád podíval na to, zda můžou společně s J. K. Rowlingovou posunout budoucnost Pottera nějakým způsobem kupředu. A nemyslel tím pouze budoucnost kouzelnického světa jako takového, opravdu byla řeč přímo o postavě Harryho Pottera, kolem kterého by se měl točit další filmový projekt. Nebo snad seriálový? Ano, slyšíte dobře. O měsíc později totiž Channing Dungey, šéfka Warner Bros. Television Studios, na další konferenci ve Velké Británii prohlásila, že firma momentálně jedná o možnosti převést kouzelnický svět J. K. Rowlingové do seriálové podoby. Studio Warner Bros. už navíc o seriál ze světa Harryho Pottera jednou usilovalo, přesněji to bylo v době, kdy se poprvé rozjela služba HBO Max. Ale jelikož ho Rowlingová nikdy neschválila, tak na něj nakonec nedošlo. 

Nicméně nyní, tedy na základě úspěchu výročního speciálu jménem Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic, se producenti ze studia shodli na tom, že o Pottera je stále ještě velký zájem. Proto momentálně jednají o tom, jaký by mohl být pro značku další správný krok. A jak se zdá, přechod k seriálu je stále ještě možností. Ale ať už to bude film, nebo seriál, otázka zůstává stejná. Jak se chce studio k Potterově postavě vrátit? Že bychom se dočkali seriálového rebootu, který by všechny knihy zadaptoval znovu s novými herci? Inu, co si budeme povídat, knihy o Harrym Potterovi rozhodně jsou seriálový materiál, přece jenom každá sezóna by mohla zadaptovat jednu knihu ze série.

Na konci roku navíc začaly kolovat drby o tom, že Warneři se údajně v příštích 3-5 letech pokusí kompletně restartovat celou filmovou sérii Harryho Pottera, včetně toho, že na palubu přijdou zcela noví herci. Opět by se tak mělo jednat o sérii filmů, které zadaptují všechny knihy J. K. Rowlingové o brýlatém čaroději s jizvou na čele. Ale asi všichni myslíme na to samé, že?

Ano. Na kompletní reboot je zkrátka ještě moc brzy, na něco takového to chce minimálně alespoň ještě tak 10-15 let. Co ale jiného natočit? Něco o zakladatelích Bradavic? Ehk… to se ale úplně netýká přímo Pottera jako postavy. A co třeba nějaký film o Pobertech, tedy čtveřici James Potter, Sirius Black, Remus Lupin a Peter Pettigrew? To už zní jako lepší možnost, ostatně mnoho fanoušků už prohlásilo, že by nějaké filmové zpracování o této partě nebelvírských velice rádo vidělo. Ale… to se furt úplně netýká přímo Harryho Pottera, jenom jeho táty. Ale! Je tady ještě jedno dílo, ve kterém vystupuje nejenom Harry, ale i Ron a Hermiona. Dílo, které se však od zbytku knižních předloh zásadně liší.

A tím je Harry Potter a Prokleté dítě. A právě tohle dílo má momentálně největší šance k tomu, že se dočká filmového zpracování.

A čím se vlastně Prokleté dítě od zbytku knih odlišuje? Inu, zejména tím, že se původně jedná o divadelní hru, za jejímž scénářem ani nestála Rowlingová. Ta pouze asistovala při tvorbě příběhu a například ustanovila, co kdo dělá za povolání, ale skutečným autorem hry je Jack Thorne. Hra se následně dočkala i knižní verze. A to v podobě tohoto pracovního scénáře. Příběh se především točí kolem Harryho syna Albuse Severuse Pottera a jeho poněkud komplikovaného vztahu s jeho slavným otcem. Jistou roli zde také hrají Malfoyův syn Scorpius, obraceče času a jistá postava, která má hodně silnou vazbu na Voldemorta. Spousta fanoušků však Prokleté dítě považuje za poněkud mdlý spin-off, který mnozí ani nepovažují za součást canonu. Ani já osobně nejsem jeho největším fanouškem. Ostatně, když jsem to poprvé dočetl, tak čím déle jsem nad tím přemýšlel, tím více jsem si uvědomoval, že se mi to vlastně moc nelíbilo. Ale nechci teď zacházet do nějaké recenze. Zaměřme se na to, zda má Prokleté dítě vůbec nějaké šance na zfilmování…

I přestože se kolem Rowlingové stále točí kontroverze kvůli některým jejím názorů, studio Warner Bros. Discovery s ní chce i nadále spolupracovat. A podle informací od Puck News vyšlo v posledních měsících najevo, že filmové Prokleté dítě by rád viděl i sám David Zaslav. Navíc práva na zfilmování už by mělo studio držet od roku 2016. A to není všechno. O natočení filmu projevil před rokem zájem i Chris Columbus, který je zodpovědný za režii jak Kamene mudrců, tak i Tajemné komnaty. V rámci toho taktéž uvedl, že by film natočil opět s hlavních hereckým triem, Danielem Radcliffem, Rupertem Grintem a Emmou Watson. A co si budeme povídat, něco takového bude očekávat i většina fanoušků.

Ovšem zde je první větší problém. Radcliffe totiž v rozhovoru pro The New York Times z minulého jara uvedl, že ho momentálně návrat do role Harry Pottera neláká. Má totiž pocit, že už je to něco, co nechal úspěšně za sebou. Návrat do role sice nevyloučil, ale… zkrátka je to na něj ještě moc brzy. Další problém může být také s Emmou Watson. Ta totiž podle důvěryhodných zdrojů v minulý rok v létě údajně prohlásila, že do filmové série Harryho Pottera se vrátí pouze v případě, že se na ní už nebude podílet J. K. Rowlingová. Ať už si o hereččině rozhodnutí myslíte cokoliv, je to další zádrhel, který by jí mohl zabránit v návratu do role Hermiony, protože Warner Bros. Discovery chtějí další potterovský film, případně seriál, vytvořit pouze s požehnáním od J. K. Rowlingové.

A když už je o slavné autorce řeč, tak ani ona se na možnou filmovou adaptaci Prokletého dítěte příliš netvářila. Ovšem to bylo před několika lety, je tudíž možné, že po onom průseru s Fantastickými zvířaty zase změnila názor. Ve výsledku ale bude vše záviset především na ní. Vydavatelské studio a její šéf jsou více než ochotní do dalšího filmového Pottera jít, stejně tak máme na palubě i potenciálního režiséra, který je navíc už veteránem série. Necháme se proto překvapit, zda na to Rowlingová vůbec kývne. Kdo ví, třeba ji producenti od Warnerů nakonec ukecají.

Je ale vůbec dobrým nápadem převádět Prokleté dítě do filmové podoby? Toť otázka, je nutné si každopádně uvědomit, že udělat filmovou adaptaci divadelní hry není to samé, jako dělat adaptaci knihy. Divadelní hra je v tomto ohledu mnohem omezenější, skromnější. A přesně z toho taky vychází nejen její síla, ale i obsah. Pokud by k filmové verzi skutečně došlo, tak by měl scénář zpracovat někdo, kdo si je této rozdílnosti vědom. A upřímně, kdyby upravila několik dějových linek, tak bych se osobně vůbec nezlobil.

Jaká je tedy filmová budoucnost Harryho Pottera? Zatím se tak nějak prodírá nepropustnou mlhou, přičemž občas zahlédne vzdálené světlo majáku, k němuž se pomalými kroky sice blíží, ale i tak bude potřebovat, aby ji někdo navedl určitým směrem. Největší šance na zfilmování má momentálně skutečně Prokleté dítě, ale zásadní věcí je, aby to odsouhlasila i sama Rowlingová, která na adaptace ze svého kouzelnického světa vždy velice přísně dohlížela. Pokud by na to přece jenom kývla, pak by zde byla otázka návratu hlavní herecké trojce, která také není úplně jasná. Ale kdo ví, třeba se nakonec dočkáme něčeho úplně jiného. To vše ukáže čas. Ocenili byste adaptaci Prokletého dítěte? Nebo byste chtěli vidět zfilmovaného něco jiného? Určitě nám dejte vědět! A pokud vás zajímá další obsah o Potterovi, rozhodně se podívejte také na naše video, kde je řeč o tom, kterak Rowlingová pokazila kolej Zmijozelu.