Tak. A už je to jasné. Hollywood bude muset čelit jedné z největších krizí za posledních několik desetiletí. Jak jste si možná už všimli, už přes dva měsíce probíhá velká stávka, kterou uspořádalo Sdružení amerických scenáristů (WGA). Ta začala poté, co se sdružení nedohodlo s představiteli televizních a filmových producentů z Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), ti odmítli mnohé z požadavků, které jim WGA předložilo, aby se zlepšily jejich pracovní podmínky.

Sdružení scenáristů tak například požaduje zvýšení finančních odměn a výrazné omezení užívání umělé inteligence v kreativním procesu. V rámci stávky se tak musela pozastavit celá řada filmových a seriálových produkcí, protože na jejich scénářích se rázem přestalo pracovat. Odnesla to například finální řada Stranger Things, druhá řada The Last of Us a marvelovky Blade a Thunderbolts. Mnohé z projektů tak budou zmražené do té doby, dokud stávka neskončí.

Nyní se však situace pro Hollywood ještě zhoršila. A to výrazně. Ke stávkujícím scenáristům se totiž nyní přidávají i herci, které zastupuje organizace SAG-AFTRA. Ta se nechala slyšet, že zmíněná producentská aliance AMPTP, která zastupuje velká studia jako Warner Bros. Discovery, Disney, Paramount, Netflix, Apple a další, nedokázala vyhovět požadavkům v klíčových oblastech, v rámci čehož bylo další jednání smeteno ze stolu. Nyní nám tudíž stávkují i herci. Co přesně to tedy znamená? 

Inu, samozřejmě nic dobrého. Bez scenáristů se ještě některé produkce dají dotáhnout do konce, ale bez herců jen těžko. Po dobu stávky tak nebude možné téměř nic natáčet, což platí jak pro filmy, tak i pro seriály. Co se již natočených věcí týče, herci se nebudou moct zúčastnit novinářských akcí, premiér, filmových festivalů a celkově propagace. V rámci toho se například nebudou moci zúčastnit třeba propagačních panelů na nadcházejícím Comic-Conu v San Diegu a bude jim doporučeno, aby se na akci vůbec neobjevili.

Věci tak vypadají o to více bledě, protože nedávno server Deadline přišel s informací o tom, že producenti z výše zmíněných filmových studií nehodlají ustoupit požadavkům stávkujících scenáristů a údajně je chtějí nechat „vyhladovět.“ Podle všeho tak chtějí stávku protáhnout co nejdéle, aby scénáristům začaly docházet peníze, v rámci čehož je pak přinutí podvolit se producentské alianci. AMPTP však tento úmysl následně rychle popřela.

I tak se ale zdá, že ze své pozice aliance nehodlá ustoupit. Třeba Bob Iger, generální ředitel Disneyho, který ve své pozici zůstane minimálně do roku 2026, se nechal slyšet, že požadavky herců a scenáristů zkrátka a dobře jsou v tuto chvíli nerealistické. Taktéž mu přijde, že se jedná o nejhorší možný čas, kdy začít stávkovat, protože filmový svět se ještě stále úplně zcela nevzpamatoval z pandemie koronaviru. 

Stávku herců nedávno oznámila na Zlatý glób nominovaná herečka Fran Drescher (Chůva k pohledání), která je momentálně prezidentkou SAG-AFTRA. Na část jejího emotivního projevu, v němž mimo jiné prohlásila, že velká studia by se za své chování měla stydět, se můžete podívat výše. Jak scenáristé, tak i herci se například obávají, že jejich profesi začíná výrazně ohrožovat umělá inteligence. Bude se každopádně jednat o první velkou hereckou stávku od roku 1980 a první společnou stávku herců a scenáristů od roku 1960.

Bohužel tudíž budeme muset počítat s tím, že mnohé filmové a seriálové tituly se budou odkládat, protože Hollywood je už nyní v podstatě kriticky ochromený. Na neurčito se tak třeba pozastavuje natáčení filmů jako Gladiátor 2 a Mortal Kombat 2. Podle všeho se tak ke stávce připojilo asi 160 tisíc herců. V rámci toho například opustili londýnskou premiéru nadcházejícího velkofilmu Oppenheimer herci Cillian Murphy a Emily Blunt. 

Stávku každopádně již podpořila celá řada dalších hereckých hvězd, například Margot Robbie (Barbie), Meryl Streep (Manhattan) a Dwayne Johnson (Black Adam). Je rozhodně pravda, že když se ke stávce připojili i herci, hollywoodská studia budou nyní pod mnohem větším tlakem.

Představitelé z producentské aliance se také nechali slyšet, že stávka způsobí finanční potíže tisícům lidí, kteří jsou na fungování filmového průmyslu závislí. Tudíž i lidí, kteří do AMPTP přímo nepatří. Velká studia se každopádně momentálně nemusí obávat toho, že by se ke stávkujícím hercům a scenáristům přidali i režiséři, které zastupuje Odborový svaz amerických režisérů. Tomu se podařilo se studii úspěšně vyjednat dohodu již minulý měsíc.

Co tedy bude dál? To se holt necháme překvapit. My ony následky stávky pocítíme až během příštích let, protože mnohé filmové a seriálové projekty k nám dorazí až se značným zpožděním. Krize pro Hollywood je to ale pořádná. A její konec zatím není v dohledu.