Už nějakou dobu víme, že Apple TV+ a firma Universal Content Productions společně chystají seriálový remake snímku Metropolis (1927), slavné německé sci-fi od režiséra Fritze Langa, jejíž scénář sepsala Thea von Harbou, sama autorka stejnojmenné knižní předlohy. Remake si měl vzít na starost Sam Esmail, americký scenárista, který se nejvíce proslavil za vytvoření seriálu Mr. Robot (2015). A zdá se, že produkční studia se nechtěly držet zpátky.

Remake Metropolis měl být jednou z technicky nejambicióznějších produkcí všech dob, která se měla chlubit naprosto neuvěřitelnými vizuálními efekty. S tím vším ale přišel jeden zásadní problém. A tím byly stále narůstající finanční náklady. V jednu chvíli to vypadalo, že to zmíněným produkčním společnostem přerostlo přes hlavu, přičemž celá předprodukce se začala zmítat v chaosu. I tak se ale mělo začít natáčet už toto léto v Austrálii, nicméně zde nastal další problém. Stále totiž nebyl dokončený scénář. A pokud trochu sledujete, co se momentálně v Hollywoodu děje, tak už asi víte, kam tím směřujeme. 

Ano, následně na to udeřila stávka scenáristů, která už přes měsíc komplikuje celou řadu filmových produkcí. To byla pro představitele Universal Content Productions patrně už poslední kapka. Společnost se proto rozhodla, že celý projekt nakonec hodí do koše.

Seriálového remaku Metropolis se tudíž nakonec nedočkáme, alespoň tedy ne v následujících letech. Jistě, někteří fanoušci původního filmu si možná oddychnout, ovšem zaručeně to musí mrzet Esmaila, který na projektu pracoval už od roku 2016. Postarat se měl nejenom o scénář, ale údajně i režii ke všem epizodám.

Příběh původního snímku se odehrává v roce 2026 ve městě budoucnosti jménem Metropolis. Dělnictvo však musí v podzemí obsluhovat stroje, aby si lidé na povrchu s lepším sociálním statusem mohli žít jak v bavlnce. Když však privilegovaný mladík Freder (Gustav Fröhlich) objeví onen nelehký život pod městem, pokusí se dělníkům pomoct. Spřátelí se tak s Marií (Brigitte Helm), která ostatní dělníkům káže o lepším životě.

V nyní již zrušeném remaku bychom se dočkali patrně stejné dějové linky, akorát místo roku 2026 bychom zamířili do vzdálenější budoucnosti. 

Seriálová verze Metropolis je možná mrtvá, ale v budoucnu se můžeme těšit na určitého duchovního nástupce. Tím se stane snímek Megalopolis od legendárního režiséra Francise Forda Coppoly. Snímek si prošel také poměrně velkými zapeklitostmi s produkcí, ale nakonec byl úspěšně dotočen letos na jaře.

Těšit bychom se tak měli na jakýsi milostný příběh o architektovi, který v blízké budoucnosti dostane za úkol přestavět katastrofou zdevastovaný New York (údajně v podobě starověkého Říma). Následně se ale zaplete do různorodých politických intrik a zakázané lásky.

Film se navíc může chlubit opravdu parádním obsazením, dočkáme se totiž hvězd jako Adam Driver, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Aubrey Plaza, Jon Voight, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman a Dustin Hoffman. Zatím ale není známo, kdy přesně se filmu dočkáme.