Jak už nějaký čas víme, před několika dny začala další velká stávka, kterou uspořádalo Sdružení amerických scenáristů (WGA). Sdružení požaduje lepší platy, menší zapojení umělé inteligence do kreativního procesu a mnoho dalšího, přičemž dokud stávka neskončí, výroba určitých filmových a seriálových projektů, u kterých teprve vznikají scénáře, nebude pokračovat. Následky stávky už začíná pociťovat Marvel, protože produkce chystaného Bladea, který se měl začít natáčet někdy na konci měsíce, se odložila na neurčito.

Něco takového už bohužel postihlo i seriál Stranger Things, jeden z největších hitů Netflixu, který pro fanoušky chystá pátou řadu, jenž má být zároveň poslední. Bratři Dufferovi, showrunneři celého seriálu, nedávno oznámili, že se sice strašně těší, až natáčení páté řady započne, ale dokud bude stávka probíhat, tak to zkrátka nebude možné. Oba tvůrci každopádně doufají, že stávka skončí co nejdříve, ale do té doby musí bohužel start natáčení odsunout na neurčito. Informaci posléze potvrdil i server Deadline. 

Vše samozřejmě záleží na tom, jak dlouho bude stávka trvat. Ta předchozí před 15 lety trvala přes tři měsíce, což mělo velký dopad na mnohé filmové a seriálové projekty. Podle producenta Davida Minkowskiho by však ta letošní mohla trvat ještě déle, což by byl docela malér. Odklad začátku produkce sice ještě nutně neznamená, že se automaticky odloží i datum premiéry, ale i tak je bohužel momentálně vcelku reálná možnost, že pátá řada Stranger Things bude mít zpoždění. Jak jsme už ostatně psali, čím dřív stávka skončí, tím líp. Ustaraný by z toho měl být i samotný Netflix, protože Stranger Things patří mezi nejúspěšnější projekty, jakým kdy vdechl život.

Ne všechny velké seriály tato stávka zbrzdí. Například druhá řada Prstenů moci může být v klidu, protože zde už natáčení nějakou dobu probíhá, tudíž na nějaké zpoždění to nevypadá. „V bezpečí“ je i druhá řada konkurenčního Rodu Draka, u něhož byly všechny scénáře již odevzdány, přičemž první klapka padla minulý měsíc.

Co se superhrdinského světa týče, tak ze světa Marvelu by stávka neměla ovlivnit výrobu třetího Deadpoola, nicméně jeho představitel Ryan Reynolds bude mít do konce stávky zakázáno upravovat scénář. Co se DC týče, tak James Gunn by už nějakou dobu měl mít dokončený scénář k novému Supermanovi s podtitulem Legacy, takže ani zde by neměl být problém. 

Někteří členové WGA se však nacházejí ve vcelku zapeklité situaci, protože velká studia jako Disney a Warner Bros. Discovery požadují, aby jejich scenáristé pokračovali v práci i navzdory stávce, protože podle nich jejich členství ve WGA nepřevyšuje jejich povinnosti ke studiu. Ovšem pokud některý ze členů začne během stávky pracovat, tak mu například hrozí nejenom vyhazov z WGA, ale dokonce i nějaká ta pokuta.

Ještě uvidíme, jaké další následky bude stávka mít, ovšem její konec je momentálně v nedohlednu.