Dobře, asi jsme to zakřikli. Chystaná MCU verze Bladea je patrně skutečně prokletá. Když se po všech těch odkladech, přepisování scénářů a změn scenáristů a režisérů zdálo, že Blade už je konečně na správné trati, zase se objevil další malér.

Před několika dny jsme vás informovali o tom, že v Hollywoodu začala další velká stávka scenáristů, kterým se nelíbí nejenom malé platy, ale například i zapojování umělé inteligence do kreativního procesu. Stávku odstartovalo Sdružení amerických scenáristů (WGA), jejímž členem je i Nic Pizzolatto, slavný filmař, kterého Marvel pověřil, aby částečně přepsal scénář k Bladeovi. Dokud ale stávka neskončí, scenáristé zmíněného sdružení nebudou pracovat na žádných projektech.

A to se evidentně týká i Pizzolatta, který patrně ještě se scénářem k Bladeovi nebyl hotový. A to je malér. Velký malér. Poslední velká stávka, která se uskutečnila před 15 lety, trvala asi tři měsíce. Ovšem podle Davida Minkowskiho, producenta ze Stillking Films, by ta současná mohla trvat ještě déle. 

A vzhledem k tomu, že Blade se měl začít natáčet někdy na přelomu května/mája a června/júna, tak je nyní jasné, že na něco takového mohou tvůrci zapomenout. Podle serveru The Hollywood Reporter by se tak natáčení upírské marvelovky mělo odložit na neurčito. Je tak velice pravděpodobné, že datum premiéry, která je momentálně stanovená na 5. 9. 2024, se bude opět odkládat. Zase. Podle všeho by totiž k odkladu stačilo jen pouhých několik týdnů stávky. Ale pokud se naplní slova výše zmíněného producenta a stávkování se protáhne přes tři měsíce, Bladea se možná nakonec nedočkáme ani v roce 2024.

Marvel se každopádně hodlá na natáčení vrhnout hned poté, co stávka skončí. Ať už to tedy bude kdykoliv. Nutno ale připomenout, že momentálně Marvel nezažívá úplně nejlepší časy. Jeho filmy už tolik nevydělávají a fanouškovské nadšení se více a více vytrácí. Jistě, nedávno vydaní Strážci Galaxie 3 mají sice zatím nadšené reakce, ale jeden film nebude stačit k tomu, aby Marvel opět získal diváckou důvěru. Nemůže si proto dovolit, aby vydal nějaký uspěchaný/nedokončený film.

Doufejme tedy, že se s Bladem neunáhlí. Což bohužel není zaručené, protože do všech budoucích projektů, mezi které patří například ještě čtvrtý Kapitán Amerika, Thunderbolts a Deadpool 3, vrazil fakt velké peníze. 

Oči v sloup z toho musí protáčet i režisér Yann Demange, který měl Bladea natočit. Nyní už jen musíme doufat, že celá stávka skončí co nejdříve. Pokud opět potrvá tři měsíce, její opravdové následky pocítíme až někdy v roce 2024.

Ať už to dopadne jakkoliv, v roli titulního zabijáka upírů se objeví Mahershala Ali, přidá se k němu i herečka Mia Goth, o jejíž roli ale zatím nic nevíme.