Vítejte zpátky u Knižních novinek, u první epizody pro rok 2022. Povánoční odpočinek v českých a slovenských nakladatelstvích pomalu končí a do prodeje se začínají dostávat první knihy a komiksy. Během třetího týdne tohoto roku sice nevyšlo velké množství titulů, zvláště na komiksové straně. To však neznamená, že to, co se dostalo do prodeje, nestojí za to. Právě naopak! Takže se pohodlně usaďte a užijte si následující výběr.

KNIHY

HELON 2

pondělí 17.01.2022 – Pointa

Ve třetím týdnu tohoto roku odstartoval svou kariéru začínající český autor Aleš Holaň. Jeho debutový sci-fi román Helon 2 úspěšně prošel crowdfundingovou kampaní na portálu Pointa a teď se konečně dostal nejen k backerům, ale také do volného prodeje. Helon 2 jistě potěší fanoušky vesmírných military titulů. Příběh knihy se točí okolo planety Helon 2, která byla vytvořená na okraji neutrální zóny po uzavření míru s rasou Krygerů. Téměř čtyřicet let vše fungovalo, až doteď. Planeta se odmlčela a s ní i průzkumná loď, jež měla zjistit, co se na Helonu 2 stalo. Lidstvo tak na planetu vysílá celé svazy vojenských lidí. Hlavními hrdiny jsou agent Samantha Parksová a tajemný muž John, kteří se společně pokusí záhadu vyřešit.

„Helon 2 je planeta na okraji neutrální zóny, vytvořené hned po uzavření míru s rasou Krygerů. Všechno se zdálo být v pořádku, zóna plnila svůj účel a mimozemšťané o sobě skoro čtyřicet let nedali vědět. Nyní se ale Helon 2 odmlčel. S lodí, která měla zjistit, co se na planetě děje, to dopadlo podobně. Kontakt byl přerušen dřív, než dorazila na místo určení. Co se tam stalo? Mají s tím něco společného Krygerové? K Helonu 2 teď míří celé svazy vojenských lodí. Na palubě jedné z nich je i agent Samantha Parksová v doprovodu tajemného Johna, aby celou záhadu konečně vyjasnili.“

OTISK

středa 19.01.2022 – Kalibr

Nového přírůstku do sbírky se dočkali i fanoušci americké spisovatelky Alexandry Olivy, autorky survival sci-fi Poslední. Její nový román Otisk čtenáře zavede do temného futuristického světa. Hlavní hrdinka Linda Russelová strávila dvanáct let na odlehlé farmě jen s matkou a sestrou, odříznutá od okolního světa. Jenže jednoho to Linda na farmě již nemohla snést, přelezla plot a začala hledat pravdu. Čím víc odpovědí získává, tím víc si přeje, aby všem kromě ní zůstaly skryté. To je však ve světě ovládaném sociálními sítěmi a moderními technologiemi nesplnitelné přání. A právě kvůli těmto odpovědím začne jít Lindě o život, navíc ze strany někoho, komu by na ní mělo záležet nejvíc.

„Temný futuristický příběh z pera autorky bestselleru Poslední. Neexistoval jediný dobrý důvod pro to, aby se Linda Russellová narodila. Dvanáct let strávila odříznutá od okolního světa na odlehlé farmě jen se svou matkou a sestrou-dvojčetem. Pak Linda jednoho dne přelezla zeď a začala hledat pravdu. Čím víc odpovědí však objevuje, tím víc si přeje, aby všem kromě ní zůstaly skryty. Ve světě, který ovládají sociální média a moderní technologie, je však nemožné ukrýt cokoli. Svou minulost, svou identitu ani svou snahu nalézt v něm místo. Zvlášť když někdo, komu by na Lindě mělo záležet nejvíc, by nejvíc ze všeho uvítal její smrt...“

FABLE: MEZI ZLODĚJI

čtvrtek 20.01.2022 – Fragment

Teď už nechme vědeckofantastické příběhy za sebou a pojďme se podívat na něco dobrodružného, na něco pirátského. České nakladatelství Egmont během minulého týdne odstartovalo novou sérii americké spisovatelky Adrienne Young (Klan) s názvem Fable. První román s podtitulem Mezi zloději čtenářům představuje příběh mladé dívky, jež se snaží uspět ve světě, kde se hraje podle mužských pravidel, v námořnickém světě. Protagonistka Fable za svůj krátký život nepoznala nic jiného než moře. Vše se ale změní na přelomu sedmnáctých a osmnáctých narozenin, kdy její matka zemře v bouři a její otec ji vysadí na nechvalně proslulém ostrově zlodějů. Fable se však z nepříjemné situace nezhroutí. Začne se spoléhat sama na sebe a na jedinečné schopnosti, které jí její matka naučila. A tak se hlavní hrdinka vydává na náročnou cestu, jejímž cílem je návrat na otcovu loď. Během svého putování však bude muset odolat útokům konkurentů a přežít extrémní bouře, které omílají Úžiny.

„Obstojí mladá dívka ve světě, kde se hraje podle mužských pravidel? Do svých sedmnácti let nepoznala Fable nic jiného než moře. Když ale její matka zemře v bouři a vlastní otec ji vysadí na nechvalně proslulém ostrově zlodějů, musí dívka začít bojovat o přežití. S vidinou toho, že toto nehostinné místo jednou opustí, se začne spoléhat sama na sebe a na jedinečné dovednosti, které jí matka předala. Dokáže se s pomocí mladého obchodníka Westa dostat zpět na otcovu loď a zajistit si své právoplatné místo po jeho boku? Pokud se jí to má podařit, bude muset odolat nejen útokům dravých konkurentů, ale také přežít nevyzpytatelné bouře, které bičují Úžiny…“

DALŠÍ KNIŽNÍ VYDÁNÍ

  • Čierny kráľ – druhý díl slovenské sci-fi série Kladivák Janka Iši
  • Nadácia na rozhraní – slovenské vydání čtvrtého dílu kultovní série Nadace Isaaca Asimova
  • Posledná šanca – slovenské vydání skvělého románu Andyho Weira s originálním názvem Project Hail Mary
  • Královny hrůzy – sbírka hororových povídek od kultovních spisovatelek
  • Zhubni – nové české vydání skvělého hororu Stephena Kinga 

KOMIKSY

TO BYLA ZÁKOPOVÁ VÁLKA

středa 19.01.2022 – Argo

I když se komiksová sezóna rozjíždí pomaleji než ta knižní, nakladatelství Argo odstartovalo tento rok ve velkém stylu. Pokud vás už nebaví superhrdinové a další popkulturní žánry, radost by vám mohl udělat historický grafický román To byla zákopová válka od jednoho z nejslavnějších francouzských komiksových tvůrců, Jacquese Tardiho. Tohoto tvůrce fascinovala první světová válka již od dětství, kdy mu o ní vyprávěli rodiče. A tak o Velké válce napsal a nakreslil velké množství titulů. Dílo To byla zákopová válka je však značně odlišná od jeho románů. V komiksu tedy nečekejte žádné hlavní hrdiny, jednotnou zápletku, zasazení do jednoho místa, prostě nic takového. Grafický román To byla zákopová válka zpracovává první světovou válku takovým způsobem, jakým probíhala. Čtenáři tak mohou zažít syrovou atmosféru, strach, smrt a bezmoc. Komiks tedy opravdu není pro slabé povahy.

„Patrně nejslavnější dílo jednoho z nejlepších francouzských komiksových tvůrců je ve světě komiksu tím, čím je první světové válce (i válce obecně) Na západní frontě klid nebo Barbussův Oheň. Jacques Tardi, kterému o „Velké válce“ v raném dětství vyprávěli prarodiče, o ní napsal a nakreslil řadu děl, ve kterých ale na rozdíl od románů využívá toho, že se může víc opřít o obrazovou stránku. Tady nečekejte žádné hlavní hrdiny, kompozici, jednotu místa a děje, zápletky, nic podobného: zato syrovou chuť strachu, smrti a bezmoci, jakou se v podobné naléhavosti podařilo ze zákopů první světové války do našeho světa přenést málokomu.“

DALŠÍ KOMIKSOVÁ VYDÁNÍ

  • Zaslíbená Země Nezemě 13 – třináctý svazek temné fantasy mangy Kaiue Širaie a Posuky Demizu
  • Simpsonovi 1/2022 – první letošní sešit s příběhy oblíbené žluté rodinky
  • Solanin 1 – první svazek mangy Inia Asany o životních strastech

A životní strasti jsme zažívali i my, když jsme vám během několika předešlých týdnů nemohli přinášet Knižní novinky. Teď je ale vše zase při starém, takže se každé pondělí můžete těšit na pravidelnou dávku informací o nových knihách a komiksech v českém a slovenském jazyce. Tak zase za týden!