Čtenáři knih a komiksů prostě nemají čas se nudit. A to nemáme ani my, protože vám přinášíme další souhrn nejzajímavějších knih a komiksů od českých a slovenských nakladatelů. Vítejte u Knižních novinek11. týdne roku 2022.

KNIHY

Ocelové město

čtvrtek 17.03.2022 – Albatros

Kdo nikdy nic nečetl od Julese Vernea, jako by nebyl. Pokud vám už ale Verneovky přijdou hodně zastaralé a nečtou se vám dobře, možná by vám mohl udělat radost nový román slavného českého spisovatele Ondřeje Neffa. Ten totiž vzal Verneův slavný špionážní sci-fi příběh Ocelové město a převyprávěl ho podle sebe.

„Sci-fi román se špionážní zápletkou vypráví o pátrání po tajemství strašlivé zbraně, schopné jediným výstřelem zničit celé město. Odvážný speciální agent se nechá zaplést do temného spiknutí, aby nevinné životy zachránil. S nasazením vlastního života.“

Bezvětrné město

pátek 18.03.2022 – HOST

Se zajímavou novinkou přišlo minulý týden i nakladatelství HOST. Francouzské fantasy Bezvětrné město od Éléonore Devillepoix neláká na žádné obrovské putování po krásných přírodních lokalitách, ale na politickou jízdu plnou intrik a osobních soubojů, která se odehrává v jednom obrovském, několika úrovňovém městě. Tam byste se asi nechtěli ztratit.

„Vstupte do Hyperboreje, tajemného věžatého města rozděleného do sedmi úrovní. Absolutistický vládce Basileus se obklopuje mocnými ministry, kteří mají městu vládnout. Nejchudší obyvatelé žijí na první úrovni, zatímco ti nejbohatší, kteří zastávají důležité politické role, žijí na sedmé úrovni. Devatenáctiletý Lastyanax právě dokončil studia a stal se mágem. Chystá se začít zdolávat mocenský žebříček postupně, avšak záhadná smrt jeho mentora Palatese ho náhle vymrští až na vrchol. Na cestě plné politických nástrah se setká s Arkou, mladou bojovnicí vychovanou Amazonkami, která do města přijela teprve nedávno. Pyšní se talentem najít východisko z velmi nebezpečných situací, což se hodí, vzhledem k tomu, že je přitahuje jako magnet. On hledá vraha svého učitele, ona zase svého otce, kterého nikdy nepoznala. Aby mohli překonat všechna spiknutí ohrožující město a najít odpovědi na své otázky, budou se muset naučit spolupracovat. Velmi rychle se ocitají v kolotoči intrik a společnými silami začnou rozkrývat prohnilost a zkorumpovanost města.“

DALŠÍ KNIŽNÍ VYDÁNÍ

  • Milionář na cestách – nové vydání dobrodružného románu Julese Vernea
  • Robinson Crusoe – nové slovenské vydání kultovního dobrodružného románu
  • Vražedná čepeľ – slovenské vydání sbírky povídek ze světa fantasy série Trón zo skla
  • Vashnův odkaz – čtvrtý gamebook fantasy série Lone Wolf: GrandMaster Kai

KOMIKSY

Krize identity

úterý 15.03.2022 – CREW

Každý máme někdy krizi, dokonce i superhrdinové. CREW fanouškům konečně servíruje další superhrdinský skvost z edice Legendy DC. Americký scenárista Brad Meltzer a kreslíř Ralph Morales předkládají v komiksu Krize identity originální zápletku, která roztrhala na kusy superhrdinskou komunitu a na celé roky ovlivnila další příběhy z univerza DC.

„Když Sue Dibnyovou, manželku Elongated Mana, někdo zavraždí v jejím vlastním domě, superhrdinskou komunitu to zdrtí. Všichni hrdinové na celé Zemi jsou otřeseni. Semknou se, aby společně truchlili, dohlédnou na své blízké a okamžitě zahájí celosvětové pátrání po vrahovi. Jenže jedna skupinka hrdinů si myslí, že už vědí, kdo Sue Dibnyovou zavraždil. Před mnoha lety, aby ochránili Sue a další lidi před superpadouchy, překročili Green Arrow, Hawkman, Black Canary, Atom a Zatanna pomyslnou čáru. Nyní jejich dlouho ukrývané tajemství roztrhá superhrdinskou komunitu na kusy.“

Immortal Hulk 1: Nebo je obojím?

úterý 15.03.2022 – CREW

To takový Hulk, ten zažívá krizi v jednom kuse a často o tom ani neví. Čeští fanoušci Marvelu ale naopak moc dobře ví, že se Hulk zatím nedočkal žádné česky lokalizované série. Tedy do začátku minulého týdne. Během úterý totiž nakladatelství CREW odstartovalo novou komiksovou sérii Immortal Hulk Marka Waida, Ala Ewinga, Jima Zuba a skupiny nadaných kreslířů, která představuje modernější, dospělejší, temnější a vyzrálejší příběhy extrémně silného, zeleného antihrdiny.

„Toho muže byste si ani nevšimli. Nemá rád pozornost. Je tichý. Klidný. A kdyby ho někdo chtěl střelit do hlavy... tak prostě zemře. Dokud se den nezmění v noc – pak znovu povstane a stává se někým jiným. Jmenuje se Banner. A tím nočním děsem je Immortal Hulk! Ale problémy je pronásledují oba. Zatímco se reportérka Jackie McGeeová snaží zjistit pravdu, Banner kráčí na osamělé pouti od města k městu, jen aby všude narážel na vraždy, tajemství a tragédie. A na co Banner narazí, to Hulk zničí!

 Obsahuje sešity Immortal Hulk č. 1–5, jejichž autory jsou Al Ewing, Joe Bennett, Paul Hornschemeier, Marguerite Sauvageová, Garry Brown, Ruy José a Paul Mounts – plus materiál ze sešitu Avengers (2017) č. 684.“

Údolí zrůd

úterý 15.03.2022 – Comics Centrum

Dospělejší a temnější příběh nabídne čtenářům i nový mysteriózní komiks Údolí zrůd scenáristy Stevea Nilese a kreslíře Grega Rutha. Příběh této minisérie se točí okolo rodiny, která žije v zemědělské osadě izolované od civilizace. A jak už to u mysteriózních příběhů bývá, rozhodně se nejedná o normální rodinku, kterou byste pozvali na grilovačku.

„Mysteriózní bizarní příběh scenáristy Stevea Nilese s děsivou kresbou Grega Rutha, jaký jste ještě neviděli. Trevor žije s rodiči v zemědělské osadě izolované od civilizace. Rodina ve stodole ukrývá jeho znetvořeného bratra Willa, kterému je teprve šest let, avšak už nyní je velký jako dospělý a vládne neuvěřitelnou silou. Po léta se Trevor o svého bratra stará a snaží se ho chránit, ale všechno se má již brzy změnit. Společně totiž odhalí dávné tajemství své rodiny a s ním i hrůznou pravdu o celé osadě.“

Conan – Příběhy psané mečem 1: Poklad kešatský

úterý 15.03.2022 – Comics Centrum

Nakladatelství Comics Centrum však nemyslelo jen na milovníky hororů, ale také na dlouhodobé fanoušky Barbara Conana. V prvním svazku nové série Conan – Příběhy psané mečem od Gerryho Duggana a Rona Garneye čeká na slavného barbara honba za prastarým pokladem. V cestě mu však bude stát podlý čaroděj Koga Tun.

„Conan se ocitá na palubě otrokářské lodi ukrývající temné tajemství. To zavede Cimeřana na smrtelně nebezpečnou honbu za prastarým pokladem do stygijského města Kešaty, okupovaného podlým čarodějem Koga­‑Tunem. Conan bude potřebovat veškerou svou sílu a chytrost, aby dokázal projít ulicemi plnými nepřátel až k vytouženému cíli.“

DALŠÍ KOMIKSOVÁ VYDÁNÍ

  • Němý hlas: Kniha čtvrtá – čtvrtý díl dívčí mangy
  • Spider-Man: Proti přesile – nové pavoučí dobrodružství z edice Můj první komiks
  • Carciphona 6 – šestý svazek young adult fantasy mangy
  • Barbar Conan 4: Kitaj – čtvrtý svazek conanovské série Jima Zuba
  • Legenda o Batmanovi 15: Tajné případy – další příběh temného ochránce města Gotham

A to je z dnešních Knižních novinek vše. Doufáme, že jste si z dnešního souhrnu dokázali vybrat nějaký zajímavý titul. A pokud ne, nemusíte zoufat, protože se příští týden vrátíme s další dávkou zajímavých knih a komiksů od českých a slovenských nakladatelů. Do té doby, zdar.