Někdy je záporák až moc dobrý na to, aby jím zůstal. Tohle tvrzení krásně sedne k jednomu z nejznámějších padouchů komiksového univerza DC, Harley Quinn. Tu dnes známe hlavně jako šílenou, ale zároveň velmi sympatickou antihrdinku, které rozhodně nechybí sex-appeal. Ale vězte, že taková, jaká je třeba dnes v animovaném seriálu Harley Quinn, původně nebyla a ani být neměla. Jasně, sexy byla vždycky, ale rozhodně se chovala jinak. A také měla jinou vizáž. Kdy postava Harley vznikla, jak původně vypadala a jak moc velkým vývojem si tato šílená dívka prošla? To vše se dozvíte během několika následujících minut.

ZRODILA SE (ŠÍLENÁ) HVĚZDA

Hned na začátek je důležité si říct, že Harley za sebou nemá tak dlouhou historii jako třeba Batman nebo Joker. A tomu odpovídá i způsob, jakým se poprvé ukázala fanouškům. Harley Quinn se totiž nezrodila na stránkách komiksů, ale na televizních obrazovkách.

V roce 1992 začala stanice Fox Kids vysílat nový animovaný seriál Batman: The Animated Series, ve kterém se tajemný netopýří ochránce potýkal se všemi druhy zla, jež terorizovaly město Gotham. A právě v sedmé epizodě s názvem Joker's Favor se Harley poprvé objevila ve formě takového Jokerova přicmrndávače.

Na scénáři pro tuto epizodu pracoval Paul Dini. A jelikož se jednalo o jeho první příběh s Jokerem v hlavní roli, chtěl tohoto šíleného padoucha ukázat ve stejném světle, jako v těch nejlepších komiksech. Tedy jako vtipného, ale zároveň strašidelného a egoistického magora. Dini si tak vytvořil berličku v podobě jeho vtipnějšího ženského protějšku, který měl z padoucha dostat ty správné emoce. A tak se pomalu začala rodit námi známá dvojice s opravdu komplikovaným vztahem, který byl inspirovaný tradiční britskou loutkohrou o panu Punchovi a jeho manželce Judy.

Charakter Jokerova protějšku měl už Dini alespoň trochu nastíněný, takže mohl začít přemýšlet nad tím, jak bude vypadat a jak se bude jmenovat. První a zároveň velmi důležitý podnět poskytla Dinimu jeho kamarádka Arleen Sorkin, jež ve finále Harley propůjčila svůj hlas. Scenárista totiž v roce 1991 viděl jednu z epizod seriálu Tak jde čas, kde ve snové sekvenci Sorkin ztvárnila šaška na kolečkových bruslích. Mnoho lidí by si tak mohlo myslet, že Harley byla na Sorkin založená hlavně díky klaunskému kostýmu, ale ne tak docela. Diniho kamarádka postavě Harley propůjčila spíše její civilní vzhled a charakter. Tedy blonďaté vlasy, eleganci, inteligenci a temperament.

Její maskovaná vizáž přišla až s jejím jménem. I když měl Dini v hlavě mnoho různorodých jmen, nakonec se rozhodl pro jméno Harley Quinn, které se mu líbilo a zároveň splňovalo nepsané pravidlo pojmenovávání postav z Batmana na základě slovních hříček. Harley Quinn je odvozeninou Harlekýna, komické postavy z renesančního improvizovaného divadla označovaného jako commedia dell'arte.

Harlekýnem se ve finále inspiroval i kreslíř a designér Bruce Timm, který Diniho nápady převedl do finální podoby. Originální verze Harley Quinn tak disponovala tradiční šaškovskou čepicí, ozdobným klaunským límcem, karnevalovou škraboškou a diamantovým vzorem, který byl zvěčněn na černo červeném celotělovém kostýmu.

A tak vznikla původní Harley Quinn, jež byla pro seriál původně zamýšlena jen jako walk-on postava. Tedy jako někdo, kdo se objeví v jedné epizodě a pak zase zmizí. Všichni členové produkčního týmu byli z výsledku velmi pozitivně překvapení. Paul Dini tak chtěl Harley vrátit zpět na televizní obrazovky, což se ostatním producentům i přes pozitivní reakce moc nezdálo. Podle jejich slov by totiž Harley Jokera moc polidštila. Ve finále se ale do seriálu vrátila o několik měsíců později v epizodě The Laughing Fish, která byla spouštěčem jejího milostného vztahu s Jokerem. A následně dostala i vlastní epizody, ve kterých byl představen její kamarádský vztah s Poison Ivy, nebo třeba život bez Jokera.

I když se Harley Quinn stala známou vedlejší postavou univerza DC Animated Series, stále se jednalo o vcelku obyčejnou záporačku, která kromě humoru, dvou ochočených hyen a gymnastických schopností vlastně nenabízela nic extra navíc. Neměla vlastní origin story a dokonce nepatřila do komiksového kánonu. To se však začalo pomalu měnit koncem roku 1993.

LÁSKA KVETE V KAŽDÉM PSYCHICKÉM STAVU

Harley Quinn začala být mezi fanoušky tak populární, že se začala objevovat i na stránkách dvanáctidílné komiksové série The Batman Adventures, která spadala do univerza několikrát zmiňovaného seriálu The Animated Series. Mnohem důležitější pro její slávu ale byl jednodílný spin-off The Batman Adventures: Mad Love, ve kterém se konečně objevil její origin.

Tvůrci komiksu, Paul Dini a Bruce Timm, z Harley udělali bývalou psychiatričku Harleen Quinzel, která se do svého pacienta Jokera zamilovala během stáže v psychiatrické léčbě Arkham. První origin tak byl založen hlavně na její volbě. Ona sama se rozhodla, že se chce stát pomocnicí padoucha Jokera. Nikdo jiný ji k tomu nenutil. Mimo jiné byl komiks také zajímavý tím, že představil její motivace. Z Harley se tak v očích diváků stala tragická, ale zároveň sympatická postava, která kvůli šílené lásce přehlíží, jak hrozný člověk Joker vlastně je.

Oficiálně kanonickou postavou se Harley stala v roce 1999 díky jednodílnému komiksu Batman: Harley Quinn od Paula Diniho a Yvela Guicheta, který její původ zařadil přibližně do poloviny komiksové série Batman: No Man's Land. Samotné zařazení do kánonu s sebou přineslo i první změny. Její vztah s Jokerem byl podán temněji. Například zobrazením události, během níž se ji Joker pokusil zavraždit.

Změny se ale také dočkaly její schopnosti, aby měla větší šanci obstát v boji s Batmanem a dalšími silnými protivníky. Ke gymnastickým dovednostem se přidala imunita vůči toxinům a také větší síla, odolnost a hbitost. Všechny zmiňované schopnosti Harley získala díky kamarádce Poison Ivy, která jí aplikovala jakousi speciální látku.

STARÁ HARLEY, NOVÉ PŘÍLEŽITOSTI

Po zařazení do kánonu se z Harley stala tak zajímavá postava, že by byla naprostá škoda ji nechat jen jako občasného Jokerova přicmrndávače. A toho si byli tvůrci naštěstí vědomi, takže ji dali tu největší péči, kterou může jakákoliv postava dostat – vlastní komiksovou sérii.

První samostatná komiksová série Harley Quinn od Karla Kesela a Terryho Dodsona, která začala vycházet v prosinci roku 2000, přinesla starou dobrou záporačku s novým pohledem na její zločineckou kariéru. Harley v sérii nefiguruje jako Jokerova společnice, ale jako samostatný článek, který opustil Jokera a založil si vlastní zločinecký gang zvaný Quinntets. Dá se tedy říct, že první samostatná série nastínila styl příběhů Harley Quinn, které známe dnes.

I přes nový a zajímavý pohled na život Harley Quinn se však série moc dobře neprodávala. A tak byl po vydání 25. sešitu vyměněn původní realizační tým za A. J. Liebermana, Mikea Huddlestona a Troye Nixeyho, kteří své příběhy pojali trochu odvážněji a hlavně temněji. I když se jim ale podařilo nalákat nové čtenáře, komerční úspěch byl stále tak nízký, že byla první samostatná série nadobro zrušena na začátku roku 2004.

Následně přišla menší doba útlumu, kdy se Harley občas objevila jako jedna z vedlejší postav v ostatních komiksech. Ta ale skončila v červnu roku 2009. Vydavatelství DC tehdy rozšířilo svůj repertoár o novou sérii Gotham City Sirens, kde se Harley Quinn postavila po boku Catwoman a Posion Ivy v ne moc fungující alianci. Série dala šílené hrdince kromě prostoru i širší příběhové pozadí. Čtenáři se tak mohli dozvědět, že Harley pochází z Brooklynu z dysfunkční rodiny, kvůli které se stala psychiatričkou. Gotham City Sirens ale bylo v létě roku 2011 zrušeno. Důvodem však nebyly nízké prodeje, ale připravovaný relaunch celého DC univerza.

NOVÉ UNIVERZUM, NOVÁ HARLEY

Událost New 52 nepřinesla jen celkový restart celého komiksového DC univerza, ale také kompletní předělání Harley Quinn. Harley přišla o svou ikonickou šaškovskou čepici a celotělové body. Nově byla postava zobrazována bez pokrývky hlavy s dvěma copy do stran a vybělenou kůží. Černo červené celotělové body zase nahradily modro červené krátké kraťasy a korzet, což mezi fanoušky vyvolalo vlnu kontroverze. Zvláště kvůli přílišné sexualizaci.

Harley se však nedočkala jen změny vizuální stránky, ale také změny charakteru. Její nové já bylo šílenější a také násilnější. Tato změna se ale velmi dobře hodila k prvnímu komiksu z relaunche New 52, ve kterém se objevila. Z Harley Quinn se stal jeden z hlavních členů Task Force X, skupiny padouchů označované jako Sebevražedný oddíl.

Sérii Sebevražedný oddíl v případě Harley opět řešila její touhu k někomu patřit. Jelikož ale už není s Jokerem, snaží se zapadnout do nové party a užívat si, že již není pouhým poskokem. I přesto se ale Jokera fanoušci dočkali. V sedmém sešitě série byl totiž převyprávěn její origin, což ale mezi některými čtenáři vyvolalo vlnu nevole.

Zatímco v původním příběhu si Harley vlastně vybrala, že bude s Jokerem zločinecky spolupracovat, nový origin jí tuto možnost de facto sebral. V nové verzi se Harley stala Jokerovou pomocnicí poté, co kvůli Jokerovi zešílela. Ten ji totiž jednoho dne vzal do chemičky, kde ji strčil do nádrže s toxickou kapalinou, jež se postarala o vybledlou kůži a šílenství. A právě po této události se Harley stala Jokerovým sidekickem. Ve finále ale dává nová verze její přeměny v padoucha celkem smysl, protože odpovídá origin story ještě šílenějšího Jokera.

Dva roky po uvedení série Suicide Squad se Harley dočkala další vlastní komiksové série, za kterou stálo duo Jimmy Palmiotti a Amanda Coner. Na rozdíl od Suicide Squad nabízela druhá série Harley Quinn trochu uvolněnější vyprávění, ve kterém nechyběl humor i pozitivnější atmosféra. Tvůrci totiž Harley pojali spíše jako antihrdinku a ne jako ženského padoucha, čemuž samozřejmě odpovídal i její charakter, který byl lehce umírněnější. A umírnější byl i její kostým ve stylu derby na kolečkových bruslích, který v sobě kombinoval prvky jejího starého kostýmu a nového vzhledu ze Suicide Squad.

V příběhu druhé samostatné série Harley opět není s Jokerem. Tentokrát ale dokonce není ani v Gothamu, ale na Coney Islandu, kam se přestěhovala, aby se usadila a zbavila se své minulosti. To se jí však moc nedaří. Zvláště kvůli tomu, že po ní jde téměř každý zabiják v okolí. Jenže Harley má naštěstí spoustu nových kamarádů v podobě cirkusových zrůdiček a také několik zlých kamarádek z minulosti.

Jak jste mohli z předchozí věty pochopit, v sérii se kromě nových postav objevily i staré známé záporačky. Tou nejdůležitější je ale Harleyina kamarádka Poison Ivy. V druhé samostatné sérii se totiž začal poprvé budovat romantický vztah mezi Harley a Ivy, který můžeme znát například z nového animovaného seriálu z roku 2019. V celé sérii bylo ukázáno rovnou několik jejich polibků a v 25. sešitu byl dokonce naznačen sexuální vztah.

Druhá samostatná série Harley Quinn zaznamenala obrovský úspěch, a to hlavně z komerčního hlediska, protože se stala jednou z nejprodávanějších sérií vydavatelství DC Comics. I přesto se ale dočkala zrušení. To ale opět zapříčil další relaunch komiksového univerza DC. Než se však pustíme do události DC Rebirth a současnosti, kterou už většina z vás bude nejspíše znát, měli bychom se vrátit k jedné dokonalé videoherní sérii, která si s postavou Harley Quinn pohrávala ještě dřív než launch New 52.

HARLEY V ARKHAMU

Dva roky před startem New 52 se totiž na scéně objevila hra od britského studia Rocksteady, Arkham Asylum. V té se hráč ujme role Batmana, který chytne svoji nemesis Jokera a odvede ho zpět do Arkhamu. Nicméně shodou okolností se právě Batman stane tou osobou, která je uvězněna v arkhamském ústavu a aby se z něj dostal, musí překonat celou plejádu těch nejikoničtějších padouchů, které kdy Batman potkal. Namátkou můžeme zmínit kromě Jokera a Harley třeba ikonické souboje se Scarecrowem, Killer Crockem nebo Poison Ivy.

Ve hře se objevila celá řada herců stojících za Batman: The Animated Series. Hlas netopýřímu muži opět propůjčil Kevin Conroy, za Jokerem opět stál legendární Mark Hamill a svou labutí píseň v roli Harley Quinn si střihla Arleen Sorkin. V následujících Arkham hrách již Harley nově dabuje Tara Strong, která se s rolí sžila tak moc, že má momentálně na kontě přes třicet filmů, her a kraťasů. Zajímavé je, že hlasy Tary a Arleen jsou si natolik podobné, že jsou mezi sebou často zaměňované.

Samotná pozice naší antihrdinky v Arkham hrách je dosti specifická. I když působí jako Jokerova pravá ruka, tak nikdy nedojde mezi hráčem a ní k přímé konfrontaci. Žádný boss fight se s Harley nekoná a vždy je překonána pouze pomocí nascriptované cut scény. A to i v přídavku pro hru Arkham City, kde se z Harley stává hlavní padouch celého rozšíření. Za zmínku stojí určitě i poslední hra, Arkham Knight, kde má hráč možnost ve speciálním rozšíření chvíli Harley ovládat a bojovat za ni.

Série Arkham ale měla i jiný a mnohem důležitější dopad na Quinnin vývoj. Jsou to právě hry vytvořené londýnským studiem Rocksteady, které přidaly ikonický dvouculíkový účes, který od té doby nezaměnitelně patří ke vnějšímu vzhledu bývalé psychiatričky. V prvním díle se také Harley zbavila svého tradičního kostýmu a celou dobu nás doprovází v kostýmu spoře oděné zdravotní sestřičky.

Popularita této šílené a přitom tragické postavy dosahuje takových výšin, že se objevuje ve videoherním průmyslu čím dál častěji. Můžeme zmínit třeba bojovou sérii Injustice od mistrů v oboru z Netherrealm Studios, výpravnou adventuru Batman: Enemy Within od již zaniklého studia Telltalle nebo se mihla i v herním battle royale fenoménu Fortnite. Navíc bude i jednou z hlavních hvězd nadcházející hry Suicide Squad: Kill the Justice League.

HARLEY NENÍ (JEN) PRO DĚTI

V devadesátých letech a po roce 2000 se Harley Quinn objevila v řadě animovaných televizních seriálů a direct to video filmů. Jedním z nejzajímavějších je snímek s podtitulem Assault on Arkham z roku 2014, který fanouškům nabídl zajímavý konflikt Sebevražedného oddílu s Batmanem. Film se odehrává ve vesmíru videoherní série Arkham. Přesněji řečeno po událostech Arkham Origins. Harley zde ale nevystupuje po boku Jokera, ale jako člen padoušského týmu Task Force X, který má za úkol infiltrovat Arkhamské nápravné zařízení, aby zde získal tajné informace.

Vzhledem k zasazení není Harley zobrazována ve stylu relaunche New 52, ale podle původního vzhledu. Tedy s ikonickou šaškovskou pokrývkou hlavy a ozdobným límcem. Nejvíc zajímavým prvkem z pohledu vývoje Harley Quinn je ale její nová romance. I přesto, že se Harley nakonec vrátí k Jokerovi, čemuž napovídá videohra Batman: Arkham Asylum, v Assault on Arkham se vyspí s Deadshotem.

Harley ale nerandila jen s ostatními padouchy, ale také s hrdiny, což dokazuje druhý zajímavý animovaný film, Batman and Harley Quinn z roku 2017. Naše sličná antihrdinka se ve snímku snaží zbavit nálepky zločince a opět se zařadit do civilního života. Vzhledem k záznamům v rejstříku se však nemůže vrátit k psychiatrické praxi, takže pracuje jako servírka ve špinavém baru.

Okolnosti ji ale donutí se do původního harlekýnského kostýmu přece jen vrátit. Harley je totiž povolána Batmanem a Nightwingem, aby jim pomohla zachránit Gotham před zločinem a anarchií. A ve finále pomůže jednomu z hrdinů i v jiné disciplíně, než je mlácení padouchů. Ano, ve filmu Batman and Harley Quinn se šílená antihrdinka vyspala s Nightwingem. Tedy v pořadí se čtvrtou známou postavou z univerza DC.

PRŮLOM V HRANÉM FILMU

V roce 2016 přišel další průlom. Harley Quinn se konečně dostala na filmová plátna a to ve filmu Suicide Squad od Davida Ayera. Harley se v něm prezentuje jako vyšinutá maniačka zamilovaná do Jokera, kterého ztvárnil Jared Leto. Obsazení Margot Robbie do role Harley je jeden z nejpovedenějších castingů hollywoodu poslední doby. Scenárista a režisér David Ayer si Margot všiml, když excelovala jako Naomi Lapagliová ve filmu Vlk z Wall Street od režiséra Martina Scorseseho.

Film nebyl kritiky ani fanoušky přijat kdovíjak dobře a nízké tržby z kin neudělaly radost ani majitelům z Warner Bros. Je otázkou, jestli za nekvalitou stál tvůrce David Ayer, nebo přílišné zásahy studia do jeho práce. Fanoušci již několik let volají po takzvaném Ayer Cutu, který by představil Suicide Squad takovou, jakou ji chtěl mít původně režisér filmu.

Ve verzi, kterou jsme mohli vidět v kinech, byl jeden aspekt, který přišel jak kritikům, tak fanouškům velmi povedený. A byla to právě Harley Quinn v podání Margot Robbie. Antihrdinka s pálkou v ruce a s kraťoučkými kraťásky uhranula nejednoho fanouška. Svým hereckým výkonem Margot zastínila své hvězdné herecké kolegy v čele s Willem Smithem, který si ve filmu zahrál Deadshota, a bylo jen otázkou času, kdy se postava Harley Quinn i přes komerční neúspěch Sebevražedného oddílu objeví na plátnech znovu.

HRDINOVÉ V KRIZI

Rok 2016 také znamenal další DC komiksový restart. Po eventu New 52, který mapoval události v padesáti dvou vesmírech, přišlo Znovuzrození. I zde se dočkala Harley vlastní řady, která obsahuje monumentálních sedmdesát pět čísel a vycházela v letech 2016–2020. Za sérií stojí autorská dvojice Jimmy Palmiotti a Amanda Conner. Na ilustracích se vystřídala také dvojce Chad Hardin a John Timms.

To však není vše. Harley sehrála ohromnou roli v eventu Heroes in Crisis. Krize je u DC Comics často používaným termínem pro potenciálně kataklyzmatické události ve vesmíru. První krize nastala již v takzvaném stříbrném věku v letech 1956–1971. Jednalo se o střetnutí dvou lig spravedlnosti ze Země 1 a ze Země 2.

Během let proběhla spousta krizí. Některé obří jako například Nekonečná krize nebo více osobnější Krize identity, která prozkoumala nejniternější obavy hrdinů a jejich motivaci a kam až jsou ochotni zajít pro ochranu svých blízkých. A pak tu máme Krizi hrdinů, která vycházela v letech 2018–2019. Rovnou upozorňujeme, že tato část odhaluje příběh a obsahuje velké množství spoilerů.

Harley Quinn se v této krizi totiž dostává do ohromných potíží. V léčebně Sanctuary, která je místem pro psychicky zničené hrdiny, zemře více než tucet superhrdinů a antihrdinů. Spousta z nich patří do nižší třídy, která má nulový vliv na dění v DC světě, ale smrt Poison Ivy a smrt Arsenala, pomocníka Green Arrowa, fatálně otřásla hrdinskou komunitou.

Jedinými přeživšími ze Sanctuary je Harley Quinn a Booster Gold a my jsme po celou dobu komiksu vedeni, že jeden z nich je vrahem stojícím za masakrem v léčebně. Až posléze zjistíme, že úmrtí byla čistě náhodná a stojí za nimi Flash v podání Wallyho Westa, který nekontrolovatelně uvolnil svou moc, když procházel nervovým zhroucením.

Nicméně Harley zdrcená smrtí své přítelkyně Poison Ivy se na čas vrátí do Jokerova područí. Také se dostane do křížku se svatou DC trojicí Batmanem, Supermanem a Wonder Woman, kterým zázračně unikne. Na konci krize se dozvíme, že Poison Ivy byla na svou smrt připravená a vytvořila svůj rostlinný klon. Harley se s rostlinou Ivy poté vydávají na společnou pouť v minisérii Harley Quinn & Poison Ivy.

TEMNÁ A DOSPĚLÁ HARLEY QUINN

Začátkem roku 2018 se společnost DC Comics rozhodla pro krok, po kterém fanoušci mnoho let volali. Rozhodnutí založit komiksovou odnož s názvem DC Black Label dalo autorům možnost pracovat s oblíbenými postavami DC vesmíru dle svého, nehledě na kontinuitu zaběhnutých sérií. Ve skutečnosti tak dostali talentovaní scenáristé a kreslíři možnost vyprávět příběhy, kde mohou zabíjet oblíbené postavy bez ohledu na jakoukoliv další sérii. DC Black Label je duchovním pokračovatelem nakladatelství Vertigo, kde se v dávných časech tvořily dospělejší a temnější příběhy.

A díky tomu v DC Black Labelu vznikla dvě díla, která se hlouběji zaměřila na samotný zrod Harley Quinn. Tím prvním je limitovaná série Harleen, která vyšla v českém jazyce i u nás. Harleen ukazuje tradičnější pojetí přerodu doktorky Harleen Quinzelové na psychopatickou Harley Quinn. Příběh Stepjana Šejiče je těžce depresivní a celá transformace postavy je pomalá a skličující. Velkou roli zde hraje i Harvey Dent, který se v příběhovém pozadí také pomalu mění na své známé alter ego Two-Face.

Zato osmidílná minisérie Joker/Harley od autorky Kami Garcii jde na problematiku Harley zcela jiným způsobem. V tomto příběhu Harley není psychiatričkou v Arkhamu, ale pracuje jako forenzní expertka u gothamské policie, která pomáhá místním detektivům při stopování vraha řádícího v Gotham City. Zajímavé na této sérii je to, že Joker má daleko ke svému titulu prince zločinu, ale je zde sériovým vrahem. Kami Garcia při psaní tohoto příběhu provedla rozsáhlý výzkum o sériových vrazích. Výsledkem je impozantní a strhující komiksová jízda, která nám servíruje tak trochu jiný origin populární Harley Quinn.

ANIMOVANÁ HARLEY OTOČILA VESMÍR NARUBY

Málokdo také očekával úspěch animovaného seriálu Harley Quinn, který dorazil na streamovací platformu DC Universe v roce 2019. Hlas tentokrát Harley propůjčila hvězda seriálu Big Bang Theory, Kaley Cuoco. Pro zajímavost Kaley nebyla první herečkou ze seriálu Teorie velkého třesku, která se objevila jako hlasová podpora pro Harley. Tou první byla představitelka Bernadette, Melissa Rauch v animovaném filmu Batman and Harley Quinn.

Ale proč má seriál s Kaley Cuoco takový úspěch? Jednou z věcí je určitě fakt, že autoři vsadili na humorné, ale přesto drsné a nekorektní podání. Netradičního pojetí se nedočkala pouze hlavní hrdinka seriálu, ale zcela nové povahové a komediální rysy dostala celá řada nejvýznamnějších postav DC universa.

Harley se rozhodla opustit Jokera a razí si svoji vlastní cestu, jejímž cílem je zapadnout mezi padoušskou smetánku města Gotham. S tím ovšem nesouhlasí její bývalý milenec, a tak se ji snaží házet klacky pod nohy. To Harley donutí sestavit si zbrusu nový tým, kam patří King Shark, Clayface, Doktor Psycho a Poison Ivy.

Nejedná se však o padouchy v pravém smyslu slova. King Shark nemá rád, když ho někdo nazývá padouchem, i když lidem ukusuje hlavy. Mnohem radši působí jako záloha a technická podpora. Clayface je například mnohem více geekem snažícím se přehrávat své role a motivovat celou skupinu.

Celým příběhem se line i love story mezi Harley a Poison Ivy, ale objevují se tu snad všechny myslitelné postavy z DC světa v situacích, které je dostanou do vtipných, ale svízelných situací. V seriálu mělo dokonce dojít k pohlavnímu aktu mezi Batmanem a Catwoman, to ale Warner Bros. k fanouškovské nelibosti zatrhl. Seriál letos dostává již třetí řadu na HBO Max.

BIRDS OF PREY VE FILMU

Druhého filmu pro velká plátna se Harley dočkala v roce 2020, kde se Margot Robbie aka Harley Quinn objevila v týmovce Birds of Prey – Podivuhodná proměna Harley Quinn. Harley po rozchodu s Jokerem hledá v Gothamu své místo. Shodou okolností se spojí s Black Canary (Jurnee Smolett-Bell), Huntress (Mary Elizabeth Winstead), René Montoyou (Rosie Perez) a Cassandrou Caine (Ella Jay Basco) proti záporákovi Black Mask, kterého hraje Ewan McGregor.

Film je jakousi romantickou porozchodovou komedií, která je skrz naskrz průměrná a filmu nepomáhá ani hodnocení 18+, které bylo zvoleno poprvé pro film ze stáje DC Comics. Margot Robbie opět táhne celý film a navíc po vzoru Deadpoola zde během filmu promlouvá přímo k divákům samotným. V roli Black Canary zaujala herečka Jurnee Smolett-Bell, která se v budoucnu pravděpodobně dočká návratu ke své roli.

Filmová týmovka Birds of Prey je nejspíše tím největším odklonem od komiksů, který jsme mohli na velkém plátně vidět. Důvod je jednoduchý. Birds of Prey se skládá především z trojce hrdinek Batgirl/Oracle, Huntress a Black Canary. Harley se v týmu objevila pouze jednou, a to v čtyřdílné minisérii od DC Black Label s názvem Harley Quinn and Birds of Prey vycházející v letech 2020–2021. Jinak nemá s tímto týmem nic společného.

FILMOVÉ ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

Ani jedna z live-action adaptací, kde se objevila Harley Quinn, nedopadla kdo ví jakým úspěchem. Její návrat do týmovky Suicide Squad však tohle prokletí definitivně zlomil. Nicméně tento zlom neproběhl úplně hladce. Dlouhé měsíce se spekulovalo, že se Harley v novém filmu od Jamese Gunna vůbec neobjeví. Nejdříve filmovým fanouškům vyrazila dech informace, která tvrdila, že Harley má dveře do týmovky nebezpečných vězňů definitivně uzavřené. Ale pár dní na to zase prosákla ven šuškanda, že Margot Robbie je připravena na návrat do své stěžejní role. Vše to rozčísnul v září 2019 sám James Gunn, který sdílel obrázek, kde představil celý casting a Margot Robbie coby Harley Quinn v něm nechyběla.

Když měkký reboot nebo polo-pokračování Sebevražedného oddílu dorazilo v roce 2021 do kin, zaznamenal film mnohem větší úspěch než Ayerova vize z roku 2016. Margot Robbie zná charakter Quinn skrz naskrz a James Gunn ji trochu více přiblížil zpět ke komiksovým kořenům. Například zvolenou paletou barev, která poukazuje na již dnes několikrát zmíněný restart New 52.

Dobrou volbou byla jistě volnost, kterou na rozdíl od svých předchůdců dostal James Gunn. Hodnocení 18+ je zde využito takřka k dokonalosti a Margot Robbie, byť netáhne celý film sama, si pro sebe ukradne hned několik nezapomenutelných scén. Jako třeba tu, kdy si nohou sama odemkne pouta. Na tuto scénu nepotřebovala dubléra a zvládla ji hned na první pokus, což je obdivuhodné. I její následný útěk je jednou z nejfantastičtějších akčních scén současného Hollywoodu.

KAM POVEDOU JEJÍ KROKY DÁL?

A to by byl stručný průlet historií oblíbené psychotičky. Od animovaných začátků, kdy se s jejím dalším účinkováním vůbec nepočítalo, přes první krůčky na stránkách komiksu, až po statut jedné z nejžádanějších a nejoblíbenějších postav napříč celým zábavním průmyslem. To je Harley Quinn. A jsme si jisti, že ještě zdaleka neřekla poslední slovo.

O nadcházející třetí řadě animovaného seriálu už víme, tak jako o připravované hře Suicide Squad: Kill the Justice League, ale co čeká Harley dál? Margot Robbie se po krátké pauze upsala do role Harley Quinn na další tři filmy. Jedním z nich by měl být projekt Harley Quinn vs Joker, kde by se měla potkat opět s Jaredem Letem. Nicméně ve Warner Bros. Discovery a v jejich DC Comics divizi se momentálně dějí velké změny, a tak je s velkou pravděpodobností tenhle projekt pohřbený hodně hlubokou u ledu.

Dalším filmem, kde by se měla Harley objevit, je filmová adaptace na komiks Gotham Sirens, kde by se měly spojit tři nejvýznamnější DC záporačky Harley Quinn, Poison Ivy a Catwoman. V komiksech nastal v roce 2021 další restart, tentokrát pojmenovaný Infinite Frontier a i v něm dostala Harley prostor pro vlastní komiksovou řadu, kterou píše Stephanie Phillips.

Harley Quinn je tu s námi již třicet let a za ty ušla pořádný kus cesty. Sami jsme zvědaví, jakým směrem se tato někdy padouška, někdy hrdinka, ale vždycky Harley, bude ubírat dál.