Partnerem dnešní epizody je BontonfilmCZ.

Letos je to vedro zase náležitě nesnesitelné. Pokud si tudíž budete chtít horké srpnové dny zpříjemnit nějakým filmem nebo seriálem, náš tradiční Kalendář nerda vám poradí, co by mohlo stát za zhlédnutí.

Podíváme se na drsný povrch planety Pandora (ne, nemyslíme tu z Avatara), zavítáme na vesmírnou stanici, kde si připomeneme, že ve vesmíru nás nikdo neuslyší křičet, půjdeme po stopách strašlivého sériového vraha v podání Nicolase Cage a v neposlední řadě se také vrátíme do Tolkienovy Středozemě. A to ani zdaleka není všechno.

Na co dalšího se ještě můžete těšit? Na to se hned teď půjdeme podívat.

1. SRPNA

Batman: Caped Crusader - Prime video

A začneme seriálovou animovanou podívanou jménem Batman: Caped Crusader, která původně měla jít do hrobu se zrušným filmem Batgirl. Nakonec ale animovaného Batmana zachránil Amazon, který ho uvede na své streamovací službě. Příběh nás zavede do starého dobrého Gothamu, kde zkorumpovaní mají převahu nad počestnými, zločinců neustále přibývá a zákony dodržující občané žijí v konstantním strachu. Tragédií zocelený Bruce Wayne, který zastává úlohu netopýřího ochránce města, se tak vydává na cestu za spravedlností, k níž se připojí nečekaní spojenci od gothamské policie a radnice. Nicméně jeho hrdinské činy budou mít smrtící a nepředvídatelné důsledky. Seriál by měl především vzdát poctu slavnému animovanému seriálu Batman: The Animated Series, na kterém jste možná i vy vyrůstali. Bruce Timm, jeden z jeho tvůrců, bude také jedním z producentů. Na službě Prime Video od 1. srpna 2024.

Past - Kino

Slavný a rozporuplně přijímaný režisér M. Night Shyamalan nelenil a po loňském snímku Někdo klepe na dveře se k nám vrací s dalším thrillerem. Tím bude snímek Past, ve kterém se v hlavní roli představí Josh Hartnett. Ten si zahraje na první pohled milého a sympatického otce jménem Cooper, který vezme svou dceru Riley na koncert její oblíbené popové zpěvačky Lady Raven. Cooper ale posléze zjistí, že celou halu se rozhodla uzavřít policie, aby zde nalíčila past na obávaného a strašlivého sériového vraha s přezdívkou ,,Řezník“. Trailery ale odhalí, že oním vrahem je právě Cooper, který se nyní dostane do pořádné šlamastiky. Těšit se tak můžeme na psychologický krimi thriller, ve kterém je hlavní protagonista sice vraždící zrůda, ale zároveň také milující otec, který nadevše zbožňuje svou dceru. V kinech od 1. srpna 2024.

Harold a kouzelná pastelka - Kino

Brazilský filmař Carlos Saldanha, který je jedním z tvůrců legendární Doby ledové, nám nadělí dobrodružnou podívanou pro celou rodinu jménem Harold a kouzelná pastelka, v níž si hlavního protagonistu zahraje Zachary Levi. Hlavním hrdinou se stává titulní Harold, který dokáže oživit vše, co nakreslí se svou kouzelnou pastelkou. Když ale jednoho dne vyroste, nakreslí si dveře do reálného světa, do něhož společně se svými přáteli vstoupí. Brzy ale pozná, že se toho o realitě musí hodně naučit, ovšem stále u sebe má svou pastelku, která svou moc neztratila ani ve skutečném světě. Když však síla neomezené představivosti padne do nesprávných rukou, Harold a jeho přátelé budou muset svou kreativitu využít k tomu, aby zachránili jak reálný svět, tak i ten kreslený. Snímek bude vycházet z dětské knížky Harold and the Purple Crayon od Crocketta Johnsona. V kinech od 1. srpna 2024.

8. SRPNA

Umbrella Academy: 4. řada - Netflix

Už brzy se dočkáme vyvrcholení seriálu The Umbrella academy. Pro mnohé může být jistým zklamáním, že čtvrtá série bude na rozdíl od předchozích mít pouze 6 epizod, ale navzdory tomu se můžeme těšit na další epickou jízdu. A na co konkrétně? Řekněme, že je potřeba zachránit svět. Ano, opět. Takže ačkoliv se sedm sourozenců z absolutně dysfunkční rodiny nedávno dočkalo kompletního vyresetování jejich života a ztratili své schopnosti, je potřeba, aby se naposledy spojili jako tým a zachránili svět. Do toho připočítejte jednoho nejhoršího otce roku, pár chaotických časových smyček a pořádné akční bitky. Na Netflixu od 8. srpna 2024.

Borderlands - Kino

Filmová adaptace slavné videoherní série Borderlands, která proslula svou zábavní herní smyčkou ve stylu looter shooteru, komiksovým grafickým zpracováním a zejména humorným příběhem se zapamatovatelnými postavami, se dlouhou dobu nacházela v postprodukčním pekle. Tento měsíc ale snímek, který natočil filmař a herec Eli Roth, konečně se vší parádou dorazí do kin. Hlavní hrdinkou se stává rudovlasá Lilith v podání Cate Blanchett, lovkyně pokladů s tajemnou minulostí, která se neochotně vrací na svou domovskou planetu Pandoru, aby našla ztracenou dceru mocného Atlase. Připojí se k ní ještě několik dalších hrdinů, které budou znalci původní herní série bezpochyby znát. První z nich je Roland, kdysi velice uznávaný voják, který však nyní zoufale touží po vykoupení. Pak je zde cáklá a roztomilá Tiny Tina a její osobní strážce Krieg, se kterými si rozhodně není radno zahrávat. Chybět nebude ani doktorka Patricia Tannis, která během svého života už ledacos šíleného viděla. A nebyly by to Borderlands, kdyby chyběl veselý robůtek Claptrap, který dozajista nebude vědět, kdy zavřít pusu. Společnými silami tak budou muset tito hrdinové najít a ochránit zmíněnou dívku, která drží klíč k nepředstavitelné moci. V kinech od 8. srpna 2024.

9. SRPNA

Provokatéři - Apple TV+

A nyní něco od Douga Limana, režiséra Agenta bez minulosti, který opět navázal spolupraci s Mattem Damonem ve snímku Provokatéři. Příběh se zaměří na zoufalého otce Roryho a bývalého trestance Cobbyho, kteří budou muset neochotně spolupracovat, aby okradli zkorumpovaného politika z Bostonu, jenž k penězům přišel nekalými způsoby. Loupež ale samozřejmě nepůjde podle plánu, oba dva hrdinové se tak rázem ocitají ve víru chaosu, kdy jim půjde po krku nejenom policie, ale také zpátečničtí byrokrati a po pomstě prahnoucí zločinečtí bossové. Nečekaně pak spojí síly s Roryho terapeutkou (Hong Chau), všichni pak budou muset zapomenout na své neshody a naučit se spolupracovat, aby se vyhnuli dopadení. Na službě Apple TV+ od 9. srpna 2024.

15. SRPNA

Vetřelec: Romulus - Kino

Už brzy nám režisér Fede Álvarez připomene, že ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet. Vetřelec: Romulus, nejnovější filmová kapitola slavné sci-fi franšízy, se už pomaličku blíží. Příběh se tentokrát zaměří na partu mladých lidí ze vzdáleného světa, která míří na opuštěnou stanici Romulus, aby zde ukradli tamní vybavení. Brzy ale zjistí, že stanice není tak docela úplně opuštěná. A jakmile na scénu nastoupí ohavní facehuggeři, se kterými nás film jistojistě vystraší nějakou tou lekačkou, divák okamžitě pozná, že je zle. Horor bude pro snímek podle všeho nejzásadnější přísadou, v rámci čehož má i hodně připomínat legendární první díl z roku 1979 od Ridleyho Scotta. Místo green screenu navíc tvůrci upřednostnili praktické efekty. Film má být zasazen mezi událostmi prvního a druhého dílu. V kinech od 15. srpna 2024. 

16. SRPNA

Jednotka všedního nasazení - Netflix

A pro změnu nyní nějakou nenáročnou akční komedii, která se hodí na víkendové odpolední povalování. Těšit se můžeme na snímek Jednotka všedního nasazení, ve kterém v hlavních rolích uvidíme Marka Wahlberg a Halle Berry. Hlavní postavou se stává Mike, zcela obyčejný a spokojený stavař, který si žije prostým životem v rodném New Jersey. Jednoho dne se ale znovu setká se svou bývalou středoškolskou láskou Roxanne, která však na žádnou romantiku nepomýšlí. Ve skutečnosti chce Mikea naverbovat na extrémně nebezpečnou misi v Evropě, protože se domnívá, že je pro ni tím pravým člověkem. Mike se tak rázem ocitá ve světě špionů a zběsilých automobilových honiček. Nejdříve ale bude muset samozřejmě podstoupit nutný výcvik, aby Roxanne neudělal ostudu. Na Netflixu od 16. srpna 2024. 

22. SRPNA

Longlegs - Kino

Celý půlrok nás společnost Neon strašila svou perfektní propagační kampaní na chválený krimi horor Longlegs, v rámci které nám postupně nadělovala krátké a řádně znepokojivé upoutávky, z nichž přebíhal mráz po zádech. Snímek, o němž už někteří mluví jako o nejděsivějším filmu desetiletí, nakonec dorazí i do kin v České republice. Děj filmu bude vyprávět o začínající FBI agentce Lee Harker v podání Maiky Monroe, které padne k nohám nedořešený a okultní případ hrůzostrašného sériového vraha, jehož si zahraje Nicolas Cage. Agentka ale následně zjistí, že případ je napojen i na její osobní život. Harker se proto pouští do závodu s časem, při němž bude muset vraha dopadnout dřív, než zabije další nevinnou rodinu. Veškeré upoutávky vypadaly senzačně, takže pokud se řadíte mezi fanoušky hororu, tohle byste si určitě neměli nechat ujít. V kinech od 22. srpna 2024. 

29. SRPNA

Vrána - Kino

V srpnu dorazí do kin i dlouho očekávaný a mládeži nepřístupný remake legendární Vrány, ve kterém se v hlavní roli nesmrtelného a po pomstě prahnoucího Erica Dravena představí Bill Skarsgård. Příběh filmu, který se natáčel v Praze, začne představením láskyplného vztahu mezi Ericem a jeho milou jménem Shelly. Ten však brutálně skončí ve chvíli, kdy jsou oba zavražděni zločineckým gangem. Pro Erica to ale ještě není úplný konec. Jakožto nesmrtelný mstitel s nadlidskými schopnostmi se proto vydává udělat peklo na zemi se všem, kteří ho připravili o jeho největší lásku. Snímek se dlouhou dobu nacházel ve vývojovém pekle, z něhož se začal pořádně dostávat teprve před několika lety. Zda se dočkáme důstojného remaku, se necháme překvapit. A ano, také nás štve, že Eric už není mánička. V kinech od 29. srpna 2024.

Terminator Zero - Netflix

Starý dobrý Terminátor se nám vrací, tentokrát však v animované verzi a bez Arnolda Schwarzeneggera. Příběh seriálu Terminator Zero, který je určený spíše pro dospělejší publikum, nás zavede do roku roku 2022, během něhož už probíhá ničivá postapokalyptická válka mezi zbytky lidstva a armádami strojů. Jednou z hlavních hrdinek se stává lidská bojovnice jménem Eiko, která se musí vrátit zpět v čase do roku 1997, aby ochránila vědce jménem Malcolm Lee, geniálního počítačového programátora a otce tří dětí, jehož pronásledují noční můry o apokalyptické budoucnosti. Ten bude stát za vytvořením Kokoro, vyspělé umělé inteligence, která bude takovou japonskou odpovědí na záporácký Skynet se stejnou mocí. Mezi výkonné producenty patří společnost Skydance a japonské animační studio Production I.G. Na Netflixu od 29. srpna 2024.

Pán prstenů: Prsteny moci - Prime Video

A na závěr si ještě posvítíme na druhou řadu fantasy seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, se kterou se vrátíme zpět do Druhého věku Tolkienovy Středozemě. Tvůrci nám v minulosti slibovali, že druhá řada bude oproti té první o něco temnější a bude obsahovat více bitevních sekvencí. Na scénu se tak vrací Sauron, který po usídlení v Mordoru zřejmě bude i nadále šálit elfy, tentokrát ale ve své sličné podobně jakožto Annatar. Zda se v této řadě dočkáme skutečného začátku takzvané Války elfů se Sauronem, během níž se Temný pán pokusí uchvátit prsteny moci násilím, se necháme překvapit. Jsme také zvědaví, jakou roli v tom všem bude vlastně hrát i padouch Adar. Jinak se vrací na scénu i hrdinové z předešlé řady, to znamená Galadriel, Elrond, Arondir, Isildur a mnozí další. Showrunneři Patrick McKay a John D. Payne každopádně už v minulosti prohlásili, že veškerou kritiku seriálu vzali na vědomí a pokusí se nám podle toho nadělit po všech směrech lepší sezónu. Tak uvidíme. Na službě Prime Video od 29. srpna 2024. 

A to je všechno! Na které ze zmíněných titulů se nejvíce těšíte? Nebo je zde nějaké jiné dílo, které nebylo zmíněno, případně jej nevidíte v tabulce níže? Dejte nám vědět do komentářů!

DatumTitulDistribuce
1.8.Námi to končíKino
Rodinný pokladKino
Nedělej vlnyKino
A Good Girl’s Guide to MurderNetflix
Unstable - 2. sérieNetflix
Rebel Moon - Directors cutNetflix
2.8.Saving Bikini Bottom: The sandy Cheeks movieNetflix
8.8.Námi to končíKino
MordKino
Hello, WelcomeKino
11.8.Industry - 3. sérieMax
15.8.Emily in Paris - 4. série část prvníNetflix
Jackpot!Prime video
VlnyKino
Můj kamarád tučňákKino
Fakjů princeznyKino
22.8.Tiché znameníKino
MIKIKino
Elli a parta příšerákůKino
29.8.KaosNetflix
Cesta za legendouKino
AfraidKino
30.8.The DeliveranceNetflix