Hollywood nedávno zabředl do ještě větší krize, protože ke stávkujícím scenáristům se nyní přidali i herci, respektive sdružení SAG-AFTRA, které se nedokázalo dohodnout s představiteli televizních a filmových producentů z AMPTP. O podrobnějších informací o stávce si můžete více přečíst zde. Celkově tato událost znamená, že drtivá většina hollywoodských produkcí se musí pozastavit, což platí jak pro produkce filmové, tak i seriálové.

Tím se dostáváme ke dvěma velkým fantasy seriálům, které se spolu minulý rok popraly o přízeň diváků. Řeč je o Rodu Draka od HBO a Prstenech moci od Amazonu. Druhé sezóny obou dvou seriálů se začaly natáčet ještě před vypuknutím stávky scenáristů, která trvá již přes dva měsíce, tudíž práce na obou projektech se nezastavily. Jak je to ale nyní, když se ke stávce připojili i herci? Možná to bude pro některé překvapivé, ale v tomto ohledu máme pro fanoušky obou dvou sérií dobré zprávy. 

Co se Rodu Draka týče, tak se zdá, že natáčení bude pokračovat i přes oznámenou stávku herců. Obsazení seriálu se totiž primárně skládá z hvězd, kteří pracují na základě smluv řízených britskou odborovou organizací Equity. A ta samozřejmě výše zmíněné americké organizaci SAG-AFTRA nepodléhá, což znamená, že Rod Draka má technicky vzato povoleno pokračovat v natáčení. Zároveň ale představitelé Equity oznámili, že budou organizaci a její členy podporovat všemi zákonnými prostředky. Neradi bychom to zakřikli, ale skutečně se zatím zdá, že s výrobou druhé řady Rodu draka to jde podle plánu, tudíž bychom se jí skutečně mohli dočkat příští rok v létě.

Seriál Pán prstenů: Prsteny moci už samozřejmě ale byl projektem, který by stávka herců jednoznačně zastavila, nicméně i ten měl nakonec štěstí. Podle serveru Variety totiž tvůrci po dlouhých měsících stihli druhou řadu úspěšně dotočit už před několika týdny, nyní tak může zamířit do vod postprodukce, kde už je před stávkou herců logicky v bezpečí. I Prsteny moci patří mezi šťastlivce, které neovlivnila dřívější stávka scenáristů, protože natáčení započalo již minulý rok. Tudíž i zde to vypadá, že se druhé sezóny dočkáme někdy v roce 2024. 

Druhá řada Rodu Draka by měla podle všeho obsahovat už jen osm epizod, Podle mluvčí HBO se ale jedná čistě o tvůrčí rozhodnutí, které souvisí s plánem odvyprávět co nejkvalitnější příběh. V budoucnu bychom se každopádně měli dočkat také řady třetí, která bude možná už finálová, ale to ještě samozřejmě není potvrzené.

Do druhé řady se každopádně vrátí herci jako Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Eve Best, Steve Toussaint, Fabien Frankel, Ewan Mitchell, Tom Glynn-Carney, Sonoya Mizuno a Rhys Ifans. Showrunnerem seriálu i nadále zůstane Ryan Condal.

Seriálový Pán prstenů dohromady plánuje celkově asi pět řad, nicméně jelikož vyšlo najevo, že sledovanost první sezóny s postupným vydáváním nových dílů dost klesala, budoucnost celého seriálu je tak trochu nejistá. Dočkat bychom se každopádně mnohem akčnější a temnější podívané, která bude více vycházet z původních předloh.

Showrunneři Patrick McKay a John D. Payne každopádně už v minulosti prohlásili, že veškerou kritiku seriálu vzali na vědomí a pokusí se nám podle toho nadělit po všech směrech lepší sezónu.