Už příští týden vypukne dlouho očekávaná bitva mezi dvěma filmovými titány. Oppenheimerem od Christophera Nolana, na jehož výrobu dohlížel Universal, a Barbie od Grety Gerwig, která zas vznikla s požehnáním od studia Warner Bros. Discovery. Oba dva tituly sice sdílejí stejný rozpočet (100 milionů dolarů) a datum premiéry, ale zároveň se bude jednat o snímky, které se od sebe nemohou lišit více.

Zatímco Oppenheimer bude vážným, temným a do určité míry i znepokojujícím dramatem o výrobě jedné z nejničivějších zbraní historie, Barbie bude žoviální, růžovoučkou a patrně i krapet ulítlou komedií. Z nadcházejícího box office souboje už se každopádně na sociálních sítích stává jeden velký meme, v rámci něhož například na Youtubu vznikají vcelku vtipné mixy obou dvou titulů, přičemž na jeden z nich se můžete podívat níže. Alespoň ve Spojených státech se ale zdá, že lidé se kvůli oběma snímkům připravují na dvojitou nálož. 

Americký řetězec kin AMC totiž nedávno odhalil, že stále přibývá čím dál více diváků, kteří si v předprodeji zakoupili lístky na oba dva filmy hned za sebou. S tímto plánem už podle všeho počítá více než 20 tisíc filmových nadšenců, proto se řetězec AMC rozhodl poupravit program ve svých kinech, aby jim to časově trochu usnadnil.

Na diváky tak každopádně čeká skoro pětihodinová podívaná, protože zatímco Barbie má jen necelé dvě hodinky, Oppenheimer má úctyhodných 180 minut, což z něho dělá vůbec ten nejdelší film, jaký Nolan kdy natočil.

Předpokládá se ale, že z onoho střetnutí nakonec vyjde vítězně spíše Barbie. Nejenže bude v kinech přístupnější, protože na rozdíl od eRkového Oppenheimera bude mít rating PG-13, ale zároveň se z ní v posledních měsících stal na sociálních sítích učiněný fenomén.

Předběžně se zdá, že Barbie by mohla během svého zahajovacího víkendu utržit kolem 90 milionů dolarů, u Oppenheimera to zas vypadá asi jen na 45 milionů. Pak je ale samozřejmě také otázkou, který z filmů si bude po dobu následujících týdnů udržovat v kinech divácký zájem. To se každopádně necháme překvapit, ale na výsledek jsme velice zvědaví. 

Příběh Barbie nás zavede do kýčovitého Barbielandu, ve kterém žijí samé Barbie a Kenové. A to doslova. Když se ale jistá blonďatá Barbie (Margot Robbie) začne cítit nesvá a začne ztrácet svou „dokonalost“, nastane čas, aby se vydala za dobrodružstvím do reálného světa. Spolu s ní se na cestu vydá také jeden z místních Kenů (Ryan Gosling). Když si ale svět „normálních lidí“ začne uvědomovat, že reálná Barbie z masa a kostí skutečně existuje, vyvolá to další řadu problémů.

Historické drama Oppenheimer se zaměří na titulního teoretického fyzika (Cillian Murphy), jenž stál za vznikem první atomové bomby. Těšit se tak můžeme nejenom na jeho příběh, ale i na odvyprávění důležitých událostí, které vedly k vytvoření jedné z nejničivějších zbraní lidstva.

Jak již bylo řečeno, oba dva filmy v našich kinech vyjdou 20. 7. 2023.