Barbie a Oppenheimer. Dva zcela odlišné filmy, které ale sdílejí stejný rozpočet (100 milionů dolarů) a hlavně i datum premiéry. Oba dva totiž vyjdou 20. 7. 2023, tudíž nás čeká velice zajímavá a řádně velkolepá box office bitva mezi studii Warner Bros. Discovery (Barbie) a Universal (Oppenheimer). Který film ale v pokladnách utrží víc? Inu, to je samozřejmě otázka za milion.

Šance to jsou celkově docela vyrovnané. O Oppenheimera se postaral legendární Christopher Nolan. A když někdo takový vydá nový film, tak je to vždy velká událost. Oppenheimer má navíc naprosto senzační herecké obsazení, které se skládá z herců jako Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, Gary Oldman a další.

O Barbie se zas postarala na Oscara nominovaná Greta Gerwig, která je sice talentovanou filmařkou, ale její jméno není v mainstreamu oproti Nolanovi zas až tak známé. Na druhou stranu ale bude Barbie mnohem přístupnější, protože do kin půjde s ratingem PG-13, Oppenheimer bude zas mládeži nepřístupný. I Barbie má navíc dost slušnou hereckou skvadru, ta se skládá z hvězd jako Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Michael Cera a Simu Liu. 

Takže kdo by mohl v onom nadcházejícím souboji titánů zvítězit? Inu, zprvu to spíše vypadalo na Oppenheimera, ale nyní se začíná karta obracet. Z Barbie se totiž v posledních měsících stal na sociálních sítích vyložený fenomén, který tak skvěle nahrává reklamní kampani filmu. Podle predikcí od serveru The Hollywood Reporter se proto zatím zdá, že zahajovací víkend by nakonec mohla ovládnout růžová komedie o slavné blonďaté panence.

Stoprocentní to samozřejmě zatím ještě není, stále je možné, že historické drama o tvorbě atomové bomby bude nakonec pro lidi mnohem větším lákadlem. Do premiér obou dvou filmů navíc zbývá ještě měsíc, tudíž ony predikce se mohou v následujících týdnech změnit. Každopádně nás čeká velice zajímavý letní duel, jaký jsme tu už dlouho neměli.

Navíc možná ani není náhodou, že oba filmy vyjdou ve stejný den. Podle určitých zvěstí se Warneři rozhodli Barbie postavit proti Oppenheimerovi, aby se tím Nolanovi pomstili za to, že od nich v roce 2021 odkráčel k Universalu. Na druhou stranu ale nedávno vyšlo najevo, že studio Warner Bros. Discovery vyplatilo Nolanovi několikamilionový šek za jeho film Tenet (2022), aby si ho tím udobřilo, přičemž zároveň doufá, že jednoho dne Nolana dostanou zpátky na palubu. Tak kdo ví, kde vězí pravda. 

Příběh Barbie nás zavede do kýčovitého Barbielandu, ve kterém žijí samé Barbie a Kenové. A to doslova. Když se ale jistá blonďatá Barbie (Robbie) začne cítit nesvá a začne ztrácet svou „dokonalost“, nastane čas, aby se vydala za dobrodružstvím do reálného světa. Spolu s ní se na cestu vydá také jeden z místních Kenů (Gosling). Když si ale svět „normálních lidí“ začne uvědomovat, že reálná Barbie z masa a kostí skutečně existuje, vyvolá to další řadu problémů.

Historické drama Oppenheimer se zaměří na titulního teoretického fyzika (Murphy), jenž stál za vznikem první atomové bomby. Těšit se tak můžeme nejenom na jeho příběh, ale i na odvyprávění důležitých událostí, které vedly k vytvoření jedné z nejničivějších zbraní lidstva.

Jak již bylo řečeno, oba dva filmy v našich kinech vyjdou 20. 7. 2023.

Kterému z nich dáváte v kinech větší šance?