Z komedie Barbie se stal v kinech opravdu obrovitánský hit. Dokonce natolik velký, že podle box office analytiků měl se svými tržbami eventuálně překonat i šampiona roku 2023, kterým byl videoherní snímek Super Mario Bros. ve filmu. A po posledním týdnů k tomu skutečně došlo. Barbie už celosvětově utržila 1,38 miliardy dolarů. Tím sesadila z trůnu komerčně nejúspěšnějšího filmu letoška zmíněného Maria, který zas má na kontě 1,35 miliardy.

Barbie po minulém týdnu taktéž pokořila ještě jeden rekord. Překonala totiž i snímek Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (1,34 miliardy), díky čemuž se z ní stal komerčně nejúspěšnější snímek v historii, jaký kdy vydalo studio Warner Bros. A kdo ví, pokud by Barbie ještě nějaký ten pátek v kinech vydržela, možná by se jí se svými tržbami podařilo překonat i Avengers: Age of Ultron (1,4 miliardy), ovšem zatím nepředbíhejme.

Pokud se ještě podíváme na domácí box office po minulém víkendu, tak Barbie se podařilo udržet se na druhém místě, přičemž utržila dalších 10,6 milionů dolarů. Z růžové komedie Grety Gerwig je zkrátka jaksepatří pořádný hit. A dveře pro pokračování tak budou jednoznačně otevřené. 

Teď se ještě mrkneme na zbytek domácího box officu. Je ovšem nutné dodat, že Američané mají dnes Labor Day, obdoba Svátku práce, jenž se slaví vždy první pondělí v září, tudíž mají i prodloužený víkend. To znamená, že po pondělku se mohou níže uvedená čísla ještě výrazně změnit.

Po minulém víkendu si první místo zajistil akčňák Equalizer 3: Poslední kapitola s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Ten nezačal zas tak špatně. Pro domácí box office utržil 34,5 milionů dolarů, celosvětově to dělá zas 68,1 mega. Naštěstí snímek neměl žádný obří rozpočet (70 milionů), tudíž z filmu by propadák být neměl. Ještě ale uvidíme, jak si s snímek povede v následujících týdnech.

Jak již bylo řečeno, druhé místo náleží zmíněné Barbie, na třetím místě se udržela DC podívaná Blue Beetle, která utržila 7,2 milionů dolarů. Celosvětově má snímek na kontě 101,9 milionů, čímž stále ještě nepřekonal svůj původní rozpočet (asi 104 milionů). Zde je to zkrátka a dobře už předem prohraná bitva. Nejenže film nebude vydělávat, ale ani se nebude moct s takovými tržbami zaplatit. A to, že jeho propad po minulém týdnu není tak výrazný, ho prostě zkrátka a dobře nezachrání.

Na čtvrté místo spadlo Gran Turismo, které domácímu box officu dominovalo minulý týden. Snímek po svém druhém víkendu utržil už jen 6,5 milionů dolarů. V porovnáním se zahajovacím víkendem se jedná o propad více než 62 %. Celosvětově ale má snímek již v kapse 80,9 milionů, i zde mají tvůrci jednoznačně štěstí, že nešlo o žádnou extrémně drahou podívanou (60 milionů). Přesto ale filmové adaptaci slavné herní série rychle dochází palivo, tudíž s žádným velkým úspěchem by snímek raději počítat neměl.

A na páté místo se dostal zase veleúspěšný Oppenheimer, který v domácím box officu shrábl ještě 5,5 milionů dolarů. Celosvětově má snímek na kontě krásných 852,9 milionů, čímž už překonal i Nolanův Počátek (837 mega). Jak jsme již v předchozím box office okénku zmiňovali, jedná se o mimořádný úspěch především z toho důvodů, že Oppenheimer je historické drama s ratingem R. A aby se takovýto druh filmu dostal v žebříčku historického box officu takhle vysoko, nad tím prostě musí člověk smeknout. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci komedií, můžete zkusit zajít na již třetí díl filmu Moje tlustá řecká svatba. Ve třetím filmu se tak opět stanou hlavními hrdiny Toula (Nia Vardalos) a její manžel Ian (John Corbett). Ti se spolu se svou krapet trhlou rodinou vydají do vesnice v Řecku, ve které vyrůstal Toulin otec Gus.

Pokud se ale nebojíte zajít si do kina na horor, můžete zkusit Sestru II. V pokračování úspěšného hrůzného snímku se vrací démonická jeptiška Valak, aby pořádně potrápila sestru Irenu.

Oba dva snímky se v našich kinech objeví ve čtvrtek, tedy 7. 9. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailery.