Nemrtví mezi námi chodili – nebo sprintovali – po celá desetiletí, tedy alespoň co se týče stříbrného plátna kinematografie. Nejnovější zombie apokalypsa, za kterou stojí Zack Snyder, do tohoto žánru ale po delší době vnáší inovativní prvky, které mohou dobře znát třeba fanoušci videoher. Snímek Armáda mrtvých (v originále Army of the Dead), jenž oplývá akcí a adrenalinem, se nedávno představil v oficiálním traileru, pod kterým je podepsán Netflix.

Příběh začíná ve chvíli, kdy zombie opustí Las Vegas, kde nezůstal kámen na kameni, a vrhnou se do zbytku světa. Scotta Warda (Dave Bautista), známého veterána bojů proti zombie, který teď na předměstí obrací burgery, osloví šéf kasina Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada) s nabídkou, která se neodmítá. Expert na zabíjení dostane za úkol probít se do karanténní zóny zamořené zombie a zachránit 200 milionů dolarů, které „jen tak“ leží v podzemním sejfu. Pravděpodobně by šlo o rutinní záležitost, kdyby to nemusel stihnout do 23 hodin, tedy do doby, než americká vláda shodí na město atomovku.

Přečtěte si také: V seriálu The Last of Us se objeví Tommy, bratr Joela

Ward nemá co ztratit, a tak dá dohromady zkušenou zlodějskou sebranku a boj o čas může začít. Nedobytné zabezpečení sejfu se však záhy stane pouhou malicherností. Skutečný problém, který může ohrozit délku mise, totiž představují hordy zombie, ve kterých platí jistá hierarchie. Za zástupy potácejících se kousačů se ukrývají tzv. alfa zombie, do jejichž řad nepatří jenom sprinteři, ale také screameři, kteří se staví do čela organizované touhy po krvi a čerstvém lidském mase. Město hříchů je plné nečekaných překvapení. Při pokusu o loupež století je tak jisté jenom jedno: kdo přežije, vyhraje.

Odpověď na otázku, zda přežije i Armáda mrtvých na Netflixu poté, co se na něj 21. května 2021 vrhne horda hladových fanoušků akčních zombie hororů, zatím zůstává ve hvězdách. Skutečnost, že ambiciózní snímek ještě ani nevyšel a už má na kartě Scream Awards nominaci na nejlepší horor roku, však nahrává tomu, že by nemuselo jít o projekt, který pár dnů po premiéře upadne do věčného zapomnění.